Blog

Koji bojler kupiti

Ušteda električne energije

Napredak tehnologije u poslednjih nekoliko godina znatno je uticao na kvalitet i energetsku efikasnost mnogih uređaja i aparata za domaćinstvo. Tako recimo sa dobro izolovanim bojlerom može se uštedeti i do 10 procenata električne energije. Koliko će se potrošiti električne energije da bi se dobila topla voda zavisi pre svega od tipa bojlera kao i stanja vodenih cevi i njihove izolacije. Da bi se 1 litar vode zagrejao sa 10 stepeni na 80 potrošnja energije jednaka je jednoj sijalici od 100 W i njenoj potrošnji za sat vremena. Ovakav podatak jasno govori da se jedan litar vode potroši za jako kratko vreme i svakako treba voditi računa kako se voda ne bi bespotrebno razbacivala i trošile ogromne količine električne energije za njeno zagrevanje.

Kod električnih bojlera najnovije generacije izolacija je na visokom nivou pa su samim tim i gubici toplote izuzetno mali a ušteda znatno veća naročito u poređenju sa starim modelima. Važno je napomenuti da kad god je to moguće treba koristiti jeftiniju tarifu el. energije. Kupovina bojlera treba pre svega biti bazirana na odabir odgovarajuće zapremine koja će zadovoljiti potrebe svih članova domaćinstva. Sa prevelikim bojlerom trošiće se bespotrebno viš el. energije.

Pravilno postavljanje i korišćenje bojlera:

Postavljanje bojlera na odgovarajuće mesto je od izuzetne važnosti. Tu se pre svega misli na razdaljinu između bojlera i slavine sa toplom vodom i potrebno je da bude što manja s obzirom da se hlađenje vode dešava upravo u cevima. Sa udaljenom slavinom potrebno je i više vremena da iz nje krene topla voda a prilikom zatvaranja slavine cevi ostaju napunjene vodom. Svakako je bitan kvalitet samih cevi i njihova izolacija čime se smanjuju toplotni gubici. Optimalna temperatura vode u bojleru treba biti između 55 i 60 stepeni C a ukoliko napuštate Vaš dom preporuka je da se bojler isključi. U uštedi može dosta doprineti redovno održavanje bojlera odnosno čišćenje kamenca.

U odabiru bojlera treba obratiti pažnju na:

• Odgovarajuću dimenziju.
• Kvalitet kazana i dužinu garancije.
• Da li postoji magnezijumska anoda.
• Garanciju na grejač i termostat.
• Kompatibilnost nosača.
• Obavezan sigurnosni ventil (kod nekih proizvođača se može desiti da ga nema pa morate posebno kupovati).
• Rezervne delove i servisiranje.

Vrste bojlera:

U izboru adekvatnog bojlera za Vaše domaćinstvo treba imati u vidu veličinu porodice, priključke za vodu, odgovarajući prostor kao i sanitarije. Proizvođači bojlera potrudili su se da maksimalno izađu u susret potrošačima i zadovolje sve njihove potrebe.

– Sa malolitražnim bojlerima vrlo brzo ćete imati toplu vodu. Idealno su rešenje i veoma praktični za postavljanje na mesta gde su potrebne manje količine tople vode. Postoje nadgradni i podgradni sa zapreminom od 5 do 10 litara.

– Standardne linije bojlera koje se mogu naći na našem tržištu imaju emajlirane kazane i mogu biti različitih zapremina od 30, 50 ili 80 litara. Ovakva vrsta bojlera naročito je pogodna za visoke prostorije samim tim što su nešto veće visine i prečnika. Druga vrsta praktičnih bojlera imaju iste zapremine, inox ili emajlirane kazane i jednostavno se mogu ugraditi u višim i nižim prostorijama.

– Kod kombinovanih bojlera ugrađeni su izmenjivači toplote sa kojim je moguća kombinacija izvora energije. Imaju emajlirane ili inox kazane i zapremine od 80 do 120 l.

– Horizontalne bojlere ćete najčešće videti u specifičnim niskim prostorijama nad tuš kabinom ili sl. gde uslovi diktiraju racionalno korišćenje prostora.

– S najnovijom linijom slim modela možete odabrati akumulacioni bojler sa prečnikom od čitavih 35 santimetara i sa ovako uskim bojlerom na funkcionalan način iskoristiti uže prostore. Imaju takođe emajlirane kazane i zapremine od 30 do 80 l.

Najčešća pitanja:

U čemu je razlika između emajliranih i inox kazana?

• Za izradu emajliranih kazana koristi se crni čelik sa zaštitnim slojem od emajla. Ovaj materijal ima slična svojstva kao staklo dok se kod inox kazana koristi nerđajući čelik sa istim svojstvima kao u proizvodnji posuđa. Inox kazani su otporni na koroziju.

Koji su uslovi važenja garancije i da li ga mora ugraditi isključivo ovlašćeni servis?

• Ostvarivanje prava na garanciju ne znači i da ugradnja mora da bude od strane ovlašćenog servisera mada se savetuje njihova ugradnja kako bi ceo postupak bio obavljen na profesionalan način. U suprotnom je najbolje angažovati iskusnog majstora.

Koja je razlika između malolitražnih i protočnih bojlera?

• Kod malolitražnih bojlera se topla voda akumulira kako bi se i kasnije trošila a kod protočnih ovog skladištenja nema. Kod njih se voda svojim prolaskom direktno greje i njihova snaga grejača je znatno veća. Protočnim bojlerima mora se postaviti posebna električna instalacija unutar objekta.

U kom vremenskom periodu se bojler mora čistiti od kamenca?

• Uslovi eksploatacije kao što su kvalitet vode, visina temperature i učestalost korišćenja bojlera direktno utiču na njegovo održavanje. Ukoliko su uslovi loši a pre svega izrazito tvrda voda bojler se mora čistiti i na par meseci.

Korisni Saveti:

– Podešavanje optimalne temperature između 55 i 60 stepeni C donosi znatnu uštedu u potrošnji el. energije i stvaranju manjih naslaga kamenca.

– Kada se topla voda koristi u većim količinama naročito u velikim domaćinstvima preporučuje se konstantno uključen bojler kako bi se voda po potrebi dogrevala.

– Redovnim čišćenjem bojlera i uklanjanjem kamenca smanjuje se potrošnja el. energije.

– Uvek se treba truditi da se voda racionalno troši kao i da se spreči bespotrebno curenje i oticanje vode usled pokvarenih slavina ili ventila.

– Tuširanjem se troše znatno manje količine vode u odnosu na kupanje u kadi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *