Blog

Koji frižider kupiti – savet stručnjaka

Da biste odabrali odgovarajući frižider potrebno je ipak nešto više strpljenja, istraživanja i vremena. Sa kvalitetnim uređajem mogu se smanjiti troškovi električne energije, kupovina namirnica, a u nekim slučajevima može se i povećati prodajna cena stana ukoliko ga prilikom selidbe ostavljate.

Postoji nekoliko koraka na koje treba obratiti pažnju prilikom odabira frižidera:

Na prvom mestu važno je znati koliki prostor Vam je potreban za odlaganje namirnica. Logično je da je porodicama sa manjim brojem članova potreban nešto manji prostor.

Prostor u kojem treba smestiti ovaj uređaj treba precizno izmeriti. Podjednako je važna visina, širina i dubina kao i prostor za neometano otvaranje vrata. Treba izbeći preterano velike ili previše male uređaje koje teško da možete uklopiti u već određeni prostor u Vašoj kuhinji. Što se tiče standardne dubine ona je 60 santimetara, mada u slučaju viška slobodnog prostora možete se odlučiti i za dubinu od 80 cm. Pregrade kao i sam sadržaj frižidera određuju njegovu visinu koja je između 50 i 210 santimetra. Kada govorimo o širini ona je od 60 do 100 santimetara. Od kapaciteta frižidera zavisi i raspored namirnica u njemu i nikako ga ne treba pretrpavati jer se na taj način sprečava cirkulacija vazduha. U nedostatku prostora najbolje rešenje su frižideri visine oko 160 santimetara i dubine i širine 60 x 60 koji imaju jednu pregradu. Pojedini modeli dosežu visinu i do 2,5 metara i zapreminu do 350 litara. U njima zaista možete smestiti ogromne količine hrane i čuvati je na razne načine ali ono što se može zameriti ovakvim modelima su nepristupačni gornji delovi i police naročito za one nižeg rasta ili decu. U velikoj kuhinji može se ubaciti i dosta širi model (širine 1 metra) kao i model sa dvoja vrata i zapreminom između 300 i 650 litara.

Konfiguracija samog uređaja je nešto na šta takođe treba obratiti pažnju. Tu pre svega možete birati razne kombinacije frižidera i zamrzivača. Deo za zamrzavanje uglavnom zauzima manju površinu a može se i prilagoditi Vašim potrebama. On je smešten u gornjem ili donjem delu a može se odabrati posebno zamrzivač koji će biti smešten uz frižider i izgledati kao jedan uređaj. Kod frižidera je od velikog značaja raspored i broj pregrada. Uređaji mogu biti sa jednom i više pregrada a pojedini modeli imaju i mali friz koji može poslužiti za zamrzavanje manje količine mesa. Kod najpopularnijih modela uglavnom je reč o dve pregrade i imaju jedna ili dvoja vrata. Najveća prednost ovakvih frižidera su duple komore gde se prilikom otvaranja jednih vrata ne menja temperatura u drugoj komori što ujedno pomaže i u štednji el. energije. Najveći prostor u frižideru zauzima hladna komora gde je ujedno smešten najveći broj pregrada. Police su uglavnom staklene, jednostavne za čišćenje a na izgled veoma lepe. Važno je takođe i podešavanje visine pregrada.

Sledeći korak podrazumeva još neke od karakteristika ovog uređaja kao što je npr. deo za pravljenje leda, filtriranje vode, kontrolisanje vlažnosti namirnica gde se produžava svežina povrća i mesa i dr. Iz tog razloga kupovina frižidera zahteva pre svega praćenje navika u ishrani , kupovini i uopšte životnim navikama.

U sistemu odmrzavanja sve je regulisano automatski. Razlikuju se dva sistema – nezamrzavajući i sa kapljicama. Vlaga se skuplja u prostoru zadnjeg dela odnosno zida frižidera i kapljice se slivaju u specijalnu posudu. Preporuka je da se i pored toga uređaj odmrzava barem dva puta u toku godine. Cena ovakvih frižidera je znatno povoljnija u odnosu na druge modele. Kod nezamrzavajućeg sistema cirkulacija vazduha se obavlja u samoj komori. Nema stvaranja inja i uspostavljena je jednaka temperatura u celoj komori. Za kondenzaciju vlage zadužen je specijalan rashladni uređaj i posebna posuda.

Friz i njegova mogućnost u održavanju određene temperature svakako su bitan faktor u radu i efikasnosti ovog uređaja. Za čuvanje namirnica minimum 7 dana mora se obezbediti temperatura od – 6 stepeni i ovde je reč o uređajima sa jednom zvezdicom. Sa temperaturom koja iznosi -12 mogu se čuvati namirnice i do 30 dana i ovi frižideri imaju dve zvezdice. Temperatura od -18 stepeni C odgovara frižiderima sa tri zvezdice i čuvanju hrane do 90 dana. Ukoliko postoji mogućnost za podešavanjem temperature ispod -18 stepeni namirnice mogu stajati i do godinu dana (frižideri sa četiri zvezdice).

• Ponuda i cene mogu biti veoma različite i svakako se preporučuje detaljno pretraživanje svih prodavnica, velikih marketa ili akcijskih ponuda raznih stranih proizvođača na našem tržištu. Treba obratiti pažnju i na cenu troškova isporuke kao i same instalacije.

• Ukoliko ste se odlučili za neki model najvažnije je da se dobro informišete o svakoj njegovoj karakteristici kako ne bi napravili pogrešan izbor.

• Garancija je nešto najvažnije prilikom kupovine bilo kog uređaja. Obično je reč o garanciji od godinu dana na sve delove i pet godina na kompletan sistem frižidera.

Dodatni korisni saveti:

Izgledu kompletne bele tehnike se u poslednje vreme posvećuje dosta pažnje pa se tako frižider može birati u nekoliko boja kao što je bela, crna ili badem. Time se pružaju razne mogućnosti kako da uklopite uređaje sa postojećim izgledom Vaše kuhinje i ostalim enterijerom. Lepa i funkcionalna kuhinja može biti samo ponos svake domaćice. Pri kupovini bele tehnike obavezno treba proveriti da uređaj nema ogrebotine ili neka veća oštećenja.

Koliko je zapravo važna energetska efikasnost uređaja:

Pri kupovini rashladno zamrzivačkog uređaja posebnu pažnju treba obratiti na klimatski razred koji se nalazi na nalepnici. U ponudi pojedinih renomiranih proizvođača mogu se naći uređaji koji rade i u nekim ektremnim uslovima kao što su temperature iznad 40 stepeni. Efikasne komponente, kompresori, kondenzatori i isparivači zaduženi su za pružanje potrebne temperature od oko 4 stepena za frižidere i -18 stepeni za zamrzivače.

Kod visokih energetskih vrednosti oznake su A, A+ i A++. Ovde je svakako reč o najštedljivijim aparatima i najvišom energetskom efikasnošću. Kod mnogih uređaja sa visokim kvalitetom je izražena odlična toplotna izolacija, kvalitet vrata kao i najsavremenije komponente rashladnog sastava i elektronske regulacije koja utiče na smanjenu potrošnju električne energije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *