Blog

Koju veš mašinu kupiti

Koji su to zapravo važni detalji o kojima treba voditi računa kada se kupuje mašina za pranje veša? S obzirom da je u pitanju visokosofisticirana sprava koja obavlja čitav niz radnji a pri tom vodi računa o prirodnoj sredini, štedi struju i vodu i reaguje na količinu i vrstu tkanina koja se u nju ubaci zaista je potrebno posvetiti nešto više pažnje samom odabiru odgovarajućeg modela.

Uputstvo za korišćenje na srpskom jeziku i podrška proizvođača:

Za jednostavno rukovanje, što pravilnije korišćenje i odabir odgovarajućih programa za različite vrste pranja i tkanina veoma je važno da mašina ima uputstvo na srpskom jeziku. Ne preporučuje se kupovina mašine koja to nema sve i da se radi o renomiranoj svetskoj marki. Pre svega ukoliko nema podrške potrošaču od samog proizvođača u vidu uputstva na lokalnom jeziku i samim tim olakšanog rukovanja, može se automatski smatrati da je slab i servisni sistem kao i popravka veš mašine i nabavka rezervnih delova a ujedno se i smatra da ovaj prozvod nije namenjen našem tržištu. Iz tog razloga se ne preporučuje kupovina ovakvih uređaja.

Sa ozbiljnim uvoznicima stvar je potpuno drugačija i oni teže ka učvršćivanju pozicije na domaćem tržištu, veoma su prepoznatljivi po uglednim maloprodajnim mestima kao i podršci koju pružaju svim postojećim i budućim potrošačima.

Nalepnica sa određenim oznakama:

Svaki uređaj pa i mašina za pranje veša obavezno mora imati nalepnicu sa standardizovanim simbolima. Radi se prvenstveno o standardima Evropske Zajednice koja je propisala osnovne peformanse mašina za pranje veša a do prikazanih rezultata došlo se prilikom testiranja mašina na programu za pranje pamuka na temperaturi od 60 stepeni C. Ovo je na neki način lična karta svakog aparata i svaki simbol ima svoje značenje.

Energetska efikasnost:

U vidu slova od A do G označena je klasa potrošnje električne energije. Klasu A čine mašine sa potrošnjom od 0,19 kWh po jednom kilogramu veša u toku jednog ciklusa pranja, a navedena zasebna rubrika tačno pokazuje potrošnju kilovat sati za ceo jedan ciklus. U Evropskoj Zajednici zabranjena je prodaja mašina sa potrošnjom većom od propisane (0,31 kWh za 1kg veša – D klase).

Testiranje kvaliteta pranja:

U ovu kategoriju spadaju mašine sa oznakama klasa od A do G. U pitanju je standardni test EZ kojim se došlo do pravog učinka kod svakog modela u pranju fleka i mrlja uzoraka umrljanim od čokolade, krvi, vina, čađi i sl.

Odgovarajuća centrifuga odnosno broj obrtaja:

Kvalitet pranja ne može posebno da naruši eventualno smanjen broj obrtaja centrifuge, pa se tako može naći mašina A klase sa minimalnih 400 obrtaja. Postoje modeli koji imaju od 400 do 1600 obrtaja s tim što najveću pažnju treba usmeriti da li mašina ima regulator kako bi se smanjio broj obrtaja pri pranju osetljivih tkanina koje zahtevaju nešto manje snažno ceđenje odnosno centrifugiranje. Do konkretnih prednosti dolazi se sa većim brojem obrtaja jer primera radi u vešu ostane 90% vode na brzini od 400 obrtaja dok sa 1600 veš biva isceđen i oslobođen vode do 50%.

Količina potrošene vode:

Sa većom potrošnjom vode povećava se i potrošnja električne energije samim tim što je neophodno više energije da bi se ona zagrejala. S obzirom koliko je cena vode kod nas niska, vrlo moguće je da se desi drastično poskupljenje vode u nekoj bližoj budućnosti. Takav slučaj je već viđen u zemljama našeg okruženja gde je došlo do privatizacije vodovodnih sistema i dosta povećanih računa za potrošenu vodu. Iz tog razloga ne bi bilo loše obratiti pažnju i na ovu rubriku sa nalepnice i odabrati mašinu sa smanjenom potrošnjom vode. Kod pojedinih modela postoji opcija za kontrolu potrošnje.

Stvaranje buke:

Još jedna od rubrika u tzv. ličnoj karti uređaja je stvaranje buke u toku normalnog pranja ili centrifugiranja koja se izražava u decibelima. Ukoliko je u pitanju manje od 50 dB reč je o odličnom uređaju u tom smislu, dok je sve iznad 70 ispod proseka.

Način punjenja:

Mašina koja ima gornje punjenje odnosno poklopac sa gornje strane troši dosta više električne energije, vode i deterdženta u odnosu na modele koje imaju prednje punjenje tj. okrugla staklena vrata na prednjoj strani. Pod jedinom realnom prednošću mašina sa gornjim punjenjem može se smatrati izuzetna ušteda prostora dok su ostale karakteristike potpuno jednake – od količine rublja do načina pranja, broja obrtaja itd.

Kvalitet kazana:

Udruženje potrošača u Americi savetuje odabir metalnih inoks kazana kao izuzetno dugotrajnih u poređenju sa plastičnim kazanima ili onim izrađenim od karborana, keramike ili polipleksa. Kod Evropskih proizvođača je situacija nešto drugačija i njihova proizvodnja se zasniva na upotrebi plastičnih kazana. U Evropskoj Zajednici prate se propisi koji vode ka korišćenju ekoloških i biorazgradivih materijala kao što su karboran i polipleks stavljajući po strani inoks koji se ne može raspasti.

Podrška potrošačima kao i odgovarajuća garancija:

Ono što svakako ne treba zanemariti je obezbeđivanje specijalizovanog servisa za kupljenu mašinu koju treba da Vam pruži svaki proizvođač. Važno je da to bude u Vašoj blizini ili barem u Vašem gradu. Pri kupovini određenog modela nije zgoreg raspitati se o ceni rezervnih delova. Prilikom dopremanja mašine u Vaš dom potrebno je da Vam se obezbedi deblokiranje kazana.

Garancija za svaki kupljeni uređaj u Vašem domaćinstvu može biti od presudnog značaja. Na taj način obezbeđena Vam je besplatna zamena i popravka bilo kog dela. Pored garancije kod mnogih proizvođača u ponudi su i dodatne usluge u vidu održavanja samih uređaja.

Sve veća ponuda najrazličitijih modela i boja:

Ranije se kompletna bela tehnika mogla naći u isključivo standardnoj beloj boji. Sada mašinu za veš u potpunosti možete uklopiti sa bojom koja dominira u Vašem kupatilu ili kupatilskim nameštajem. Odavno se na tržištu pored klasične bele boje mogu naći modeli u crnoj, sivoj, plavoj, srebrnoj ili nekoj drugoj boji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *