Blog

Komforan stan za par sa detetom

U savremenom načinu života nameću se različiti prohtevi i potrebe svakog člana porodice, a stvaranjem višenamenski organizovanog stambenog prostora biće znatno olakšan život i boravak svakog ukućana u njemu.

U savremenoj porodici uz roditelje nalazi se jedno, dvoje ili više dece u obično različitim uzrastima što iziskuje i različite potrebe. Uloga roditelja koji pored toga što svakodnevno izvršavaju kućne obaveze vrlo često može biti da i pored dosta vremena provedenih na poslu neke od svojih poslovnih obaveza moraju završiti kod kuće. U tom slučaju od stambenog prostora ponekad je potrebno stvoriti radne prostore. U tome nikako ne treba preterati, jer opremanje doma prvenstveno mora biti u svrhu odmora, opuštanja i druženja sa porodicom.

Ispunjavanje svih potreba i želja svakog deteta od velike je važnosti za celu porodicu kako bi deci dom bio glavno i omiljeno mesto za boravak, obavljanje njihovih školskih obaveza i druženje sa drugarima. S obzirom na česte razlike u potrebama ukućana, preklapanje obaveza ili suprotnosti, nije redak slučaj da se dogodi da poslovne obaveze roditelja moraju trpeti zbog dečijih druženja i igara.

Za višenamensko funkcionisanje prostora mora se svaka prostorija maksimalno iskoristiti i prilagoditi, pa čak imati i druge funkcije pored primarnih.

Opremanje hodnika može biti nešto drugačije nego uobičajeno uređenje komunikacijskog prostora koje ono uglavnom predstavlja.Ukoliko u hodnik postavite adekvatan i praktičan tepih koji vrlo lako po potrebi možete skloniti ovo može biti jedno od boljih rešenja u stvaranju male dečije igraonice dok će ostale prostorije biti slobodne za izvršavanje obaveza ostalih članova domaćinstva. Još jedno od praktičnih rešenja vezanih za hodnik može biti i to što se u ovom delu Vašeg doma ukoliko to naravno prostor dozvoljava može smestiti sklopivi radni sto i računar gde ćete po potrebi moći izvršavati svoje poslovne obaveze.

U kupatilu se Vaše dete takođe može igrati, recimo tokom kupanja u ležećoj kadi. Topla kupka i razne plutajuće igračke stvoriće nezaboravne trenutke Vašim mališanima i stvoriti im omiljeno mesto za igru i razonodu. Dok Vaše dete uživa u kupatilu Vi ćete na miru moći da završite sve obaveze u drugim delovima Vašeg doma. Ležeća kada u kupatilu može biti zaista od velike koristi. Može poslužiti i Vama kao relaksacija i opuštanje nakon napornog dana i svih obaveza koje ste imali.

Spavaće sobe – najčešće mali prostori, uglavnom služe za miran i udoban san i najveći akcenat se stavlja na što kvalitetniji i veći krevet. To se odnosi pre svega na noć, a šta je sa dnevnim korišćenjem ove prostorije? Preko dana Vam ona može poslužiti kao radna soba, jer u jednom uglu možete postaviti manji radni sto. Pored toga u spavaćoj sobi možete peglati veš, čitati, vežbati i dr. Manja deca koja i dalje spavaju u istoj sobi sa roditeljima ovaj prostor preko dana mogu koristiti za igranje.

Balkone, terase ili lođe možemo okarakterisati kao vredne prostore u sklopu svakog doma jer njihovo korišćenje može biti najrazličitije. Pored obroka koje možete obavljati na njima, ovi prostori mogu Vam služiti za odmor i uživanje na svežem vazduhu kao i za čuvanje mnogih stvari.

Korišćenjem navedenih prostora kao višenamenskih, Vi ste automatski oslobodili ostale prostorije u domu u kojima ostali ukućani mogu neometano pratiti televizijski program, družiti se sa rodbinom i gostima ili ih koristiti u druge svrhe. Ovo je svakako jedini pravi način kako i mali stanovi sa jednom spavaćom sobom u kojem živi npr. tročlana porodica može imati sve zadovoljene kriterijume za normalno i kvalitetno stanovanje. Uz dovoljno veliku kvadraturu svakako da će biti mnogo lakša organizacija prostora i sama upotreba svake prostorije, ali ukoliko nismo u mogućnosti da stanujemo u takvom prostoru potrebno je doći do što pravilnije i bolje organizacije kako bi prostor bio planski i višenamenski iskoristiv.

Dečije sobe:

Opremanje dečijih soba i njihovo uređenje može predstavljati veliki izazov za sve roditelje. Pored toga ovo može biti jedno od onih simpatičnih zadataka u kojima je potrebno ispoljiti svu svoju maštu i kreativnost i gde je apsolutno dozvoljeno i odraslim osobama da se prepuste dečijem sanjarenju i kreiranju pravih malih carstava.

Estetski elementi čine glavnu podelu dečijih soba na sobe za dečake i posebno za devojčice. S druge strane ako brat i sestra imaju jednu zajedničku sobu potrebno je da se u njoj zadovolje sve potrebe i želje za oba pola, kao i da se ukoliko je reč o različitom uzrastu dece potrebno da se soba uredi maksimalno funkcionalno i pravilno.

Najjednostavniji način uređenja dečije sobe jeste ubacivanje kreveta u roze boji ili postavljanje plave police, tepiha koji ima zanimljive aplikacije, sličnih zavesa, lepe lampe i to bi bilo sve ono najneophodnije. Ukoliko želite nešto maštovitiji izgled ovog prostora postoje kreveti raznih oblika i veličina i izgledaju poput najmodernijih automobila, broda ili nekog drugog prevoznog sredstva, mogu imati baldahine ili neke druge detalje s kojima će deca definitivno biti oduševljena.

Idealna zamena za jednostavne fotelje mogu biti ovi komadi nameštaja izrađeni u raznim neobičnim oblicima kao što je recimo fudbalska lopta i sl. Izbor prekrivača i jastuka treba maksimalno prilagoditi polu i uzrastu deteta pa se tako sobe mogu ukrasiti od raznih šljokica do crtanih junaka na tkaninama, motivima iz prirode do inicijala dečijih imena.

Jednobojni zidovi ili kombinacije par boja mogu se savršeno uklopiti u svaki dečiji prostor. Najpraktičnije je korišćenje pastelnih boja naročito u kombinacijama više nijansi od ljubičastih, roze, narandžastih do žutih ukoliko je u pitanju soba za devojčicu ili zelena i plava ukombinovana uz belu ili žutu što se praktikuje kod soba za dečake.

Ostali detalji u vidu neobičnih ručica na ormarićima, odgovarajućih zavesa do ukrasnih lampi, slika ili ramova za slike samo su deo onoga što se na vrlo zanimljiv način može naći u dečijoj sobi i potpuno odrediti estetski momenat u njoj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *