Blog

Korisni saveti kako da izaberete odgovarajuću boju zidova

Najčešće je najzahtevniji deo krečenja zapravo odabir odgovarajuće boje. Ovaj deo posebno teško pada početnicima, jer oni imaju problem da se odluče za odgovarajuću nijansu. Međutim, biranje boje za zidove može da bude posebno zanimljivo, bitno je samo da znate šta želite. A ukoliko imate nedoumice, ovo je pravi tekst za vas.

Osnovna pravila o bojama

Kao što verovatno znate, boje zidova mogu uticati na celokupni utisak nekog prostora. Na primer, u zavisnosti od boje zidova nameštaj može biti manje ili više naglašen, isto tako čitava prostorija može izgledati manje ili veće površine u zavisnosti od nijanse zidova.

Zbog toga vam boja zidova može pomoći ukoliko želite da naglsite neke detalje. Ali, boja može uicati i na naše raspoloženje. Zbog toga se ozbiljno treba posvetiti odabiru idealne boje za vaše zidove. Naravno, iskusan moler će na osnovu toga šta želite lako preodložiti koja bi se boja uklopila u vaš enterijer. Vaše je samo da dobro znate kako želite da izgleda prostor koji planirate da krečite.

I još nešto, ne budite robovi trendova. To što je možda ove godine aktuelna npr. crvena boja aposlutno ne mora da znači da vašu dnevnu sobu morate okrečiti u cveno. Najvažnije je da se vi prijatno osećate u određenoj prostoriji, a dobar moler će znati kako da odgovori na vaše zahteve.

Tajni jezik boja

Kada je reč o bojama, postoje neka pravila o tome kakvu energiju određena boja nosi. Isto tako, postoje pravila koje se boje preporučuju za određenu prostoriju. Naravno, ova pravila se mogu prekršiti ukoliko smatrate da ćete se vi prijatnije osećati npr. u dnevnoj sobi koja je okrečena nijansom koja se preporučuje za npr. spavaću sobu.

Treba imati na umu da svetle boje utiču na to da prostorije izgledaju veće, prostranije. Za razliku od njih, tamne boje zidova stvaraju osećaj ušuškanosti i toplije atmosfere. U zavisnosti od toga kako želite da izgleda vaš prostor, za početak se možete opredeliti da li želite tamnije ili svetlije boje, a moler vas može posavetovati oko same nijanse.

Pažljivo sa crvenom bojom

Crvena boja je simbol vaterenosti, energije i ljubavi. Međutim, ukoliko sve zidove obojite u crvenu, prostorija može izgledati prenaglašeno. Zbog toga moleri preporučuju crvenu boju kao detalj, ili za krečenje jednog zida.

Na taj način ćete moći da reflektujete svoju odlučnost i entuzijazam, ali istovremeno da ne preterate u tome. Takođe, crvena boja je dobra ukoliko želite da naglasite neke detalje.

Narandžasta boja – boja kreativnosti i inspiracije

Istraživanja su pokazala da narandžasta boja stimuliše kreativnost i koncentraciju. Zbog toga se različite nijanse narandžaste boje preporučuju za radne sobe, kao i prostorije za vežbanje. Međutim, upravo zbog toga što narandžasta boja nosi ovakvu enerergiju, ona se ne preporučuje za spavaću sobu.

Žuta – odraz topline i sreće

Iskusan moler će vam često predložiti različite nijanse žute, ukoliko ste neodlučni i ne znate koju boju zidova da izaberete. Naime, žuta boja se preporučuje za sve prostorije. Naravno, u zavisnosti od namene prostorije treba prilagoditi i nijansu.

Tako na primer, za dnevnu sobu se preporučuju mirniji žuti tonovi, dok su za radnu sobu bolje svetlije nijanse.

Zelena – boja spokoja

Zelena boja je odmor za oči. Zbog toga su mirniji tonovi zelene idealni za spavaću sobu. Osim toga, zelene nijanse su preporučljive i za dnevnu sobu, jer pružaju osećaj spokoja i odmora. Zato će vam moler uvek preporučiti neku mirniju nijansu zelene ukoliko želite da zaista odmarate u nekoj prostoriji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *