Blog

Košuljica za podno grejanje

Košuljica je zapravo velika podna ploča u čijem je sastavu cementni beton, bitumen ili gotove ploče. Reč je o čvrstom ravnom sloju koji predstavlja neposrednu površinu po kojoj se hoda ili podlogu na kojoj treba postaviti pločice ili druge podne obloge.

Vrsta konstrukcije pravi glavnu podelu košuljice na vezivnu, kliznu i plivajuću.

Vezivna košuljica može biti jednoslojna ili višeslojna i njeno vezivanje je direktno na beton. Da bi što čvršće prijanjala potrebno je koristiti emulziju ili specijalno sredstvo za prijanjanje.

Klizna košuljica je slobodno pokretljiva i razdelni sloj ih u dva sloja deli od podloge, dok minimalna fuga od 4 milimetara u potpunosti odvaja nju i sve druge građevinske elemente.

Klizna košuljica je idealna kada su velika opterećenja, pritisak i manje neophodna zvučna izolacija. Obično se postavlja u podrumima i garažama. Jednoslojna izrada košuljice podrazumeva njenu debljinu od 35 milimetara. Sa razdelnim i kliznim slojevima dolazi do dugoročnog sprečavanja kontakta košuljice sa podlogom i postiže se odbijanje vode. Pojavom vlage potrebno je izvršiti čvrsto lepljenje i varenje razdelnih slojeva. Razdelne i klizne slojeve čini polietilenska folija 0,1 milimetar debljine, plastična folija približno čvrsta i elastična, ili papir sa bitumenom i sl.

Različite vrste košuljica:

Sa plivajućom košuljicom postiže se izolacioni sloj od 10 milimetara i 4 milimetara debela fuga plivajuće košuljice za podno grejanje treba da imaju minimum 10 milimetara debelu fugu.

Armirana košuljica ima beton 5 santimetara debljine sa umetnutom zavarenom mrežom od gvožđa koja nema nosivu funkciju.

Nagibna košuljica zahteva polaganje pod blagim nagibom od jednog ili dva santimetra koji služi za odvod vode. Uglavnom se postavlja na balkone i terase.

Vrsta vezivnog materijala vrši podelu košuljica, a među najzastupljenijom je cementna koja u svom sastavu ima cement, pesak i vodu kao i građevinsko hemijske dodatke za malter. Stručno polaganje i sušenje cementnih košuljica obuhvataju sledeće:

– Optimalnu vlažnost.
– Otpornost na vodu i vlagu.
– Mogućnost upotrebe i korišćenja u svim prostorima i na svim područjima.
– Sa dodatkom aditiva primerenu upotrebu i kod podnog grejanja.

Sa brzo sušećom podlogom (industrijskom smešom) odnosno specijalnim suvim betonom može se nakon 36 časova polagati druga podna podloga poput npr. pločica.

Izrada košuljice za podno grejanje:

Ono što svakako treba napomenuti je da drvena podna obloga apsolutno nije adekvatna u uslovima električnog podnog grejanja.

Izrada betonske košuljice mora pre svega biti stručna i ispratiti uputstva proizvođača. Potrebno je takođe obezbediti savršeno ravnu, glatku, čistu i čvrstu površinu, kao i kompaktnu, suvu košuljicu koja nema ni jednu pukotinu. Polaganje cevi sa toplom vodom zahteva dubinu od 35 milimetara pod površinom košuljice kako bi na taj način toplota bila ravnomerno raspoređena. Ukoliko cevima nije obezbeđena dovoljna dubina, drvena podna obloga može imati veoma vidljive procepe ili fuge.

Među najvišom dozvoljenom vlažnošću estriha za polaganje podnih obloga ističu se mere od 1,8 procenata za cementni i 0,3 za anhidridni.

Da bi se betonska košuljica smirila i osušila potrebno je da se sačeka oko 3 nedelje (kod anhidridnih estriha dovoljna je i jedna nedelja). Tek nakon toga se može uključiti grejni sistem i ispratiti navedeni postupak bez prekida koji obuhvata tačno određene temperature svakodnevno. Prvog dana je potrebno 25 stepeni C i svakim danom treba povećavati za po 5 stepeni što sedmog dana zahteva temperaturu od 55 stepeni sve do 20.-og dana. Poslednje nedelje treba temperaturu sa 55 stepeni svakodnevno smanjivati za po 5 stepeni.

Procenat vlage obavlja se CM metodom. Da bi se postavila drvena podna obloga potrebni su određeni uslovi koji se pre svega odnose na određenu vlažnost košuljice. Ukoliko uslovi nisu adekvatni sušenje se mora nastaviti na 40 stepeni do postizanja željenih i dozvoljenih parametara. Sušenje ujedno zahteva i vetrenje prostorija.

Pre nego što se počne sa postavljanjem podnih obloga temperatura se mora smanjiti a nekoliko dana pre samog polaganja i potpuno ugasiti. Temperatura u prostoru treba da iznosi 18 stepeni C. Kada se podna obloga postavi potrebno je sačekati 2 do 3 dana i ponovo uključiti grejanje i postići željenu temperaturu.

Površina estriha ne bi trebalo imati veću temperaturu od 25 stepenu C , dok je za optimalnu vlažnost vazduha potrebno između 50 i 60 procenata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *