Blog

Kružne Stepenice

Sve vrste stepenica smatraju se jednim od visokofunkcionalnih elemenata svakog objekta i njihovoj izradi i postavljanju treba posvetiti posebnu pažnju. U zavisnosti od samog objekta, dimenzija kao i Vaših ličnih potreba i želja, pristupa se odabiru tipa stepeništa i materijala koji će se koristiti pri izradi.

Izrada stepeništa zasniva se na nekoliko osnovnih modela, mada se mogu izraditi razne kombinacije i uneti mnoge inovacije u njihov sam izgled. Postoji nekoliko modela stepenica a to su spiralne, ravne, zavojne i ugaone.

Kružne ili spiralne stepenice važe za najpraktičniji izbor u Vašem stanu, zbog izuzetno malog prostora koje zauzimaju kao i mogućnosti ugradnje čak i kada su otvori u ploči veoma malih dimenzija. Na taj način one štede prostor podjednako i u donjem i gornjem delu Vašeg doma. Pored praktičnog izbora ne treba izostaviti i estetski efekat koji one pružaju jer su vrlo često poput ukrasa i Važan detalj u prostoru.

Za samu izradu kružnih stepenica koristi se uglavnom kombinacija u kojoj je masivno drvo (parena bukvajasen ili hrast), i ograda ili detalji za čiju se izradu upotrebljava inox ili kovano gvožđe.

Način izrade i montaže kružnih stepenica:

Korišćenje kružnih ili drugačije nazvanih spiralnih stepenica karakteristično je u većini slučajeva za male prostore gde je nemoguće postaviti klasične stepenice. U nekim slučajevima postavljanje kružnih stepenica vezano je za namenu objekta ili zbog estetskog efekta odnosno veoma interesantnijeg izgleda u poređenju sa klasičnim stepenicama.

Spiralne stepenice imaju jednu manu, a to je da su veoma male mogućnosti da se dvoje miomiđu na samom stepeništu, ma koliko dužina gazišta bila. Iz tog razloga nije preporučljivo njihovo postavljanje ukoliko je frekvencija ljudi velika.

Izrada spiralnog stepeništa podrazumeva korišćenje metalnih cevi ili eloksiranog aluminijuma za gelendere, dok se za gazišta koriste drvo ili laminat.

Izgled kružnih stepenica:

Kružne stepenice minimalno zauzimaju prostor i zahtevaju najmanje otvore. Od njihovog nagiba zavisi koliko stepenika će biti. Ukoliko uslovi nisu idealni za njihovo postavljanje, želje i mogućnosti se moraju poklopiti kako bi došlo do pozitivnih rezultata. Sama boja metalnih podkonstrukcija može se savršeno uklopiti sa nameštajem ili susednim zidovima što će svakako doprineti estetskom efektu. Cela kompozicija može biti upotpunjena gazištima prilagođenim podovima, dok ograde mogu biti minimalističke ili obogaćene raznim detaljima kao što su prohromske lajsne ili pojedini kovani elementi.

Materijali za izradu:

Drvo i čelik:

Jedan od predloga za izradu može biti puno prvorazredno hrastovo drvo u kombinaciji sa čeličnim šipkama. Čvrstina stepeništa od punih dasaka je sasvim zadovoljavajuća a ukoliko želite da ih dodatno ojačate mogu se postaviti moždanici – male hrastove šipke koje se mogu kupiti ili napraviti po meri.

Čvrstina stepeništa:

Može podneti kretanje jedne osobe i do 100 kilograma ili 4 jednu iza druge prosečne težine oko 80 kilograma. Učestalost korišćenja, vrsta drveta i vlažnost su samo neki od faktora koji utiču na to koliko dugo će kod ovakve vrste stepeništa biti prisutno škripanje. Savetuje se povremeno zatezanje matica šrafova na samim gazištima sve dok škripanje potpuno ne prestane.

 

Vrste spiralnih stepenica:

Među osnovnim tipovima izdvajaju se tri modela:

• Spiralnim naizmeničnim modelom zasigurno ćete zauzeti minimalno prostora i uštedeti najviše novca. Sa gazištima koja imaju proširenja i zglobnim rukohvatom kretanje je krajnje olakšano. Izrada prečnika kreće se od 100 do 145 santimetara.

• Kod srednjeg modela sa lepezastim gazištima i masivnim rukohvatom prečnik može biti od 120 do 175 santimetara.

• Izrada najmasivnijeg modela kružnih stepenica zahteva duple masivne rukohvate. U sklopu ovog modela mogu se kombinovati zavojne i ravne stepenice, dok prečnici iznose od 145 do 220 santimetara.

Da bi se došlo do funkcionalnih i kvalitetno izrađenih stepenica neophodno je obaviti pripremne radove. Visina građevinskog objekta mora biti precizna, kako bi se izradila skica i obavile sve pripreme. Elementi koji mogu imati uticaj na samu izradu moraju se detaljno razmotriti a to se prvenstveno odnosi na položaj zidova, vrata, prozora, radijatora i dr. Tek nakon ustanovljenih svih faktora može se odrediti smer stepeništa, količina zaštitne ograde i sam izgled.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *