Blog

Kućne majstorije: za koje kvarove vam je neophodan električar

Nažalost, sitni kvarovi u kući su neminovni, te će vam sasvim sigurno s vremena na vreme biti potreban dobar električar. Ipak, za neke popravke se veruje da ih možete i sami obaviti. Mit ili istina? Evo koje su to situacije u kojima i sami možete nešto preduzeti, a kada će vam, ipak, biti potreban električar, radi lične i sigurnosti ostalih ukućana.

Zamena osvetljenja u prostoriji

Kada je u pitanju zamena osvetljenja, najčešće usko povezana sa novim rasporedom nameštaja ili prostorija, savet je da ovu vrstu radova nikako ne preduzimate sami.

Naime, električar bi prvo morao da proveri instalacije i mogućnosti, primera radi, prebacivanja osvetljenja sa jednog mesta na drugo. To posebno važi za kupatila u kojima je vlažnost vazduha veća i gde osvetljenje najčešće dolazi u dodir sa vodom, kao i ono na terasama i u dvorištu.

Iako će se možda činiti kao veoma lako, prebacivanje lustera ili plafonjere na drugo mesto na plafonu takođe mora obaviti električar, kako ne biste doveli sebe u situaciju da se jave neplanirani kvarovi i, samim tim, još veći troškovi. U ovim slučajevima je, dakle, neophodno da se pozove električar – nemojte ugroziti sopstvenu bezbednost.

Kvarovi veš mašina

Veš mašine se u našoj zemlji neretko kvare čak i ako su novijeg datuma, jer tvrdoća vode utiče na mnoge zastoje u njihovom radu. Primera radi, ukoliko mašina ne uvlači vodu za ispiranje, razlog može biti zapušen ventil. U ovom slučaju vam, recimo, električar uopšte nije potreban – i sami možete izvući ventil i očistiti ga od sitnog kamenca, isto kao što i sami možete očistiti filter, što se, uostalom, i savetuje za obavljanje jednom mesečno.

Međutim, električar će biti potreban onda kada je potrebno zameniti termostat ili programator, jer će on najbolje znati i koji su vam tačno delovi potrebni za određeni tip vaše mašine.

Popravke frižidera

Slično kao i za mašine, važi i za frižidere. Naime, ako vrata dobro ne dihtuju, dolazi do pada rashlađivanja frižidera. Gumu na vratima možete i sami zameniti, ili pak odlediti friz ukoliko se vrata zbog leda loše zatvaraju. Sa druge strane, električar će biti neophodan onda kada je potrebno izvršiti zamenu agregata ili termostata, što se najčešće manifestuje dugim i glasnim radom motora, odnosno slabijim ili previše jakim hlađenjem.

Za zamenu osigurača bolje je da se pozove električar

Može biti da smatrate da vam za zamenu osigurača električar nije potreban? Ako su u pitanju stari, keramički osigurači sa licnom, onda nikako niste u pravu. Zamenu licne ili čak čitavog osugurača bolje je poveriti stručnom licu koje može utvrditi najpre i zašto je do kvara došlo, te u skladu sa tim pristupiti popravci. Ako pak imate automatske osigurače, onda ih i sami možete vratiti u prvobitan položaj nakon iskakanja, za šta vam svakako neće biti potreban električar i njegove usluge.

Popravke TA peći

Grejanje na struju mnogo je isplativije od centralnog grejanja, ali šta kada se pokvari TA peć? Tada mora da se pozove električar koji će brzo reagovati, posebno ako se kvar dešava u sred zime.

Naime, električar mora obavljati sve popravke na ovim vrstama peći, kao što je zamena priključaka ili grejnih spirala. Nemojte su usuđivati da to radite sami, jer su TA peći veliki potrošači energije čija neispravnost može izazvati prekid struje u celom stanu ili kući.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *