Blog

Kuhinje sa šankom

Osnovna uloga šankova i pultova:

Prisustvo šankova i pultova u kuhinji je odavno veoma popularno i predstavljaju veoma praktične pregradne delove prostora. Pored toga što prostorije mogu da podele na jednostavan i adekvatan način njihove dodatne prednosti su izražena funkcionalnost kao i dekoracija prostora. Šankovi i pultovi su zapravo produžeci kuhinjskih elemenata koji ujedno mogu imati ulogu trpezarijskog stola za kojim se obeduje a mogu biti i u vidu komode ili polica na koje će se odložiit razno posuđe, dekorativni predmeti i dr. U poslednje vreme je sve veća potražnja za kuhinjskim šankovima i pultovima kao i njihovoj izradi po meri i želji, naročito kada su veći prostori u pitanju i kada se izrađuju kuhinje po meri. Šank se u tom slučaju može potpuno prilagoditi svakoj kuhinji i datom prostoru.

Šank ili pult koji može zameniti trpezarijski sto:

Jedno od idealnih rešenja ukoliko želite da imate posebno i što praktičnije mesto u kuhinji gde ćete moći da obedujete su upravo šankovi tj. pultovi. Njihovo postavljanje kao i dimenzije zavise prvenstveno od datog prostora a sam izgled odnosna fasada šankova treba da se maksimalno prilagode ostalim elementima i enterijeru.

Proširenje radne ploče:

Ukoliko je kuhinja izuzetno mala i nema odgovarajuću radnu površinu šank je najbolje rešenje kako da se ovaj nedostatak nadoknadi. On će potpuno isto kao i radna ploča služiti za redovne kuhinjske poslove i na taj način poboljšati funkcionalnost same kuhinje.

Izrada idejnog rešenja i postavljanje šanka:

U zavisnosti od prostornih mogućnosti kao i kompletnog enterijera postavljanju šanka ili pultova treba pristupiti temeljno i precizno. Pre nego se započne njegova izrada potrebno je imati tačne dimenzije, isplaniran oblik,boju, kao i vrstu materijala za izradu, kako bi sve bilo prilagođeno funkciji i potrebama. Sa šankom ili pultom možete biti sigurni da ćete dobiti jedan od korisnijih i funkcionalnijih elemenata u Vašem životnom prostoru.

Uklapanje šanka u kuhinjski prostor:

Minimalna širina prolaza između kuhinje i šanka treba da iznosi oko 80 santimetara. U slučaju da se u ovaj prostor moraju smestiti i stolice potreban je ipak nešto širi prostor. Što se tiče optimalne visine ona treba da bude od 85 do 95 santimetara. Ovoj visini šanka najbolje odgovaraju barske stolice koje su visine 65 santimetara.

Za savršeno uklapanje šanka i kuhinje nije potrebno da budu od istog materijala i u istoj boji poput kuhinjskih frontova ili radne ploče. Sa drugačijom završnom obradom zagarantovano je isticanje ovog elementa. Savet iskusnih dizajnera je da se ipak ne pretera sa velikim kontrastima, naročito kada su boje u pitanju ali i vrsta materijala. Tako recimo nikako se ne preporučuje kuhinja izrađena od drveta i metalni delovi šanka. Frontovi šankova su najčešće obloženi kamenom, pločicama ili tapetama.

Oblici šanka:

Uglavnom se šankovi izrađuju u obliku slova G i na taj način ne ugrožavaju funkcionalnost kompletnog kuhinjskog prostora. Uz šank ovakvog oblika najlakše je rasporediti položaj barskih stolica sa jedne strane dok druga strana može biti radna površina. Donji delovi šanka pod radnom pločom mogu se iskoristiti za odlaganje mnogih stvari što je dodatni koristan prostor.

Kuhinjski šankovi u malim stanovima:

U malom prostoru šank može biti poput dodatnog radnog prostora ili mesta u kome će se skladištiti mnogo toga a može poslužiti i za brze obroke na njemu.

Kuhinjsko ostrvo kao jedna od odličnih predloga za Vaš dom:

U domovima gde je kuhinja ili trpezarija spojena sa dnevnim boravkom, idealno rešenje u povećanju prostora je postavljanje kuhinjskog ostrva ili pulta.

U odnosu na šank, kuhinjsko ostrvo je u znatnoj prednosti jer se njemu može prilaziti sa svih strana. Ovde je reč o vrlo praktičnom slobodnom elementu koje se može po veličini i obliku prilagoditi svakom prostoru. Postavljanjem kuhinjskog ostrva automatski je otvoren pogled na dnevni boravak ili trpezariju i nema suvišnih zidova i zatvaranja prostora.

Oblici i veličine kuhinjskih ostrva mogu biti raznovrsne a od Vaše želje i potreba zavisi kako će ono izgledati. Može čak biti i pokretno sa točkićima što dodatno olakšava samo funkcionisanje u kuhinji. Postoji mogućnost i rasklapanja ili ugradnje raznih kuhinjskih aparata poput frižidera, šporeta i dr. a može imati i dodatne elemente u kojima se odlažu namirnice ili posuđe. Ukoliko niste ograničeni sa prostorom možete birati najrazličitije oblike od pravolinijskih, kružnih, polukružnih do raznih nepravilnih oblika tako da se u svakom slučaju prilagodi prostoru i postigne dobra i originalna interakcija sa ostalim prostorijama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *