Blog

Kupovina Tepiha – Naši Saveti

Pri odabiru podne obloge odnosno tepiha za kuću ili stan mora se voditi računa o nekoliko faktora koji imaju najveći uticaj, a to su veličina, pozicija i dizajn samih tepiha. Funkcija prostorije može u velikoj meri odrediti veličinu prostirke. Veoma je važno da se za svaki životni ili poslovni prostor odabere adekvatna veličina tepiha. Ono što svakako treba naglasiti u ovom slučaju jeste da je odavno prevaziđeno postavljanje ogromnih tepiha koji prekrivaju svaki ugao prostorije.

Pored toga što se ovako glomazni i ogromni tepisi jako teško postavljaju pod sav nameštaj u prostoriji, nije ih jednostavno ni izvući kada dođe vreme za njihovo pranje tj. nošenje u tepih servis. Uz sve to čine prostor jako zagušljivim i staromodnim, dok sa manjim tepisima i njihovom pravilnom pozicijom u prostoru enterijeru daju prijatan i topao efekat i čine ga interesantnijim.

Manji tepisi postavljeni u nekoliko zona su mnogo praktičniji, jer ih veoma lako možete usisavati i prati. Između ostalog možete im s vremena na vreme menjati mesta i na taj način svaki put prostoriji pružiti drugačiji izgled.

Osnovne karakteristike tepiha:

Namena prostorije utiče na poziciju tepiha. U dnevnim boravcima se uglavnom postavljaju u centralnom delu pod stolom, tik uz garnituru za sedenje. Takođe pod stolom i svim stolicama za ručavanje u trpezariji, interesantan topao tepih pružiće izuzetno ugodan osećaj. Za spavaće sobe neophodan je tepih u predelu kreveta kako bi Vam bilo prijatnije kada ležete ili ustajete kao i pored ormara dok birate odeću i presvlačite se.

Za dečije sobe i hodnike nikako se ne preporučuju svetli tepisi jer se u ovim prostorijama jako brzo prljaju. U dečijim sobama su i te kako dobrodošli svaki veseo dezen i jarka boja. S obzirom da deca svo svoje vreme tokom igre i boravka u sobi uglavnom provedu na podu, vrlo je važno da im odaberete odgovarajuću debljinu tepiha kao i antialergijske i antistatičke materijale.

Određena boja i dizajn pružaju mogućnost da prostor izgleda neutralno ili akcentovano na određeni način. Uklapanjem sa bojom nameštaja tepih će biti apsolutno neupadljiv. S druge strane ukoliko enterijer čine beli zidovi i nameštaj svetlih boja, upravo ova podna obloga u živim bojama i veselom dizajnu doprineće dinamičnosti prostora i razbiti monotoniju.

Tepisi mogu biti sa raznim odštampanim motivima kao i raznih geometrijskih oblika. Isključivo od Vašeg ukusa i želja zavisi da li ćete birati reljefne, asimetrične ili mrežaste tepihe za svoj dom.

Odgovarajućim podnim oblogama do topline doma:

Kvalitetan laminat ili parket zasigurno su najvažniji elementi pri uređenju svakog stambenog prostora, a nakon njihovog postavljanja treba dobro razmisliti kakav tepih će krasiti Vaš prostor i pružiti Vam svu neophodnu toplinu, naročito u hladnom zimskom periodu.

Vrste materijala:

Bilo da je reč o klasičnim ili najmodernijim modelima, tepisi mogu biti vuneni ili sintetički u svim mogućim bojama,oblicima i dimenzijama. Pored tekstilnih i vunenih modela, tepih za čiju se izradu koristi bambus ili koža su nešto svakako interesantno i neobično i uglavnom ih možete videti u savremenim enterijerima. Bilo koja vrsta i materijal može se kombinovati i uklapati uz nameštaj, zidove, venecijanere ili neke druge elemente u prostoriji.

Održavanje tepiha:

Koliko god da se trudite nemoguće je sprečiti prljanje tepiha. Vrlo često se održavanje tepiha urednim i čistim smatra velikim izazovom naročito u domovima sa konstantno živom atmosferom (čestim posetama prijatelja i rodbine, domovima u kojoj ima puno dece ili kućnih ljubimaca najčešće psa i mačke). Kako biste izbegli korišćenje preskupih hemijskih sredstava za njihovo održavanje koja pri tom mogu štetno uticati na Vaše i zdravlje ukućana, postoji nekoliko praktičnih rešenja koja su svima dostupna.

Da biste tepih ispravno održavali prvenstveno se mora često usisavati, kako bi se uklonila sva utisnuta prašina i prljavština. Potrudite se da barem jedno nedeljno a po potrebi i češće usisate tepihe u Vašem domu i na taj način sebi i Vašoj deci omogućite što zdraviji boravak u njemu.

Upotreba osveživača:

Prirodni sastojci kao što su omiljeno esencijalno ulje i soda bikarbona mogu biti odlični osveživači Vaših tepiha. Dovoljno je nekoliko kapi mirisa pomešanih sa sodom bikarbonom da u potpunosti osvežite prostor. Nakon posipanja smese ostavite da odstoji neko vreme a nakon toga snažnim usisivačem detaljno usisajte sve površine. Ovo može biti veoma korisan savet za sve one koji žele da eliminišu vrlo često veoma neprijatan i nepodnošljiv miris tek kupljenog tepiha.

Kako najlakše ukloniti mrlje i fleke sa tepiha:

Prisustvo fleka i prljavštine po tepisima je naročito prisutna ukoliko u Vašem domu ima kućnih ljubimaca. Ovo nekada može biti prava noćna mora za sve vlasnike. Kisela i bazna komponenta iz urina kućnih ljubimaca se mora na odgovarajući način neutralisati iz Vaših tepiha i uopšte prostora u kojem boravite. Za to Vam idealno može pomoći soda bikarbona i sirće u kombinaciji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *