Blog

Kupovina velikih kućnih aparata: bojleri

Ulaganje u velike kućne aparate predstavlja onu vrstu investicije koja treba da Vam se isplati, jer je to ujedno ulaganje u uređaj koji bi trebalo da Vas služi i narednih godina.

Zato Vam danas dajemo smernice i otkrivamo trikove za kupovinu bojlera, bez kog nijedno domaćinstvo ne može, ali koji može predstavljati pravu noćnu moru kada je u pitanju odluka za neki od bezbroj modela. Uz sve to, savetujemo Vas i kako da nakon kupovine ovog uređaja dodatno uštedite struju.

Trikovi: kako da izaberete bojler

Sigurno je da ćete prvo početi da gledate i pretražujete modele na internetu. Trik je da prvo na osnovu broja članova domaćinstva odredite najpre zapreminu.

Bojleri od zapremine 10 litara možda se brže ugreju i pre su dostupni za upotrebu, ali oni neće moći da pokriju potrebe četvoročlane porodice. U tom slučaju treba tražiti one od 50 ili 80 litara. Takođe, i potrebe članova domaćinstva treba realno odrediti, kao i pitanje da li je bojler protočni ili ne.

Pored zapremine, vodite računa i o dimenzijama bojlera. On mora stati u prostor koji ste za njega predvideli. Iako možda zvuči kao suvišan savet, često se dešava da kupci upravo ovo previde i onda nastaju problemi oko zamene i vraćanja uređaja.

Pored klasičnih, postoje i horizontalni bojleri, koji će dobro poslužiti u svim manjim prostorima i koji se obično postavljaju u okviru tuš kabine. Takođe, trenutno su veoma popularni i slim modeli, te možete i o njima razmisliti.

Kada je u pitanju mesto za postavljanje, razmišljajte i o blizini slavina, kako bi topla voda što kraće putovala kroz cevi i samim tim se manje hladila.

Važno je znati: svi elementi bojlera

Pretpostavka je, naravno, da kupujete novi bojler, jer se kupovina polovnog ne isplati pošto se ovi urešaji veoma često kvare dok im potpuno ne istekne životni vek. Stoga morate voditi računa i o svim delovima bojlera i garanciji. Garancija na kazan i grejač i termostat je obavezna, i ove papire imaju svi ozbiljni proizvođači.

Pored svega navedenog, pazite i da je nosač za bojler odgovarajući i, još jednom napominjemo, dimenzije samog uređaja.

Kako je ulaganje u bojler veća stavka za kućni budžet, istovremeno bi bilo dobro da brinete i o tome da su svi delovi određenog proizvođača dostupni, kao i servisiranje bojlera, kako biste u slučaju kvarova – koji će se neminovno dešavati kada garancije isteknu – bili sigurni da ćete moći lako i bez problema da uradite popravke.

Saveti: kako da Vam se isplati ulaganje u novi bojler

Ulaganje u novi bojler najlakše će Vam se isplati ako stalno držite ovaj uređaj upaljen, kako bi se stalno dogrevao umesto da troši električnu energiju stalnim punjenjem iznova.

Takođe, za kupanje radije koristite tuširanje nego kupanje, jer puna kada troši zaista mnogo tople vode i samim tim više električne energije.

Kada je u pitanju postavljanje, još jednom vodite računa da bojler bude što bliže česmama, jer se voda najlakše hladi dugim prolaskom kroz cevi – zato je nekada potrebno i nekoliko sekundi da krene topla voda iz nekih slavina – a na taj način se i bespotrebno troši struja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *