Blog

Lepak za keramiku

Postavljanje keramičkih pločica zahteva pre svega odgovarajući i što kvalitetniji materijal a zatim znanje i iskustvo. Postupak postavljanja keramičkih pločica zahteva određenu pripremu. Ona se pre svega odnosi na pripremanje podloge odnosno skidanje stare keramike. U slučaju da su stare pločice i dalje čvrsto zalepljene za zidove neophodno je štemovanje. Nakon toga potrebno je da se uklone svi delovi lepka kao i obrada površine.

U salonima keramike mogu se naći razni kvaliteti i klase pločica a od toga zavise i određena odstupanja u dimenzijama, boji i teksturi.

Kada je obezbeđen sav potreban materijal i odgovarajuća podloga može se početi sa postavljanjem pločica. Za pravljenje lepka potrebni su voda i mikser kako bi se lepak u prahu dobro razmutio i postigla potrebna gustina. U odabiru lepka obavezno se mora naglasiti kakve su pločice u pitanju, jer je za svaku vrstu bilo da je reč o spoljašnjim, unutrašnjim, podnim ili zidnim pločicama potrebna druga vrsta lepka. Umućen lepak može dugo da stoji tako da se ne mora žuriti sa lepljenjem pločica.

Postavljanje keramičkih ili granitnih pločica može se izvesti na nekoliko načina. Uz tradicionalan način postavljanja koji se vrši direktno na materijal i preskaču razna malterisanja ili izlivanja slojeva postoji i drugi znatno lakši, koji se zasniva na korišćenju specijalizovanih lepkova za keramiku.

Sa izrazito usavršenom tehnologijom koja se bavi proizvodnjom lepkova vezivanje pločica za osnovu uz pomoć ovih lepkova je podignuta na najviši nivo. Pritom kod pojedinih tipova pločica obavezno se mora koristiti lepak prilikom postavljanja, zbog sirovinske osnove ili fizičko tehničkih karakteristika gde nije dozvoljeno lepiti ih na materijal.

U ovu grupu spadaju sve vrste spoljašnjih pločica kao i granitne, zbog izrazito malog stepena higroskopnosti i nemogućnosti da se prijanjanjem osuše na osnovi materijala. Uz sve to lepljenje pločica direktno na materijal može dovesti do separacije pločica kao i neodgovarajuće čvrstine.

Kako odabrati odgovarajući lepak:

Naše tržište je bogato najrazličitijim vrstama lepkova svih proizvođača. Preporučuje se da se ipak pridržavate i koristite poznate brendove ili poslušate preporuku i iskustvo majstora. Treba napomenuti i da svaki proizvođač ima istu hemijsku formulu koju koristi za većinu lepkova a u njihovoj osnovi mogu se naći razne vrste cementa, aditiva, učvršćivača i dr.

Korisni saveti:

Pri samoj kupovini pločica najbolje je odabrati lepak koji uz tu vrstu pločica najviše odgovara. Savet treba potražiti od samih prodavaca i na licu mesta rešiti ovu dilemu. Primera radi za postavljanje staklenog mozaika neophodna je upotreba lepka sa bazom belog cementa jer tamno sivu boju koju ima Portland cement nije preporučljivo koristiti kako se ne bi izmenila estetika samih pločica. Još jedan podatak koji treba znati je da bazenske i granitne pločice zahtevaju lepak koji ima oznaku Elastik.

Vrste lepka:

Poznati proizvođači lepkova sa tradicijom proizvodnje i kvaliteta dugom i više desetina godina mogu se takođe naći na našem tržištu, jer je njihov uspeh poznat i van granica naše zemlje. Trgovina građevinskim proizvodima obuhvata upravo najvažnije i najpopularnije brendove koji se ovim poslom bave. U tu svrhu najveći akcenat je upravo stavljen na postavljanje pločica, sisteme hidroizolacije, termoizolacije, fasade i dr.

Sa kvalitetnim materijalima je olakšana izgradnja, znatno brža priprema i izražena dugotrajnost i kvalitet.

Postoje razne vrste lepkova koji se koriste za ugradnju pločica:

• Lepak za debljinu sloja između 4 i 10 milimetara, idealan kod neravnih površina sa visokom stabilnošću i izraženom ekonomičnošću, koristi se za postavljanje zidnih i podnih pločica.

• Lepak za debljinu sloja između 2 i 10 milimetara sa visokom otpornošću na vlagu i mraz, potpuno nezapaljiv, sa dugim vekom trajanja, takođe za zidne i podne pločice.

• Lepak za keramičke pločice i prirodni kamen podjednako kvalitetan kod spoljašnje i unutrašnje upotrebe za lepljenje jednih pločica preko drugih, kod deformisanih površina kao i kod sistema podnog grejanja.

Pored ove 3 vrste najprodavanijih i najtraženijih lepkova mogu se naći i specijalan lepak za mermer kao i superfleksibilan lepak najčešće upotrebljivan kod deformisanih i kritičnih površina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *