Blog

Moderne kuhinje

Klasični modeli kuhinja su sve manje zastupljeni na našem tržištu dok je u poslednje vreme prava ekspanzija modernih kuhinja i to po meri, za koje se odlučuje sve veći broj potrošača.

Moderna kuhinja izrađena po meri poseduje pre svega funkcionalnost a tek zatim se ističe njen dizajn što zajedno ima veliki uticaj na izuzetno prijatan boravak u kuhinji tj. pravi užitak. Jedna od osnovnih karakteristika modernih kuhinja je upotreba visoko kvalitetnih materijala poput modernog i sjajnog medijapana savršeno uklopljenim sa ugradnom dekorativnom rasvetom, ugradnim uređajima, fiokama, vratima sa otvaranjem na dodir i dr.

Mišljenje mnogih na prvu loptu je da je bilo koja moderna kuhinja po meri veoma skupa što ne mora da znači. Sa modernim sitnicama i raznim ukrasnim detaljima može se i život učiniti lakšim a kuhinjski prostor jedinstvenim i prijatnim za boravak.

Od dizajna u mnogome zavisi moderan izgled kuhinje. Tu se pre svega velika pažnja usmerava na kreativnost a nikako na količinu novca koji je potrebno uložiti. I jeftini materijali različitih dekora uz jednostavne fioke, lepe i moderne ručke mogu činiti lepu, kvalitetnu i modernu kuhinju.

Odlika modernih kuhinja su pored inovativnosti i sofisticiranosti dizajna savršena ravnoteža u tehnologiji, eleganciji i praktičnosti. Kuhinja izrađena po meri jedan je od najboljih rešenja jer dolazi do stvaranja izuzetnog vizuelnog doživljaja ukomponovanim sa visokokvalitetnim materijalima i dizajnom gde je pre svega naglašen poseban stil i individualnost.

Na koji način odabrati budući izgled kuhinje?

Razni specijalizovani časopisi ili internet portali mogu Vam pružiti maksimalnu pomoć i inspiraciju pri traženju budućeg izgleda Vaše kuhinje. Važno je ispratiti svaki segment od praktičnosti, funkcionalnosti svakog elementa do estetskog momenta. Radne površine, tehnika, električni uređaji i rasveta mora biti dovedena na što viši nivo. Ukoliko imate bilo kakvu dilemu ili nedoumicu pri uređenju, stručni savet može biti od presudnog značaja.

Moderan izgled kuhinje karakteriše pre svega savremeni dizajn a zatim je važno da se obezbedi i maksimalna funkcionalnost. Pravilno raspoređen prostor potrebno je uklopiti u već postojeće enterijere i sam ambijent. U ogromnom izboru materijala i njihovih boja i dezena može se stvoriti apsolutno elegantan i originalan prostor. Treba napomenuti i to da materijal ima veliki uticaj na konačnu cenu kuhinje. Preskup materijal ne mora uvek da bude garancija lepe i kvalitetne kuhinje. Izrada kuhinje se uglavnom naplaćuje oko 40 procenata u odnosu na cenu materijala.

 

Sa ugradnim elementima i mehanizmima svakom predmetu je obezbeđen odgovarajući prostor što doprinosi odličnoj organizaciji i savršenoj preglednosti. Sa atraktivnim i interesantno zamišljenim detaljima slika kuhinje biće poput pravog malog umetničkog dela što jasno govori da i povoljniji materijali i njihove cene mogu jednako ponuditi dobar kvalitet i vrhunske rezultate pri stvaranju kuhinje.

Svaka ozbiljna firma ima stručno lice odnosno dizajnera koji Vam može izaći u susret i ispratiti svaku Vašu želju i zamisao. Uz korisne savete i predloge koje možete dobiti a tiču se kvalitetne kombinacije različitih materijala, predloge za odgovarajuće okove i ostalih sitnica možete dobiti i 3D skice sa budućim izgledom svakog milimetra kuhinje i na taj način unapred videti njen izgled i uklapanje u dati prostor.

Predlozi za uređenje moderne kuhinje:

Svejedno da li imate dovoljno prostora za veliku kuhinju ili Vam je potrebna nešto manja ali ipak dobro organizovana kuhinja, svaka moderna kuhinja za koju se odlučite u potpunosti će nadomestiti svaki nedostatak stare kuhinje. Bilo da je reč o izloženim kuhinjskim elementima ili ugradnim vratima koja prekrivaju elemente na Vama je da odlučite kako da stvorite univerzalan i elegantan prostor.

Što se tiče materijala upotreba prirodnog drveta, kamena ili nerđajućeg čelika može izgledati veoma zanimljivo i jedinstveno. U svakom dizajnu postoji nešto svojstveno ali je najbolje od svega što je svaki lako prilagodljiv.

Odgovarajući materijali:

Kombinacija prirodnih i veštačkih materijala i palete boja od neutralnih do najjarkijih mogu stvoriti najrazličitiji dizajn i stilove kuhinje, baš po Vašoj zamisli.

Odabir boja:

Trenutno moderne boje koje se koriste u dizajniranju modernih kuhinja kreću se od neutralnih nijansi do izuzetno jarkih. Među najzastupljenijim bojama su sve nijanse narandžaste, crvene, tirkizne, zelene, srebrne, crne, bele i krem. Najčešće se koristi kombinacija 2 boje ili čak 4, s tim što se preporučuje da neka od odabranih boja ima veći intenzitet u odnosu na drugu odabranu boju čime se stvara živahnost u samoj prostoriji.

Radne površine u kuhinji:

Korišćenje prirodnog kamena u ovu svrhu sve više je zastupljeno, pre svega jer ga karakteriše jednostavno održavanje i lep izgled. Među najboljim i najkvalitetnijim materijalima svakako se nalaze mermer i granit sa izraženom otpornošću na visoke temperature. Ova vrsta materijala nudi različite boje što olakšava samo uklapanje. Jedina mana koja se može navesti je nešto viša cena.

Kuhinjski elementi:

Korpusi tj. konstrukcije elemenata Vaše kuhinje treba da budu čistih linija. Idealno rešenje su hrast ili javor. Viseći elementi mogu imati zamućena ili prozirna stakla sa otvaranjem na gore što izgleda vrlo atraktivno. Niklovane ručke za fioke i ormariće ili čak nerđajući čelik odličan su izbor. Kuhinja izrađena iz jednog komada dodaje čistu, nelomljenu liniju prostoru i čini ga veoma zanimljivim.

Odgovarajući kuhinjski uređaji:

Nerđajući čelik je i u ovom slučaju veoma zastupljen u opremanju modernih kuhinja. Uređaji od ovog materijala su najbolji za uklapanje, mada ne možete pogrešiti ni ukoliko se odlučite za crne ili bele uređaje. Jedan od predloga je frižider koji ima francuska vrata i zamrzivač ispod njega.

Kvalitetna električna pećnica treba da ima i odgovarajući položaj a savetuje se da se postavi iznad visine struka kako bi bilo olakšano proveravanje i vađenje namirnica iz nje. Sa velikim kuhinjskim aspiratorom Vaša kuhinja će izgledati potpuno profesionalno. Sa detaljima se uvek možete igrati samo je važno da se ni sa njima kao ni sa ostalim elementima ne pretera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *