Blog

Montaža nosača za televizor

U današnjem trendu pružanja različitih vrsta zabave koristi se najnaprednija tehnologija. Time je omogućen jedan vid zabave koji čini gledanje televizije, u vizuelnom smislu znatno jasnije i uzbudljivije samom pojavom velikih ekrana LCD i plazma uređaja sa veoma živom slikom, jačim bojama i raznim drugim efektima.

Pored udobnog nameštaja i ostalih detalja u prostoru koji će boravak načiniti što lepšim i prijatnijim, od velike važnosti je odgovarajuće mesto za TV uređaj i pravilna montaža.

Odgovarajući zidni nosači za sve modele TV uređaja:

Svaki LCD ili plazma televizor ima svoje uspravno postolje koje odlično služi za postavljanje uređaja na sto ili ormarić. S obzirom da su novi modeli televizora izuzetno tanki i lagani mnogo privlačnije izgleda ukoliko se montiraju na zid. Na ovaj način dolazi do još prostranijeg i efikasno iskorišćenog prostora a TV uređaj je u tom smislu gotovo neprimetan. Kupovina većih televizora zahteva i kupovinu dodatne opreme, neophodne za pravilnu montažu.

Određena vrsta instalacije zahteva i različite tipove nosača o čemu treba dobro voditi računa:

Zidni nosač televizora može imati različite raspone, odnosno može biti osnovni fiksni nosač ili imati neograničenu fleksibilnost. Lično od Vas zavisi da li će nosač TV uređaja ispuniti sve Vaše zahteve odnosno da li će imati moć prilagođavanja televizora različitim uglovima gledanja ili će on biti potpuno fiksiran na zidu.

Na našem tržištu možete naći fiksne, nagibne, nagibno okretne i zglobne nosače:

Među najjednostavnijim i najjeftinijim tipovima nosača izdvaja se fiksni nosač sa mogućnošću montaže uređaja na oko 3 santimetara od zida. U ovom slučaju nije moguće prilagoditi ugao gledanja jer je televizor fiksiran paralelno uz zid. Upotreba ove vrste nosača prihvatljiva je kod plazma TV uređaja, jer posuduju najšire različite uglove gledanja.

Sa nagibnim nosačem televizora omogućeno je prilagoditi vertikalne uglove gledanja, naročito ukoliko su TV aparati montirani preko optimalnih nivoa gledanja. Pozicija odnosno optimalna udaljenost televizora od zida je između 5 i 7 santimetara i najčešća je ukoliko se televizor montira nad kaminom ili dosta visoko na nekom od zida u spavaćoj sobi.

Da bi se maksimalno prilagodio ugao gledanja televizora neophodno je i smanjiti refleksiju spoljašnje svetlosti ili unutrašnje rasvete ekrana. Ovo je jedna od mana gotovo svake plazme i ponekog LCD uređaja. Jedno od rešenja može biti dodavanje bočnog prilagođavanja, čime dolazi do savršenog pogleda, naročito kada uređaj zahteva neki određeni ugao. Sa nagibno okretnim nosačem će svakako biti zadovoljeni svi uglovi gledanja sa više različitih mesta.

Zglobne nosače krasi sofisticiranost i svestranost a pored toga sa njima je osigurana najveća fleksibilnost u nagibu i okretima. Pored toga kada uređaj nije uključen može se pomeriti skroz uz zid. Ova vrsta nosača pruža mogućnost udaljavanja uređaja od zida i znatno šire raspone u bočnom okretanju.

Kako odabrati odgovarajući nosač?

Prvo što treba uraditi kod već postojećih televizora je proveriti smernice za ugradnju, odnosno uputstvo proizvođača. Kod pojedinih TV uređaja neophodni su pojedini specijalni nosači iako je kod većine modela sve standardizovano i kompatibilno i koriste se uobičajene vrste.

Druge vrste nosača:

Postoje još neke vrste montaže TV i audio opreme kao što je recimo plafonska ugradnja. Ova vrsta nosača uglavnom je zastupljena kod komercijalnih instalacija a manje u privatnim pokućstvima. Naročito se ističu restorani i barovi a reč je o svakako najboljem rešenju kako da se postave uređaji blizu plafona i rasterete jako mali i ograničeni zidni prostori.

Sa podnim stalkom na sprat može se efikasno i jednostavno smestiti TV uređaj a da pri tom svaka pripadajuća komponenta ima svoje odgovarajuće mesto. Velika gnjavaža u vidu montaže zidnih i drugih nosača u ovom slučaju nije potrebna.

Zidne police su idealne ukoliko želite da uštedite prostor a komponente TV uređaja smestite u njegovoj blizini. Sa ovakvim postavljanjem rešili ste veoma česte probleme sa kablovima (koji su svuda po podu i skupljaju prašinu) i narušavanjem estetskog izgleda prostorije.

Postupak montaže:

Zidni nosači se uglavnom dobijaju uz svaki kupljen TV uređaj, te s toga možete koristiti upravo te dobijene ili pronaći nove. U setu nosača postoji više različitih mogućnosti što ima direktan uticaj na cenu. Najvažnije je da nosač ima čvrstu konstrukciju i da je primeren težini televizora.

Za postavljanje nosača odnosno vijaka potrebna je i odgovarajuća čvrstina zidova. Treba imati u vidu da kod zidnih panela nije moguća montaža nosača jer oni ne mogu da nose obične težine TV uređaja.

U samom postupku montaže važno je pre svega odrediti što bolje i pravilnije mesto. Ne preporučuje se postavljanje uređaja na mestima gde je jako osvetljenje ili naspram prozora jer na taj način dolazi do odraza na ekranu. Kada se precizno odredi položaj kao i visina TV aparata mogu se izbušiti rupe i postaviti šrafovi. Savetuje se bušenje probnih rupa i provera nosača kako bi bili sigurni da je sve pravilno i ispravno a tek zatim zategnuti zidni nosač. Na zadnjoj strani televizora treba zakačiti drugi deo nosača. Prilikom podešavanja nosača i podizanja televizora uglavnom će Vam biti potrebna nečija pomoć kako biste uspešno i lako mogli da pričvrstite TV uređaj za nosač. U poslednjoj proveri pažnju treba usmeriti ka pravilnom pozicioniranju uređaja i čvrstini i stabilnosti nosača.

Još jedna važna stvar u ovom postupku je adekvatna zaštita ekrana od eventualnih oštećenja. Svakom TV uređaju neophodan je određeni prostor sa zadnje strane kako bi bila uspostavljena dovoljna cirkulacija vazduha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *