Blog

Montaža plafonjere

Jedan od izuzetno modernih načina kojima se može osvetleti prostor jeste postavljanje plafonjera. Njihove glavne karakteristike su jednostavnost pri održavanju, nisu upadljive i mogu upotpuniti svaki prostor. Što se tiče prednosti one su zaista ogromne uz još veću primenu, samim tim jer pružaju mogućnost postavljanja bukvalno na svakom mestu.

Njihova jednostavnost pri uklapanju još jedna su od dodatnih prednosti a oblici i boje su zaista najraznovrsnije, čime se maksimalno mogu prilagoditi svakom komadu nameštaja ili boji zidova. Mogu se naći u gotovo svim dimenzijama što ujedno zavisi i od količine svetlosti koju želite u prostoriji.

Lično od Vas zavisi da li ćete postaviti manje ili veće plafonjere. Treba samo imati u vidu da one imaju i veoma važno dekorativno svojstvo pored osnovne uloge osvetljavanja prostora. Postavljanje plafonjera je moguće u svim prostorijama od dnevnog boravka, kuhinje, spavaće sobe, kupatila, hodnika pa sve do terase. Ogroman izbor pruža različite mogućnosti a što se cena tiče one su zaista pristupačne.

Najraznovrsnija rasveta:

Dugogodišnje prisustvo neprikosnovenih lustera u gotovo svim prostorima odavno su zamenile razne vrste dekorativne ugradne rasvete. Na tržištu se danas mogu naći razne boje ugradnih svetiljki sa regulatorima koje podešavaju jačinu svetlosti.

Nekadašnje uređenje prostora podrazumevalo je postavljanje lustera u gotovo svim prostorijama. Zidne lampe mogle su se videti tek u nekom od dnevnih boravaka ili spavaćim sobama. Odavno su se desile značajne promene i eventualno počasno mesto lustera može se videti u još po nekoj dnevnoj sobi. Možete biti apsolutno sigurni da će uz modernu ugradnu rasvetu Vaš dom dobiti potpuno novi, jedinstveni izgled. Sa ugradnim svetiljkama raznih boja i regulatorima kojima se podešava jačina svetlosti svaki sterilan i moderno opremljen prostor dobiće na toplini.

Zlatna pravila u postavljanju adekvatne rasvete:

• Nekvalitetno izgletovani plafoni nisu pogodni za postavljanje plafonjera i usmeravanja svetla ka gore jer će se tako videti svaka neravnina.

• Uz radni sto ne treba postaviti halogenu rasvetu jer je po mnogima veoma nezdrava za oči.

• Jeftini reflektori nepoznatih proizvođača mogu se naći sa tamnim ili svetlim kućištima i preporučuju se tamnija jer se na njima neće videti ukoliko potamne od toplote.

• Reljefna površina može se naglasiti postavljanjem kosih usmerenih snopova iz reflektora postavljenih na plafonu.

• U prostorima sa jakim osvetljenjem nikako se ne preporučuju beli zidovi i sjajni premazi.

Odgovarajuće osvetljenje u dečijim sobama:

Pravilna i kvalitetna rasveta najvažnija je u svim prostorijama u Vašem domu, a naročito u dečijim sobama. Najčešće se postavljaju razne ukrasne plafonjere a na tržištu se mogu naći i razni maštoviti oblici visećih svetiljki. Neobična rasveta zasigurno će obradovati svakog mališana.

Postavljanje zidnih lampi u ovom slučaju neće biti potrebno, već poneka stona lampa koja takođe može biti u raznim oblicima.

Ugradna rasveta u nameštaju:

U dnevnoj sobi ne mora se postaviti samo luster i jedna podna lampa. Jedno od smelijih i kreativnijih rešenja može biti ugradnja LED sijalica u podove i delove nameštaja ili tačkaste rasvete na zidovima odnosno plafonu. Sa najnovijom dekorativnom LED rasvetom koja je namenjena staklenim površinama može se stvoriti izvanredan efekat. Boje koje su zastupljene su zelena, plava i crvena čime se mogu osvetliti različiti delovi prostorije od polica do raznih drugih komada nameštaja.

Odgovarajuće osvetljenje u hodnicima:

Poslednja provera pre nego što izađete iz Vašeg doma je obično pred ogledalom u hodniku. I ovaj prostor takođe zahteva dobro i kvalitetno osvetljenje odnosno postavljanje ugradnog reflektora ili poneke zidne lampe. Cipelarnici ili ormari u spavaćim sobama sa ugradnim svetiljkama biće još efektniji a Vi ćete još jednostavnije u njima moći da pronađete sve što Vam je neophodno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *