Blog

Montaža WC šolje – problemi i saveti

Završni radovi u kupatilu obuhvataju montažu sanitarija. Najrazličitiji oblici i dimenzije zasigurno će zadovoljiti svakog kupca i različite ukuse. Na našem tržištu mogu se naći razne vrste sanitarija različitog kvaliteta. Pri izboru se ipak savetuje da se konsultujete sa majstorom. Svaki element na zanimljiv i lep način može ukrasiti kupatilo što zavisi i od uloženog novca. Od materijala zastupljenih u izradi sanitarne opreme pored drveta i metala među najprostranjenijim je svakako keramika.

Pažljiva montaža sanitarija je preko potrebna, kako se ne bi dogodila oštećenja koja mogu dovesti do nepotrebnih dodatnih troškova. Treba obratiti pažnju na svaki element bilo da je reč o tuš kabini, wc šolji ili malim pomoćnim elementima poput držača za sapun, peškire i dr.

WC šolja je zapravo prvobitna ali i malo prevazidjena varijanta u završnoj obradi kanalizacionih odvoda kupatila ili wc-a. Iako je u modernoj estetici kupatila klasična wc šolja odavno u senci, i dalje postoje kupci koji žele upravo tako jednostavne modele, što zbog praktične montaže tako i zbog izuzetno povoljne cene. Pored toga samostalna wc šolja se može priključiti na svaki element ispiranja (niske, visokomontažne ili ugradne vodokotliće). Moderna wc šolja poseduje potpuno drugačije oblike što zavisi od proizvođača i upravo zbog te razlike u oblicima moraju se uklopiti određeni načini ispiranja od centrifugalnih do onih u kojima je potrebna voda za ceo obim šolje. Uz klasične modele šolja koje se oslanjaju na pod, moderna solucija su konzolni modeli zakačeni na ugradne vodokotliće. One imaju visokokvalitetne načine ispiranja samim tim što su im vodokotlići velikih zapremina pa prilikom veće količine vode kvalitetne odvode sadržaja šolje.

Odabir odgovarajuće wc šolje:

Ranijih godina je sve bilo znatno lakše pa i odabir odgovarajuće odnosno adekvatne opreme za kupatila. Samim tim što ni veliki gradovi nisu imali veliku ponudu, mnoštvo prodavnica i uvoznih proizvoda, izbor je bio veoma sužen i sve se svodilo na nekoliko modela iz domaće proizvodnje. U današnje vreme se odabir elemenata za kupatilo recimo wc šolje, ponekad poredi sa kupovinom automobila. U raznim ekskluzivnim salonima keramike odavno se u ponudi mogu naći najrazličitije vrste opreme za kupatila. Veoma često Vam se može desiti da se u potpunosti izgubite pri traženju određenog modela, jer je izbor zaista ogroman od oblika, dizajna do različitih finalnih obrada, odgovarajućih dodatnih elemenata itd.

Potraga za wc šoljom ne treba da bude duga i stresna prvenstveno ako tačno znate šta želite i koliko novca ste spremni da potrošite. Prvo i najvažnije je da model birate prema već postojećem odvodu. Ukoliko je odvod u zidu, potrebna Vam je baltik šolja dok je za odvod u podu neophodna simplon wc šolja. Nakon toga morate odabrati način ispiranja odnosno odgovarajući niskomontažni, visokomontažni vodokotlić, monoblok (vodokotlić i šolja kao jedna celina), ili se odlučiti između stojećih ili konzolnih wc šolja koje imaju ugradne vodokotliće. Sve veća zastupljenost ugradnih vodokotlića jasno govori o njihovom kvalitetu izrade, izgledu i utrošku prostora. Uz njih se dobija i višegodišnja garancija, mogu se popravljati bez rušenja zida i birati različiti tasteri za puštanje vode. Pravilna montaža za koju treba angažovati iskusnog majstora podrazumeva ostavljanje određenog prostora oko wc šolje kako bi čišćenje i održavanje bilo lakše.

Ugradnja stojećih i visećih wc šolja:

Postavljanje wc šolje zavisi prvenstveno od mesta odvoda. U samom odabiru odgovarajućeg modela od velike pomoći Vam može biti savet stručnjaka recimo da li je bolja plitka ili dublja wc šolja i dr.

Stojeća wc šolja se postavlja nakon polaganja pločica. Mesto gde će se ona postaviti mora biti idealno ravno. Pre svega neophodno je zatvaranje glavne slavine za vodu a zatim i provera odvoda odnosno da li je postavljen pravilno kao i da li je fiksiran za šta se može koristiti stezaljka. Zatim šolju treba pravilno namestiti gde je veoma važno da bude postavljena pravougaono u odnosu na zid. Sledi povezivanje odvodnog luka i odvodne cevi i montaža šolje uz pomoć dva vijka. Najbolje je pre bušenja označiti rupe a pre učvršćivanja umetnuti plastične podmetače kako se keramika ne bi oštetila. Pre konačnog pričvršćivanja šolje treba naneti sanitarni kit s donje strane, čime se ravna svaka eventualna nepravilnost površine.

Kod visećih modela wc šolja postupak montaže je manje više sličan. Najvažnija je takođe podloga odnosno idealno ravan zid. Ukoliko zid nije savršeno ravan neophodno je ravnanje i najmanjih nepravilnosti. Ukoliko je reč o gipsanim zidovima montaža wc šolja zahteva dodatnu ugradnju okosnica ili upotrebu posebnih montažnih konstrukcija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *