Blog

Najbolji parket za podno grejanje

Podno grejanje je sistem niskotemperaturskog grejanja gde temperatura poda iznosi od 21 do 28 stepeni C. U izvođenju podnog grejanja koriste se specijalne plastične tj aluplast cevi a mogu se upotrebljavati i meke bakarne cevi. Polaganje cevi zahteva prethodnu pripremu podloge odnosno termoizolacioni sloj, reflektujuću foliju i mrežu kojom se fiksiraju cevi. Voda koja prolazi kroz podne panele ne sme biti veća od 50 stepeni C.

Kada se govori o prednostima ove vrste grejanja one se odnose prvenstveno na maksimalno pravilno raspoređenu temperaturu vazduha u odnosu na visinu prostora, znatnu uštedu energije, u estetskom smislu veoma visoke kriterijume kao i moguće korišćenje niskotemperaturnog izvora toplote. Činjenica je da ukoliko su prilično oštri klimatski uslovi usled nedovoljne topline koju može da pruži podno grejanje toplotni gubici se nadoknađuju ubacivanjem dodatnih zidnih panela ili radijatora. Treba napomenuti da je reč pre svega o inertnoj vrsti grejanja gde isključivanje gotovo da nije potrebno za vreme grejne sezone.

Ekonomičnost podnog grejanja:

S obzirom na veoma niske temperature u kompletnom procesu podnog grejanja reč je o najekonomičnijem vidu grejanja sa temperaturom poda između 21 i 28 stepeni C. Do ravnomerne raspodele temperature u celoj prostoriji dolazi zbog velike grejne površine koje ova vrsta grejanja zauzima. Podno grejanje je sistem najoptimalnijeg grejanja koje može odgovarati ljudskom organizmu samim tim što greje periferne krvne sudove u nogama koji se nalaze najudaljenije u odnosu na srce.

Odgovarajući podovi za podno grejanje:

Prilikom ugradnje ove vrste grejanja mogu se postaviti ekološke i zdrave podne obloge poput keramike, kamena i sl. gde nema skupljanja prašine i zadržavanja alergena. Na toplim kamenim ili keramičkim podovima mogu se igrati i Vaša deca a da ne morate brinuti da će se prehladiti. Za regulaciju temperature poda zadužen je termostat koji ima osetljivu podnu sondu. U svakoj prostoriji moguće je naštelovati željenu temperaturu.

U sistemu podnog grejanja zagrevanje je u relativnom smislu sporo ali je prednost u tome što isto tako sporo dolazi i do hlađenja. Postavljanje podnog grejanja moguće je ispod svake podloge. Preporučuje se da to budu pre svega dobro provodni materijali poput keramike ili kamena.

Najčešće postavljeno pitanje da li je moguće postavljanje podnog grejanja ispod parketa?

Drvena podloga može biti adekvatna za podno grejanje pod uslovom da je obezbeđena odgovarajuća prirodna vlažnost drveta. U svakom mogućem smislu kod električnog podnog grejanja sve je apsolutno bezbedno,ukoliko i dođe do nekih kvarova minimalnim zahvatima na podu oni se mogu otkloniti a u poređenju sa vodenim podnim grejanjem reč je o znatno jeftinijem i efikasnijem sistemu bez posebnog održavanja.

Na koji način se izvodi podno grejanje:

Postavljanje instalacije je brzo i jednostavno. Prilikom gradnje novog objekta ili rekonstrukcije stare kuće ili stana najbolje je da se pre samog izvođenja radova detaljno informišete i dođete do optimalnog rešenja za Vaš prostor. Na prvom mestu je važna namena prostorije u kojoj se grejanje postavlja. Sistem podnog grejanja sa mogućnošću akumulacije naročito je efikasan za prostor u kome se provodi najviše vremena.

U kuhinji i kupatilu najbolje rešenje su sistemi sa brzim podnim grejanjem. Radi se o posebno konstruisanim grejnim kablovima sa veoma malim presekom i grejnom mrežom postavljenom u lepku odmah ispod kamene ili keramičke obloge. Prednosti grejnih mreža su naročito izražene kada se vrši rekonstrukcija objekta jer postavljanjem u lepak ne dolazi do podizanja nivoa poda.

Moguće je koristiti bilo koju vrstu lepka za pločice prilikom ove vrste ugradnje. Uloga grejnih mreža može biti u vidu osnovnog ili dodatnog grejanja tj. efekat toplih podova. Tako npr. u kupatilu možete uključiti grejanje koje će vrlo brzo dostići određenu temperaturu koliko da Vam nisu hladne pločice i neprijatan osećaj na stopalima prilikom izlaska iz kade ili tuš kabine. Ova vrsta grejanja moguća je u toku cele godine, nezavisno od godišnjeg doba.

Samo postavljanje grejnih mreža je veoma jednostavno jer se radi o gotovom proizvodu različite kvadrature od 1 do 12 kvadrata spakovanom i spremnom za lako i brzo montiranje.

Korisni saveti kada je reč o drvenim podlogama odnosno parketu:

• Na pakovanju parketa obavezno mora stajati preporuka da je moguće postaviti ga preko podnog grejanja.

• Bukov i javorov parket treba izbegavati u ovom slučaju.

• Pre nego se počne sa ugradnjom parketa sistem se mora zagrejati i biti u funkciji minimum 10 i više dana. Nakon toga potrebno je određeno vreme kako bi se ohladio i zatim započela ugradnja podloge.

• Ne pridržavanje navedenih pravila o vrsti i pogodnostima parketa može izazvati velika oštećenja i skupljanje dasaka parketa.

• Kada se završi sa ugradnjom parketa sistem podnog grejanja odmah treba staviti u funkciju.

• Na površini parketa maksimalna dozvoljena temperatura je 27 stepeni C.

• S obzirom da sistem podnog grejanja izaziva sušenje vazduha u prostoru i smanjenu relativnu vlažnost preporuka je da se koriste regulatori koji će obezbediti optimalne vrednosti i na određeni način zaštititi parket od eventualnih oštećenja.

• Lepljenje parketa u ovom slučaju je neophodno jer se jedino tako parketne daske neće skupljati po dužini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *