Blog

Najbolji plakari sa kiznim vratima

Plakare čine određeni delovi prostora u vašem domu koji su ograđeni kliznim vratima. Unutrašnjost čine elementi koji će na najbolji mogući način zadovoljiti sve potrebe i ideje na koji način i šta konkretno treba čuvati u njima.

Klizni plakari pre svega treba da budu što praktičniji i funkcionalniji pored ogromnog izbora dezena i boja mogu se kombinovati razni materijali i na taj način upotpuniti konačan izgled enterijera. Plakari se ne moraju koristiti isključivo za odlaganje odeće već i mnogih drugih stvari pa se tako mogu napraviti lični, poslovni, izložbeni, skladišteni ili neki drugi prostori od njih.

Izrada plakara:

Plakari se mogu izraditi po Vašoj želji i dimenzijama koje odgovaraju prostoru kojim raspolažete. U njihovoj izradi mogu se koristiti visokokvalitetni materijali i klizni mehanizmi, mogu ispuniti prostor od zida do zida i od poda do plafona. Pored stručnih saveta koji Vam uvek mogu pomoći u kreiranju samog plakara kao i njegove unutrašnjosti,u tome možete učestvovati Vi sami.
Materijali koji se koriste u izradi plakara su univer, medijapan, ogledalo, peskirano staklo, klirit, pleksiglas i dr.

Kod pravog američkog plakara se ne izrađuju leđa, pod, plafon i bočne strane (mada se kod nas ipak postavljaju bočne strane kako zatvaranje vrata ne bi bilo direktno na zid). Ovu vrstu plakara čini zapravo njegova unutrašnjost u kojoj su smeštene fioke, police, šipke za kačenje garderobe, liftovi, teleskopi i sl. i klizna vrata koja zatvaraju ovaj prostor.

Unutrašnjost plakara:

Za izradu unutrašnjeg dela plakara koristi se univer od 18 mm i 0.5 milimetarska ABS kant traka. Mnoga iskustva dokazala su da unutrašnja organizacija plakara treba da bude što jednostavnija pa samim tim i da se olakša njegovo korišćenje. Uglavnom se na visini od 210 santimetara postavlja polica u dužini celog plakara. U prostoru od 210 santimetara mogu se smestiti sve potrebne fioke, police, šipke i ostali detalji. Pod standardnom širinom polica gde se može složiti jedan red odeće potrebno je oko 40 santimetara dok je za dva reda garderobe neophodno minimum 70 santimetara. Kod standardnih plakara dubina je oko 65 santimetara a američki plakari su nešto dublji zbog šine po kojima se kreću vrata. Ukoliko se ne može obezbediti standardna dubina plakara izrađuje se nešto plića varijanta a garderobne šipke zamenjuju teleskopi na koje se kači odeća. U slučaju da je potreban veći prostor za kačenje garderobe a mnogo manje polica odlično rešenje je postavljanje liftova gde se garderoba može postaviti dosta visoko. U dodatnoj galanteriji mogu se pronaći nosači za suknje, pantalone ili kravate. Pojedini delovi plakara mogu poslužiti za odlaganje i čuvanje raznovrsne obuće (poput cipelarnika), a ovaj prostor treba pokriti vratima koja imaju šarke.

Klizna vrata:

U klizna vrata spadaju ram i ispuna. U izradi rama (vertikalama i gornjoj i donjoj horizontali) koristi se eloksirani aluminijum srebrne ili šampanj boje. Kod ovakvog tipa plakara ne postoje ručice već se pomeranje vrši povlačenjem vertikala. Vertikale se razlikuju po oblicima poprečnog preseka i mogu da budu iz jednog dela ili da budu podeljena. U ispuni vrata koriste se materijali poput univera, medijapana, peskiranog stakla, ogledala i sl.

Kada je ispuna od stakla ili ogledala na drugoj strani neophodno je lepljenje zaštitne folije čija je osnovna uloga da spreči eventualno rasipanje stakla ukoliko se desi njegovo razbijanje. Izrada vrata obuhvata različite širine koje mogu biti između 50 i 120 santimetara. Jedan plakar može imati jedna i više vrata sa mogućnošću klizanja po dvokanalnoj šini.

Razlike između kliznih i klasičnih plakara:

• Izrada kliznih vrata pruža mogućnost maksimalnog iskorišćavanja prostora kao i detaljne izrade unutrašnjosti plakara koju apsolutno možete podrediti svojim potrebama.
• Prednja strana plakara je zatvorena kliznim vratima preko cele površine koja sprečavaju ulazak prašine u samu unutrašnjost kao i sakupljanje prljavštine na plafonu.
• Klizna vrata imaju visokokvalitetan i dugotrajan mehanizam.
• Klizni plakari su znatno jednostavniji za korišćenje.

Izrada kliznih plakara i cene:

Cena plakara pre svega zavise od njihovih dimenzija, zatim načina na koji je raspoređena unutrašnjost plakara kao i vrsti i količini ostalih elemenata i detalja. Boja univera u unutrašnjosti plakara takođe može uticati na cenu kao i količina vrata, vrste ispuna itd.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *