Blog

Najlepše baštenske fontane

Kako je nastala jedna od najlepših bašti u našoj zemlji?

U ovom dvorištu, u jednom manjem gradu u Srbiji,nalaze se svi baštenski elementi: veličina, konfiguracija i maštovita i energična vlasnica. Njena priča počinje ovako:

” Sa sređivanjem bašte krenulo je odmah nakon mog zaposlenja. Od svoje prve plate odvojila sam novac za kupovinu sadnica voća a nakon toga posadila četinare, ukrasno šiblje i vinovu lozu . Neko izvesno vreme sam se držala početnog koncepta a nakon listanja raznih časopisa, mnogih saznanja i stečenog praktičnog iskustva došlo je do izmene prvobitne zamisli. ”

Cela njena priča krenula je kao pronalaženje idealnog mesta za skretanje misli sa loših stvari koje su joj se u životu desile pa samim tim i formiranje njene bašte tada identično je današnjem izgledu na šta je ona posebno ponosna.

Nakon sadnje četinara, listopadnog drveća i ukrasnog šiblja usledilo je pravljenje jedne prelepe fontane koja je u potpunosti oplemenila ceo vrt. Ova fontana predstavlja pravi spas u vrelim letnjim danima a njen izgled prosto očarava. Uz fontanu koju je ova vredna žena sama ozelenila stoje i leje sezonskog cveća i perena u koje se ulaže dosta rada i truda kako bi se održali uprkos visokim temperaturama. Oformljen travnjak sa zemljom donetom iz rečnog korita očišćenom od kamenja i šuta je prosto za divljenje.

“Kompletno sređivanje dvorišta je zahtevalo prvenstveno sređivanje jednog zapuštenog poljoprivrednog domaćinstva. Ceo proces nije bio nimalo lak a da bi sve mogla da uredim onako kako sam zamislila bilo je potrebno mnogo odricanja. Bilo je potrebno mnogo godina i previše posla da bi se sve sredilo onako kako sam ja to želela. Na kraju trud se isplatio. Sve ovo što sada vidite je jedan moj poseban svet, pravi mali raj na Zemlji. ”

Kao poborniku lepote u svakom smislu te reči i potrebe za životom u što boljem i lepšem ambijentu i životnom prostoru ova žena je pokazala da sve u životu što radite to uradite od srca i da to ima nekakvog smisla. Uz mnoštvo biljaka, raskošnog drveća i cveća svako dvorište može izgledati čarobno.

Kako započeti sopstvenu baštu:

– Preporučuje se da prvo počnete sa manjom baštom jer veće površine mogu da Vas uplaše i odgovore od cele zamisli. Najbolje je da odaberete jedan sunčani deo u svom dvorištu dimenzija 5×5.

– Prvo i najvažnije je ukloniti sav korov iz dvorišta. S obzirom da se može iznova pojaviti važno je da ovu biljku držite pod kontrolom i nedate joj da bude prisutna u Vašoj bašti.

– Sledeći korak podrazumeva prevrtanje zemlje lopatom kako bi omekšala. U tvrdoj zemlji cveće će teže izrasti. Ako Vam je zemlja u dvorištu previše tvrda preporučuje se polivanje vodom pre nego se počne sa okopavanjem (najbolje zemlju natopiti vodom dan ranije). Savetuje se i ubacivanje veštačkog đubriva pre same sadnje.

– Pre nego što zasadite cveće obavezno zemlju polijte vodom jer suva podloga nije dobra za korenje cveća.

– Kada ste u svemu ovome početnik svakako je bolje da se opredelite za cveće iz odgajivačnica nego za sadnju semena.

– Od velike važnosti je pravilan odabir biljaka koje će uspeti na podneblju u kojem živimo. Sadnja egzotičnih biljaka se preporučuje za neke ipak iskusnije baštovane.

– Navodnjavanje zemlje nakon sadnje biljaka se podrazumeva a đubrivo se ne sme dodavati sve dok se ne pojave mladice.

– Sve što Vam je nakon toga preostalo je da uživate u plodovima svog rada i pratite biljke kako rastu uz naravno adekvatnu negu i održavanje.

Najlakši način da sami napravite fontanu:

Za početak Vam je potrebna mini potopna pumpa po mogućstvu manja jer njenom gabaritu treba prilagoditi keramičku posudu (obično litarsku) i postaviti je u udubljenje tako da se pumpa sakrije. Uz sve to potreban je manji bokal (može i glineni), kamenčići i nekoliko cevčica. Pumpu postaviti na dno a pošto većina ima vakumski prilepak to je ujedno i olakšavajuća okolnost. Na gornjem delu pumpe što je ujedno i mesto gde izlazi voda treba zalepiti bakarnu cev uz pomoć plastičnog pištolja. Cev pre toga treba začepiti na samom vrhu a izbušiti sa strane. Kraj cevi treba da pogodi sredinu bokala a oko pumpe poslagati kamenčiće, dve kamene ploče sa rupama veličine cevi. Zatim ih treba nanizati, bokalić postaviti na vrh sa takođe izbušenom rupom u promeru cevi. Kamenčićima prekriti kabal od pumpe. Na kraju Vam jedino preostaje da naspete vodu, uključite pumpu i uživate u svom malom remek delu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *