Blog

Nameštaj od eko kože

Pri kupovini nameštaja najvažnije je odabrati nameštaj što boljeg kvaliteta, izdržljiv i dugotrajan. Kada je reč o materijalima od kojih se izrađuje, mogućnosti odabira su zaista velike, od najrazličitijih štofova do eko ili prirodne kože. Za koji materijal, oblik i dimenzije nameštaja ćete se odlučiti zavisi i od Vaših finansijskih mogućnosti kao i stila enterijera u Vašem prostoru.

Odabir nameštaja prema stilu života:

Kada se u domu nalaze mala deca i kućni ljubimci opremanje prostora kožnim nameštajem nije najbolje rešenje. Može se vrlo lako desiti da deca raznim olovkama ili markerima iscrtaju ovaj materijal a kućni ljubimci ga potpuno oštete tj. izgrebu kandžama.

Ukoliko se ipak opredelite za kožu ono što je najvažnije da obratite pažnju na kvalitet samog materijala. U samom materijalu mogu se pronaći razne nepravilnosti od diskoloracije, fleka do neravnomernih površina u pojedinim delovima. Iz tog razloga je neophodna posebna pažnja, jer nameštaj svakako mora opravdati i cenu. Ukoliko se kožni nameštaj kupuje pojedinačno u većim vremenskim razmacima, može se dogoditi da se komadi potpuno razlikuju zbog menjanja izgleda kože tokom vremena. Zbog toga se ipak preporučuje da opremanje doma obavite jednom kupovinom ili barem u kraćim vremenskim intervalima kako biste sve ovo izbegli.

Izgled odnosno stil nameštaja treba prilagoditi sopstvenim potrebama i ukusu. Za moderan stil treba birati minimalističke komade jasnih linija. Tradicionalan izgled prostorije učiniće glomazan nameštaj iz više delova sa udobnim jastucima. Ovo je odličan način u ispoljavanju ličnog stila i davanje pečata svakoj prostoriji, a pri tom će Vaš kvalitetan nameštaj krasiti dom veoma dug vremenski period.

Briga o kožnom nameštaju:

Koža zahteva posebnu negu. Nepravilno održavanje izazvaće pucanje, ljuštenje i propadanje materijala. Korišćenjem odgovarajućih preparata i pravilnim nanošenjem sačuvaćete svoj nameštaj jako dugo. Prema ovoj vrsti nameštaja morate se ophoditi uvek na isti način, a ne samo u početku dok je on potpuno nov, što je veoma čest slučaj. Prednosti kožnog nameštaja su to što je moguće vrlo jednostavno obrisati ga, pa čak i kada se nešto prospe ili nečim umaže, fleke se mogu lako odstraniti, kao i to da nema dubinskih naslaga prašine i grinja. Jedina mana je što u zimskom periodu može biti vrlo hladan i neprijatan na prvi dodir kao i leti kada su velike vrućine i kada se oblačimo lagano. Tada se može dogoditi da se zalepite za nameštaj i oznojite što nije prijatno. Jedno od rešenja mogu biti različiti prekrivači koje možete staviti ali u tom slučaju nameštaj gubi na izgledu i efektnosti.

Proverena kupovina:

Proizvođači nameštaja često kombinuju pravu i veštačku kožu. Ukoliko nemate dovoljno iskustva obavezno se posavetujte sa stručnim licem kako bi izbegli neprijatnosti. Na svakom kožnom nameštaju obavezno potražite sertifikat, kojim se dokazuje da je reč o 100 posto prirodnom materijalu.

Osnovne karakteristike eko kože:

Jedna od najzastupljenijih vrsta eko kože je mat, reljefna sa prosečnom debljinom i na kojoj su mogući razni zahvati u tapaciranju, odnosno oblaganju nameštaja. Ovakav materijal je apsolutno moderan i prati trendove kada je izrada nameštaja u pitanju, a pri tom odudara od klasičnih komada koji su već viđeni na tržištu nebrojeno mnogo puta. Jednostavan je za održavanje što je od velike koristi u današnje vreme kada često nemamo dovoljno slobodnog vremena zbog mnogobrojnih obaveza tokom dana. Primena eko kože može biti u sklopu svakog komada nameštaja pa čak i ukrasnih jastuka čime se svakako oplemenjuje svaki prostor. Ukoliko želite da razbijete jednoličan izgled i boju, preporučuju se kombinacije eko kože i štofa ili nekih drugih dekor platna srodnih ili kontrastnih tonova. Ovakve modele možete videti u mnogobrojnim moderno opremljenim salonima koji se trude da svim klijentima maksimalno izađu u susret.

Činjenica da je eko koža u poslednje vreme jedan od najtraženijih materijala govori u prilog i odličan odnos cene i kvaliteta, kao i to da se može naći u najrazličitijim bojama i nijansama. U pitanju je gumirani materijal koji ne može lako da ispuca i da se ljuspa što je bio slučaj sa nekadašnjim skajem. Raznolikost boja pruža velike mogućnosti pri uklapanju sa ostalim elementima u prostoriji i stvara poseban efekat i prijatan ambijent. Za održavanje eko kože nisu potrebni specijalni preparati već je dovoljna vlažna i suva krpa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *