Blog

Nove ideje izgleda kuhinjskog poda koje će ulepšati vaš prostor

Puno je ideja pred vama, mogućnosti za eksperimentisanje su brojne, a za koju ćete se kombinaciju opredeliti zavisi od vaših preferencija i trenutnih finansijskih mogućnosti. Kuhinjskih stilova je mnogo, tako da postoje i podovi koji u stopu “prate” svaki stil.

Današnje kuhinje se često mešaju sa trpezarijom, ali i ostalim prostorijama otvorenog tipa. Upravo tu vam mogu pomoći unikatni podovi, koja na veoma specifičan način povezuju različite prostorije u jednu jedinstvenu i neodvojivu celinu. Dobra ideja je da izaberete vaš pod u isto vreme kad i vašu kuhinju, i tada sastavite čitavu paletu boja i materijala.

Moderne porcelanske pločice su svakako najbolji izbor za vašu kuhinju jer su vodootporne, otporne na mrlje i grebanje. Još jedna od prednosti koje izdvajaju ove pločice u odnosu na druge jeste njihovo lako čišćenje. Kameni podovi su izuzetno zahvalni za ugradnju, a mogu vam trajati dugi niz godina samo pod uslovom da se savesno ophodite prema njemu, jer zna biti porozan. Drveni podovi, pak, sa druge strane, daju određenu dozu šarma i topline doma, ali njihova najveća mana jeste da su često manje izdržljivi.

Razmišljate o ugradnji podnog grejanja? Generalno, porcelanske i kamene pločice će lepo da “prihvate” podno grejanje. Ali, to nije slučaj i sa drvenim podovima. Zato je savet da se pre ovog koraka dobro raspitate o karakteristikama podne obloge.

Temelj svakog doma je veoma važan, i mora se razmišljati i o njemu. Pod-spratovi moraju moraju biti čisti, suvi, i ravni. Zbog njihove specifičnosti većina dobavljača preporučuje angažovanje instalatera sa iskustvom u ugradnji podnih obloga. Ukoliko niste sigurni koji dizajn da odaberete pokušaćemo da vam pomognemo u odabiru.

Mislite o šarama

Šarene pločice su definitivno “in”. Napravite jedinstven pod sa prelepim šarenim podnim pločicama. Dobro razmislite o paleti boja koje ćete koristiti, ali i o šarama vaših pločica. Na primer, dobra preporuka mogu biti pločice u kojima dominiraju bledo plava i siva nijansa. Na taj način, za čas možete u promeniti vašu kuhinju.

Kamene pločice doprinose na autentičnosti

Prirodni materijali, poput kamena su uvek dobar izbor jer pružaju autentičnost.

Ostanite kul sa poliranim betonom

Tražite čvrstu podnu oblogu, a sa druge strane koja je i kul. Onda svakako treba da razmislite o ugradnji poliranog betona. Savršeno će “leći” ukoliko imate neravnu površinu poda. Takođe, ovakvi podovi su veoma izdrživi, laki za održavanje, a dodatno doprinose na reflektovanje svetlosti u sobi.

Šta mislite o kontrastu?

Drveni podovi su odličan izbor za kuhinje i trpezarije, ali samo pod uslovom ako se pravilno tretiraju na mrlje i fleke. Tamno obojen pod izgleda fantastično kada je uparen sa belim zidovima i visokim plafonima.

Granit za tradicionalnije kuhinje

Klasične granitne pločice odgovaraju svim tipovima kuhinja, naročito u onim gde se često nešto zaprlja. Granit je odličan i izdrživ materijal, otporan na mrlje, lako se čisti, pa je zbog toga odličan materijal za porodične kuće.

Da li je parket pravi materijal za pod vaše kuhinje?

Parket je zbog svojih toplih i prijatnih svojstava idealan za kuhinju. Mnogi žele da imaju parket u kuhinji baš zbog svojih termo-izolacijskih svojstava. Međutim, pre ugradnje parketa razmislite i o negativnim svojstvima jer nisusve vrste parketnog drveta pogodne za kuhinju. Dobar izbor su vrste kao što su bukva, hrast ili jasen jer su to čvrste vrste koje mogu odgovoriti na sve aktivnosti u kuhinji. Osim vrste drveta, obratite pažnju i na debljinu parketa.

Laminat?

Mnogi misle da je laminat pravo rešenje. Laminat je idealna podloga ukoliko treba da se nešto prebriše. Iako mnogi proizvođači tvrde da ima rok trajanja 15 godina, on se u kuhinji mnogo brže uništi i podigne.

Vinil je najkorisniji

Materijal koji je verovatno najkorisniji za kuhinju jeste vinil. Ekonomičan, jeftin, lako i jednostavno se briše, a uz to je i topliji od pločica, jeftiniji od parketa i trajniji od laminata. Budite avanturisti i oživite vašu kuhinju vinil pločicama.

Itison kao rešenje?

Itison je topao, a ukoliko je šaren zamaskiraće eventualne fleke koje mogu nastati. Međutim, velika mana predstavlja činjenica da mora često da se menja.

Druga rešenja za vaš lepši pod u kuhinji

Oprečna su mišljenja o stazama, ali činjenica je da su jeftine, ali i da lako mogu da ugreju hladan i klizav pod. Preporuka je biranje staze koja uma gumu na naličju. Staze od trske su veoma tražene jer su lake za održavanje, štite od hladnih pločica, a ima ih u različitim dezenima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *