Blog

O čemu sve treba voditi računa prilikom izbora bojlera?

Imate stari bojler koji se često kvari i neretko Vam se dešava da morate da se tuširate hladnom ili vodom zagrejanom na šporetu ili je ovaj uređaj u Vašem domaćinstvu već, zaista, završio svoj životni vek i nijedna popravka mu ne može pomoći? Vreme je da nabavite novi bojler?

U tom slučaju, morate se odlučiti za neki od modela koji su danas u ponudi. Birajte pažljivo i ne odlučujte impulsivno, jer se veći uređaji poput bojlera kupuju retko i trebalo bi da što duže traju, ali i da ne troše previše električne energije.

Stoga Vam dajemo savete o čemu sve treba voditi računa kada je kupovina novog bojlera u pitanju.

O broju članova domaćinstva

Ova stavka može biti i presudna prilikom izbora bojlera. Zbog čega? Najpre, zato što bojleri manje zapremine – do deset litara – brže greju vodu i troše manje energije, ali oni često nisu dovoljni tročlanim ili porodicama sa više članova.

Stoga se u slučajevima kada postoji više članova domaćinstva obično savetuje bojler od 50 litara ili pak onaj od 80.

Takođe, trebalo bi realno proceniti i potrebe, te ukoliko primera radi nemate nameru da uzimate protočni bojler, onda se može ispostaviti i da će Vam onaj od zapremine 50 litara biti dovoljan, dok će Vam onaj od 80 litara samo predstavljati dodatnu i bezrazložnu potrošnju struje.

O delovima koje novi bojler mora imati i garanciji

Samo se po sebi razume da ćete, ukoliko Vam je ovaj uređaj potreban, obavljati kupovinu novog bojlera, jer polovni itekako mogu predstavljati problem i biti samo bespotreban trošak.

Zato je važno da pogledate pre svega rezervne delove i mogućnosti servisiranja, jer je ovo investicija koja bi trebalo da traje što duže, te da na vreme isplanirate sve eventualne popravke i sprečite neprijatnosti povodom istih.

Zatim, važno je i da dobijete garanciju na kazan, ali i na grejač i termostat, što su takođe delovi koji su izuzetno važni za svaki kvalitetan bojler. Pored svega navedenog, od elemenata se još moraju naći u specifikaciji i magnezijumska anoda i nosač, dok sigurnosni ventil kod nekih proizvođača nije obavezan te postoji mogućnost da ga kupujete posebno (što je takođe dobro znati na vreme).

Naposletku, najvažnije je da dobro proverite dimenzije, kako biste bili sigurni da se novi uređaj uklapa u Vaš prostor u potpunosti.

O postavljanju bojlera

Postavljanje bojlera upravo zavisi od dimenzija, te pored klasičnih možete birati i one horizontalne koji su namenjeni manjim prostorima i uglavnom tuš kabinama, ali i najnovije slim verzije bojlera koji se mnogo lakše uklapaju u manje kvadrature.

Od postavljanja će, posledično, zavisiti i ušteda električne energije. Što je bojler bliže slavini, to će se toplota slabije gubiti, jer se voda i inače najlakše i najbrže hladi upravo u cevima.

Sve ovo je važno imati na umu kada odlučujete o tome gde će bojler stajati i koja će njegova veličina biti, te je važno da o postavljanju razmislite pre kupovine kako biste bili sigurni ne samo da će se novi uređaj uklopiti u Vaš prostor, nego da ćete moći i da na osnovu njegovog ugrađivanja nadalje štedite električnu energiju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *