Blog

Odgušenje odvoda lavaboa

Neretko se dešava da je odvod lavaboa u potpunosti zapušen i da je oticanje vode jako otežano ili gotovo nemoguće. Jedno od najjednostavnijih rešenja kako da se pokuša sa odgušenjem cevi je upotrebom hemijskih sredstava za tu namenu. Ova metoda može pomoći ukoliko se ne radi o velikom i ozbiljnom začepljenju. Ukoliko je nemoguće na taj način rešiti problem mora se pristupiti drugom postupku.

Ukoliko je reč o lavabou koji ima stalak potrebno je uraditi sledeće:
S obzirom da je pozicija kanalizacionog odvoda iza samog stalka potrebno je da se on ukloni i omogući pristup samoj instalaciji koja je sakrivena. U većini slučajeva stalak nije fiksiran već je lavabo naslonjen na stalak. Jednostavnim izvlačenjem može se doći do odvoda. Potrebno je biti izuzetno pažljiv kako ne bi došlo do oštećenja osetljive keramike od koje je napravljen stalak.

Kanalizaciona cev pod lavaboom gotovo uvek sadrži određenu količinu vode nazvanu vodenim čepom čime se sprečava širenje neprijatnih mirisa kanalizacije u prostor kupatila. Potrebna je neka odgovarajuća posuda da bi se prilikom skidanja creva ova voda sakupila.
Šelna koja je smeštena do zida mora da se popusti a nakon toga izvuče crevo. Kada se šelna popusti na lavabou može se svući crevo. Prljavština koja je dovela do zagušenja slivnika mora biti u potpunosti uklonjena. U slučaju da se ne može dobro otkloniti najbolje je da se odvrne šraf slivnika, potpuno demontira a zatim detaljno očisti i ispere. Treba iskoristiti ovaj momenat i ujedno iz creva očistiti svu nataloženu prljavštinu i isprati ga. Ako je reč o crevu koje nije u dobrom stanju savetuje se zamena.

Nakon čišćenja svih elemenata sledi vraćanje slivnika, pritezanje šrafa, montaža creva i pritezanje šelnom kako bi se sprečilo curenje vode kod spojeva. Blagim puštanjem vode treba proveriti da li je oticanje vode zadovoljavajuće i bez teškoća. Pre vraćanja stalka treba još jednom detaljno proveriti sve spojeve i crevo i i eventualno još malo pritegnuti šelne. Kada su izvršene sve provere može se stalak vratiti na svoje mesto u stabilan položaj.

Najčešći uzroci zagušenja:
Različita masnoća oslobođena pranjem ruku uz upotrebu specijalnih pasti za skidanje prljavštine ili ispiranje molerskog alata samo su neki od uzroka stvaranja naslaga i začepljivanja odvoda. Isti problem može doneti i taloženje dlaka i različitih vrsta masnoća uz nedovoljnu količinu vode koja bi ove naslage isprala. U ovom slučaju mast se steže i formira naslage na zidovima cevi što automatski dovodi do smanjenja protoka vode a nakon toga i začepljenja.

Korisni saveti:
Čuvena spravica zvana vakum je prvo i osnovno što treba isprobati ukoliko Vam se zapušio lavabo. Jednostavnim prislanjanjem gume na odvod i povlačenjem gore – dole dolazi do vakuma i isisavanja prljavštine koja se nataložila.

Ukoliko vakum guma nije pružila pozitivne rezultate savetuje se korišćenje nekog od mnogobrojnih sredstava koje služe za otčepljivanje odvoda. Tečnost se sipa u odvod i sačeka oko 15 – ak minuta. Provera da li je odvod otčepljen vrši se jednostavnim puštanjem vode.

Kada ni vakum ni jako abrazivno sredstvo ne daju rešenje problema očigledno je da se radi o ozbiljnom zapušenju za šta je potrebno koristiti sajlu. Zavisno od vrste odvoda nekada se mora skinuti poklopac kako bi se sajla gurnula u cev. Tehnika napred nazad mora dovesti do mesta zagušenja a nakon toga je potrebno povremeno pustiti vodu.

Pored pumpe, sajle ili hemijskih sredstava postoji i “domaćinsko rešenje” u vidu mešavine sirćeta, sode i vrele vode što svakako treba isprobati. Prvo treba posuti sodu pa zatim sirće što će dovesti do mehurića i stvaranja šuštanja kao normalne reakcije. Nakon prestanka mehurića nasipa se vrela voda i sačeka nekoliko minuta. Ukoliko se radi o većem zagušenju savetuje se ponavljanje postupka i više puta.

Da biste sve ovo izbegli savetuje se da se nikako ne sipa vruća mast u odvode, ostaci hrane i ostalo što može dovesti do ovih problema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *