Blog

Ottocento Tehnika

Kod mnogih ljudi vlada mišljenje kako je krečenje stana krajnje jednostavno i vrlo lako se hvataju za merdevine i valjak misleći da će posao obaviti brzo i svoj kućni budžet osloboditi finansijskih izdataka. Najčešće je u pitanju velika zabluda a evo i zbog čega.

Nanošenje boja na zidove zahteva pre svega stručnu i preciznu pripremu što ima najveći uticaj na njen dugoročniji karakter. Ne postoji boja, određena vrsta tapeta ili pločica koje se mogu pravilno učvrstiti na masne i prljave zidne površine. Pored toga ni najkvalitetnija boja neće se zadržati na zidovima koji imaju niz nepravilnosti u vidu otpadanja stare boje ili pukotina kao ni preko oljuštenih tapeta koje je zahvatila vlaga i buđ.

Zaključak je da do pravih rezultata može doći jedino adekvatnim pripremanjem podloga.

Samostalno krečenje bez profesionalne majstorske ruke može dovesti do katastrofalnih posledica a dodatni troškovi i mukotrpan rad da se greške poprave su u tom slučaju neminovni.

Tehnike bojenja zidova:

Boje pružaju razne mogućnosti a pre svega imaju značajnu ulogu u definisanju određenog prostora na najrazličitije načine. Upotreba boja upotpunjena je raznim tehnikama. Primenom jedne od sigurno najzastupljenijih tzv. ottocento tehnike mogu se zadovoljiti apsolutno svi kriterijumi svakog klasičnog pa i modernog stila uređenja prostora.

Šta je ottocento?

Reč je o tehnici koja se primenjuje u završnoj obradi zidova kojom se dolazi do baršunastog ili plišanog efekta na samim površinama. Takođe je reč o parapropusnoj dekoraciji zidova čiji je bazni sastav vodena akrilna smola a specijalni metalizirani pigmenti pružaju stvaranje posebnog dojma. Do optičkog baršunastog efekta dolazi reprodukcijom svetlosne refleksije u zavisnosti od ugla.

U ekološkom smislu ono što svakako treba napomenuti jeste da ukoliko je podloga nezapaljiva i boje su otporne na vatru. U njima nema otrovnih supstanci, mirisa ili klorida niti drugih elemenata kao što su teški metali, olovo ili krom. Pojava opasnih polimerizacija je totalno isključena a skupljanje svih otpadaka i poroznog materijala u vidu peska ili zemlje dodatno ih čini ekološki prihvatljivim. Primena ove vrste boja je bezopasna i nema negativnih uticaja na zdravlje ljudi.

Kako se nanosi?

Potrebna je pre svega adekvatno pripremljena podloga kako bi se pristupilo nanošenju prvog sloja tj. bele bazne boje. Nakon toga u zavisnosti od željene naglašenosti sledi jedan ili dva sloja posebne boje. Za dobijanje posebnih efekata može se nakon drugog sloja naneti još jedan dodatni sloj. Nakon nanošenja prvog sloja obavezno se mora sačekati da se zidovi osuše pa nakon toga pristupiti sledećem sloju.

„Antico“ efekat uz Ottocento – Antico – Velluto boju:

Dobija se nepravilnim nanošenjem boje na zidove uz pomoć špatule od nerđajučeg čelika u srednjoj veličini. Kada se završi sa pokrivanjem cele površine pre nego što se sloj osuši špatulom se ponovo prolazi preko površina a različiti pravci špatule dovode do željenog dvobojnog baršunastog efekta. Pri obradi boje i nanošenju nema problematičnih spojeva jer nakon što se ova boja izravna i obradi gletericom dolazi do izvrsnog spajanja dodirnih zona nanošenja.

„Damasco“ ili „Imperiale“ efekat:

Za ovakav efekat neophodna je Antico boja i valjak sa kratkom dlakom. Boja se razređuje sa 50% vode, nanošenje se vrši u dva sloja a dekorativna obrada sledi tek nakon što se površine dobro osuše. Vrši se tamponiranje površine a u zavisnosti od željenog efekta – koristi se tampon sa širokim vrhovima ili za Damasco morski sunđer i naravno ista nijansa boje koja je već naneta s tim što se u ovom slučaju boja razređuje sa nešto više vode oko 70 i više procenata.

Dodatna zaštita zidova:

Kako bi se površine u potpunosti zaštitile i omogućilo im se njihovo čišćenje i pranje, neophodno je nanošenje specijalnog prozirnog zaštitnog laka.

Važno:

Dobijanje pravog efekta primenom ottocento dekorativne tehnike može se postići isključivo stručnom obradom i kvalitetno odrađenim poslom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *