Blog

Podešavanje Šarki Na Vratima

Šta su šarke?

Šarke su glavni delovi građevinsko – stolarskih okova. Njihova uloga je da nose prozore i vrata i omoguće im da se okreću pri otvaranju i zatvaranju. Kvalitet šarki ima najveći uticaj na dihtovanje vrata i prozora, odnosno gubitak toplotne energije iz prostora. Kvalitetne šarke štede električnu energiju i novac i samim tim štite životnu sredinu. Postavljanje prozora sa dobrom izolacijom zbog svoje težine zahteva postavljanje većeg broja šarki. Za njihovu izradu koriste se sledeći materijali: čelikaluminijum ili metal. Upotreba šarki vezana je i za mnogo vekova unazad, jer su se uz pomoć njih dizali i spuštali pokretni drveni mostovi. U današnje vreme korišćenje šarki u tu svrhu zamenjeno je najsavremenijim uređajima.

Vrste šarki:

Koji tip šarki je predviđen za upotrebu zavisi pre svega od veličine, širine krila ili težine vrata i prozora kao i upotrebnoj frekventnosti i zahtevanim zazorima.

Skrivene šarke:

Prednosti postavljanja skrivenih šarki se zapravo ogledaju u estetskom i funkcionalnom smislu i veoma su važni detalji, jer se njima postiže čista forma i lep izgled samih vrata. Montiranje se vrši u krilu i štoku vrata. Ugrađivanje normalnih, jednostavnih šarki je standardni postupak, dok se skrivene šarke postavljaju isključivo po Vašoj želji i zahtevu i pošto se smatraju dodatnom opremom potrebno je dodatno ih platiti. Uglavnom se koriste kod sobnih vrata.

Postavljanje samozatvarajućih šarki:

Mogu se koristiti kod standardnih, jednosmernih i vrata sa dvosmernim klatnom, bez obzira od kog materijala su izrađena vrata (drvo, aluminijum, metal, čelik ili PVC).

Glavne karakteristike ove vrste šarki su:

• Pružaju automatsko i brzo zatvaranje vrata.
• Opruge su testirane i otporne na hiljade ciklusa.
• Imaju čvrst i stilizovan dizajn.
• Podesive su.
• Lako i jednostavno se montiraju.
• Ne moraju se periodično podmazivati.
• Imaju inostranu proizvođačku garanciju od dve godine.

Postupak podešavanja šarki:

Kada primetite da se Vaš plakar ili kuhinjski elementi više ne zatvaraju dobro ili vrata stoje krivo, neophodno je podešavanje šarki. Na taj način ćete nameštaj vratiti u prvobitan položaj kao kada je tek kupljen.

Vrata na plakaru pričvršćena su šarkama i šrafovima za njegovu stranicu. Šarke imaju rupe elipsastog oblika što pruža mogućnost određenog pomeranja vrata u gornjem ili donjem smeru kako bi mogla da se našteluju nakon odvijanja šrafova. Prilikom montiranja vrata najbolje je kada se šrafovi postave u sam centar elipsa, jer se na taj način vrata kasnije mogu fino podešavati.

Ono što je važno napomenuti kada je reč o podešavanju šrafova, ono mora biti u isto vreme i na svim ostalim šarkama ukoliko ih ima više. Nakon odvijanja šrafova, vrata treba polako spuštati ili podizati sve do poklapanja linije stranice na plakaru sa linijom ivice na vratima. Nakon toga sledi pritezanje šrafova i visina je podešena.

Ukoliko želite da odaljite ili približite vrata samom sanduku plakara šarku pomerate u levu ili desnu stranu, kada ih ima više – svaku posebno. U ovom slučaju morate voditi računa o tačnim razmacima šarki u odnosu na kompletnu visinu vrata.

Kod plakara sa više vrata važno je nekoliko stvari. Nakon podešavanja ivica vrata u idealno paralelan položaj potrebno je obezbediti iste razmake među susednim vratima. Ovo je naročito važno kako u estetskom tako i funkcionalnom smislu. Odgovarajući razmaci se postižu istovremenim uvijanjem ili izvijanjem šrafova na svakoj šarki.

Ukoliko ceo postupak izrade vrata i postavljanje okova i šarki želite da uradite samostalno, bez pomoći majstora, savetuje se da se dobro raspitate o vrsti šarki koje će najviše odgovarati vratima, kako bi radove uspešno izveli do kraja. Možda Vam se pri kupovini šarki učini da su sve manje više iste, i baš u tom slučaju načinite grešku jer određena vrsta šarki odgovara isključivo jednom tipu vrata. Iz tog razloga je najbolje da se posavetujete sa stručnim licem u samoj radnji

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *