Blog

Polovna bela tehnika

U svakom relevantnom istraživanju sprovedenom u našoj zemlji može se doći do zaključka da svaka prosečna porodica u poslednjih nekoliko godina nije mogla sebi da priušti obnavljanje bele tehnike ili nameštaja u svom domu kako bi sebi obezbedila bolji i prijatniji život i boravak u životnom prostoru.

S obzirom na prosečnu starost automobila koja je između 10 i 15 godina pretpostavka je da je u pitanju nešto manje godina za belu tehniku (televizor ili veš mašinu). O uređajima poput mašine za sušenje veša ili pranje posuđa da ne poinjemo jer se o tome mnogo puta govorilo kao o dodatnom luksuzu.

Kupovina bele tehnike nekad i sad:

U poređenju sa davnim danima bilo je logično da se u današnje vreme promene mnoge navike i polako stvore uslovi za bolji i normalniji život. S povratkom potrošačkih kredita, mogućnosti odloženog plaćanja stvorili su se uslovi za obnovu i kupovinu kompletne bele tehnike za Vaš dom. I pored pada standarda kao i kvaliteta i pravih vrednosti proizvoda ljudi se trude da sebi obezbede što bolje uslove za život i opredele se za one proizvode koje im finansijske mogućnosti pružaju.

Mnogo godina pre se tehnička roba kupovala preko oglasa ili od raznih prodavaca i preprodavaca koji su nalazili načine da izbegnu policiju i carinu i uvezu robu iz drugih zemalja po povoljnim cenama. Danas je situacija malo drugačija. U surovoj tržišnoj utakmici svoje mesto su već duže vreme našle razne prodavnice sa polovnom tehničkom robom i nameštajem. Samo u Beogradu ima već dosta prodavnica sa remontovanom belom tehnikom kao i veći diskont u kome se može naći npr. “računar za svaki džep”. U velikoj ponudi se i dalje mogu naći razni uređaji preko oglasa od veš mašine do šporeta i sl. Postoji mogućnost čak i naručivanja određenog modela ili proizvođača kao i obavezna dostava na kućnu adresu uz garanciju od oko jedne godine.

Prodavnice polovne bele tehnike:

Što se tiče asortimana on je zaista veliki, cene su maksimalno prilagođene i snižene. Tako se mogu naći različiti modeli zamrzivača, frižidera i ostalih uređaja po trostruko nižim cenama u odnosu na novu belu tehniku. I pored mogućnosti kupovine novih uređaja na odloženo plaćanje mnogi se ipak odlučuju za polovne i znatno jeftinije. Ovde se može naći prilično kvalitetna a jeftinija bela tehnika.

Ova vrsta radnji ima sve veću potražnju i posećenost. Pored kompletne aparature za Vaš dom u njima se može naći najraznovrsniji polovni nameštaj od raznih komoda, kredenaca, stočića, kreveta, kuhinjskih elemenata i sl.

Tako na primer za oko 50 eura može se kupiti solidna mašina za veš remontovana i dobro očuvana ili za upola manje novca stara ali kvalitetna drvena komoda. Nažalost ima dosta onih onih koji u nemogućnosti da opreme svoju kuću ili stan pribegavaju starom ali povoljnijem nameštaju i beloj tehnici i na taj način pružaju sebi sve što je potrebno za normalan život.

Jedan od trgovaca ovakve robe i vlasnik radnje govori da ovde apsolutno nema govora da se radi o robi za sirotinju. Vrlo često se dešava da su kupci oni kojima nisu uskraćene finansijske mogućnosti ali se ipak odlučuju za uređaje i po pet puta jeftinije a vrlo često gotovo istog kvaliteta kao neki potpuno novi.

Mnogi proizvodi u radnjama polovne bele tehnike su veoma malo korišćeni, s obzirom da se u zemljama Zapada pre globalne krize bela tehnika jako često menjala. U nekim našim domovima mogu se naći veš mašine starosti i po 30 godina.

Nešto drugačije mišljenje ima tržišna inspekcija:

Oni smatraju da kod polovne robe nema potrebnog atesta čime se ovakva roba smatra ne bezbednom i rizičnom za upotrebu bez obzira na znatno povoljniju cenu. Propisi koji su doneti i u kojima je zabranjen uvoz polovne robe smatranom kao opasnim otpadom, učinilo je da se ova roba na neko vreme nađe na crnoj listi među kupcima. U toj zabrani došlo je do podele javnosti. Jedni su smatrali da se treba odbraniti od evropskog otpada dok su se drugi držali teze o zloupotrebljavanju ekologije i zaštiti uvozničkog lobija od strane države.

Korišćena tehnika i njen uvoz za lične potrebe je dozvoljen i to u određenim količinama. Mnogi gastarbajteri kada se vraćaju tj. sele iz inostranstva prebacuju celo svoje pokućstvo pa se tako mogu naći u prodaji mnogi korišćeni uređaji i aparati iz Nemačke, Austrije, Italije i drugih zemalja.

Oštećena roba:

Veš mašine, šporeti, frižideri i ostala bela tehnika sa manjim ili većim oštećenjima prilikom transporta naišla je na sve veću potražnju kod nas. Tako se kod mnogih domaćih trgovaca po ugledu na kompanije na Zapadu organizuju velike rasprodaje i akcije ovakvih aparata. Pri kupovini ovakve robe može se uštedeti i do 60 procenata u odnosu na kupovinu nove neoštećene robe. Mnoge fabrike iz Italije, Španije i Francuske direktni su izvoznici robe sa oštećenjem jer im je pre svega potpuno neisplativo njihovo skladištenje a mnogo isplatljivija rasprodaja po nižim cenama za šta su zainteresovane sve trgovine u svim delovima sveta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *