Blog

Postavljanje i popravka tegole Canadesi – tegola Canadese

Šta je šindra?

Reč je o vrsti pokrova sa dugogodišnjom tradicijom i spada u najstarije oblike krovnih pokrivača. Vekovima unazad pokrivanje krovova podrazumevalo je slaganje ravnih kamenih ploča jednu do druge ili jednu preko druge koje su služile za slivanje vode i zaštitu unutrašnjosti objekta. Za izradu šindre koristi se i dalje prirodni kamen koji ima izuzetno dobre osobine i dugotrajan je. Zamena za kamene ploče u davnim vremenima bile su kore stabala i ovakvi krovni pokrivači bili su prisutni u indijskim plemenima Severne Amerike. Kasnije su se preko kora dodavali čvršći elementi u vidu kamenih ploča koji su ujedno ojačavali kompletnu konstrukciju. Dalji razvoj šindre vezan je za pečenu glinenu šindru, prisutnu kod starih Rimljana. Proizvodnja glinenih ploča je prisutna i danas a poznata je kao biber crep.

Primena šindre vezana je za sva ona mesta koja iz nekog razloga ne omogućuju postavljanje krovnog crepa ili krovnih kamenih pokrova. Uglavnom se radi o izuzetno strmim krovovima, crkvama i sl. Razlikuje se više vrsta šindre od bitumenske, drvene, kamene itd.

U samom sastavu bitumenske šindre nalaze se staklena vlakna koja treba obložiti bitumenskim materijalom sa obe strane. U gornjem pokrovnom sloju nalaze se mineralni granulati koji mogu biti različitih boja.

Jedna od glavnih karakteristika je pogodnost kod svih tipova krovova, svejedno da li je reč o nagibu od nekoliko stepeni ili izuzetno strmom nagibu. Bitumenska šindra služi za prekrivanje celih površina krovova a može se koristiti i za vrtne kućice, manje krovove i dr. Posebna vrsta pokrovnih elemenata od šindre koji se mogu naći na našem tržištu reaguju na visoke temperature naročito u letnjem periodu i na taj način se sami međusobno lepe i postaju čvršći. Drugi način za učvršćivanje elemenata je uz pomoć lepka.

Osnovne karakteristike Tegole Canadese:

• Izrazito kvalitetan proizvod za čiju se izradu koristi oksidisani bitumen sa ojačanjem od staklenog voala otporan na vatru. Na donjoj strani je obloga od kvarcnog peska a na gornjoj keramički granulat otporan na sve vremenske uticaje. Svaka ova komponenta je kvalitetno upresovana čime se dobija kompaktna, elastična i čvrsta masa odnosno materijal za izradu raznih oblika od standardne, tradicionalne, mozaik, master tegole itd.

• Za naše uslove je odlična s obzirom da je materijal otporan na sve temperaturne razlike kao i nagle promene vremena i ne može doći do deformacija i mehaničkih oštećenja.

• Dugotrajnost koja može biti i preko pola veka.

• Težina kvadratnog metra tegole standardnog, tradicionalnog ili mozaik tipa je oko 10 kilograma, što je u poređenju sa prosečnim crepom čak 5 puta manje. Sve ovo govori o mogućnostima gradnje i manjih površina u poprečnom preseku uz pokrivanje tegolom i vredne uštede materijala i novca. Najpogodnija je za splavove i zgrade sa nadogradnjama tj. na svakom mestu gde konstrukcija temelja zahteva manje opterećenje.

Da bi tegola bila pouzdana što je svakako još jedna od njenih karakteristika, neophodno je stručno montiranje iskusnih, obučenih i veštih majstora. Kada se tegola jednom montira na profesionalan način dobija se funkcionalna, postojana tegola lepog izgleda kojoj nije potrebno dodatno ili povremeno održavanje.

• Izrazito je prilagodljiva svim oblicima krovova što se ne može reći za neke druge krovne pokrivače, pa čak i kada je reč o izlomljenoj ili komplikovanoj krovnoj površini.

• Bilo da je reč o standardnoj, tradicionalnoj ili mozaik tegoli cena je znatno pristupačnija u odnosu na sve druge materijale što svakako možete proveriti. U odnosu cene i kvaliteta zagarantovan je najbolji odnos.

Način polaganja Tegole Canadese:

U zavisnosti od načina postavljanja ili podloge pod šindrom zavisi i njen vek trajanja. U proseku je to oko 30 – ak i više godina.

Kvalitet postavljanja bitumenske šindre Tegole Canadese zavisi prvenstveno od kvaliteta i pripreme podloge. Potrebna je što ravnija, čistija i suvlja podloga kao i sledeći materijal: pored osb ploča potrebno je obezbediti brodski pod minimum 20 milimetara debljine kao i daske od 25 milimetara debljine i između 8 i 12 santimetara širine potpuno suve.

Podloga mora biti maksimalno pričvršćena za rogove krova. Najbolji način za pričvršćivanje je korišćenje uvijenih eksera odnosno u svaku dasku treba zabosti po dva eksera i tako ih pričvrstiti za rogove.

Zavisno od različitih nagiba i mesta na krovu pričvršćivanje se može vršiti na još jedan način. Pored upotrebe eksera gde su isključivo potrebni bakarni ili pocinkovani sa širokom glavom i narezanim vratom da se ne bi izvlačili iz podloge, za postavljanje tegola može se iskoristiti kvalitetna bitumenska traka 4 milimetara debljine i poliesterski ugao.

postavljanju tegole akcenat se stavlja na kritične delove krova, manje nagibe, uvale i sl. Upotreba bitumenske trake i poliesterskog uloška vrši se kada su pitanju bitumenski krovovi i Tegola Canadese a u samom postupku prekrivanja vrši se varenje.

Najčešća oštećenja koja se javljaju kod pokrivenih šindri leže u:

• Nosivom sloju odnosno celuloznim vlaknima.
• Podlozi od dasaka ili brodskog poda jer nisu dovoljno suve, nemaju dovoljnu širinu i pojavljuje se bubrenje.
• Nedovoljno profesionalnim odnosno kvalifikovanim izvođačima radova (neophodan je ovlašćeni krovopokrivač).

Kvalitet i garancija:

Što se tiče propisanih karakteristika i kvaliteta bitumenske šindre Tegola Canadese ispunjava sve uslove koje nalažu Evropske norme a ujedno poseduje sertifikat sa garancijom kvaliteta izrade i standarda koji se odnosi na očuvanje prirode i njene okoline.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *