Blog

Postavljanje veštačke trave

Veštačka trava u restoranima i kafićima:

U sunčanim danima svi se mnogo prijatnije osećamo kada smo napolju ili uživamo u zelenim površinama. Tako su terase i bašte mnogih kafića ili restorana prekrivene veštačkom travom ili zelenim tepisonima koji stvaraju još prijatniji osećaj svojim gostima. Najraznovrsnija ponuda podova za terase i bašte mogu pomoći u stvaranju pravog ambijenta za uživanje u lepom sunčanom periodu.

Na mestima gde nije moguće da izraste prirodna trava kao što su podovi balkona, terasa ili neki drugi delovi dvorišta ovo je svakako pravo i najadekvatnije rešenje. Sve više se može videti i u enterijeru pa čak i tokom dizajniranja nameštaja i sl.

I pored toga što se radi o sintetičkom materijalu, veštačka trava će svakako promeniti izgled svakog prostora, pružiti mu prijatnu i opuštenu atmosferu i na neki način Vas približiti prirodi. U vizuelnom smislu zeleni travnjak pa makar i veštački stvara jako dobar efekat.

Postavljanje veštačke trave je krajnje jednostavno, identično postavljanju tepiha. Dodatno olakšanje je što može da se kroji i uklapa u svako okruženje pa čak i na mestima gde su saksije, nameštaj, pločnici, već postojeći travnjak ili cvetnjaci i dr.

Upotreba u enterijeru može biti veoma interesantna. Veštačkom travom ili zelenim tepisonima mogu se na vrlo zanimljiv način prekriti podovi u dečijim sobama ili sobama koje služe za igranje, hodnici ili da se poput tepiha postave samo oko nekih komada nameštaja. Veštačka trava može poslužiti u oblaganju baštenskog nameštaja ili čak u izradi raznih cegera, torbi i ukrasa. Može se postaviti i na zidove i ujedno biti veoma interesantna i neobična dekoraciju u Vašem dvorištu ili na terasi.

Osnovne karakteristike veštačke trave:

Veštačkoj travi je izuzetno naglašen prirodni izgled, meka je i udobna za hodanje. Ogromna pogodnost je što se na veoma jednostavan način postavlja a dodatnih troškova u daljem održavanju apsolutno nema. Da bi se što lakše i bolje postavila potrebna je ravna betonska podloga.

Razlikuje se više vrsta veštačke trave a u to ulazi dužina vlati, boja i gustina. Njena osnovna karakteristika je da je u odnosu na namenu, potrebno pipremanje posebnog sloja u vidu podloge na koju će se trava postaviti. Na nju se posipa pesak ili drobljena guma kako bi još lepše i prirodnije izgledala.

Veštačka trava kojom se oblažu sportski tereni:

Nema govora da je u ekonomskom smislu mnogo bolje i isplativije postaviti veštački travnjak u odnosu na prirodni. Prirodna trava zahteva puno nege – od zalivanja, košenja, prihranjivanja do toga da je treba odmoriti od gaženja i habanja. Korišćenje veštačkog travnjaka može biti nemilosrdno i neprekidno 24 časa u apsolutno svim vremenskim uslovima. Što se tiče bezbednosti igrača potpuno je jednaka prirodnom travnjaku. Jedna od glavnih nedostataka veštačke trave je to što se brže i mnogo više greje na suncu i visokim temperaturama.

U tehnologiji proizvodnje veštačke trave gotovo sve je preuzeto iz proizvodnje tepiha. Upotreba veoma sličnih mašina služi za taftovanje zelenih vlakana za polipropilensku podlogu i nakon toga sledi šišanje trave na određenu visinu. Na poleđini podloge nanosi se lateks koji sprečava ispadanje vlati. Da bi voda mogla da otiče, naročito na otvorenim terenima, obavezno se buše rupe na svakih 15 – ak santimetara.Na kraju se trava dobije u širokim rolnama od po 4 metara. Postoji mogućnost da se proizvođačima tačno naruči dužina rolni kao i obeležene ravne linije terena žute ili bele boje. Polietilen i polipropilen su materijali koji su najzastupljeniji u pravljenju vlakana. Ona od polipropilena su mekša dok su polietilenska vlakna znatno otpornija na razne klimatske uslove.

Visinu vlati određuje vrsta sporta a mogu biti visine od 10 do 60 milimetara. Boja je u većini slučajeva zelena, kod teniskih terena je čuvena terakot, dok linije mogu biti u plavoj, beloj ili žutoj boji. Teniski tereni zahtevaju izuzetno gustu nisku travu. O kvalitetu trave odlučuje materijal, što više se koristi to je kvalitet bolji ali i znatno viša cena. Količina materijala vrlo često se prikazuje neto težinom po metru kvadratnom i ukupnom težinom sa podlogom. Boja veštačke trave kao i postojanost na UV zrake veoma je važna kada se govori o kvalitetu. Garancija koju Vam proizvođači mogu dati kreće se od 5 do 10 godina.

Betonske ili asfaltne ploče mogu biti dobra podloga sintetičkom travnjaku dok je kod otvorenih terena mnogo bolje pripremiti podlogu u vidu drenažnog sloja tucanika i peska. Ovaj sloj treba da bude oko 20 –ak santimetara debljine što zavisi od terena, njegove veličine i namene. Proizvođači trave će Vam dati detaljno objašnjenje o pripremanju drenažnog sloja. Kada se dobro utaba i precizno niveliše mogu se postavljati rolne veštačke trave. Vrši se ukrajanje spojeva rolni i lepljenje na spojne trake. Koristi se poliuretanski elastični lepak. Isti postupak je i sa linijama s tim što se one ukrajaju u kontrastnim bojama.

Nanošenje kvarcnog peska i mlevene gume na veštačku travu vrši se ručno ili uz pomoć specijalnih mašina. Potrebno je da se postupak izvrši pažljivo i postepeno a trava mora konstantno da se četka kako vlati ne bi ostale zatrpane. Uloga kvarcnog peska je da vlati drži uspravno što će terenu dati određene sportske karakteristike. Kod teniskih terena se isključivo pesak koristi, dok se kod fudbalskih dodaje i mlevena guma kako bi teren bio elastičan i mek. Najbolje da se koristi pesak okruglog zrna jer jedino tako neće oštetiti vlakna. Kod niže trave upotrebljava se dosta sitnija frakcija peska a za višu krupnija.

Guma se može koristiti i ukoliko je reciklirana i dobija se od starih automobilskih guma koje se melju. Trava se može posuti i EPDM granulama koje su u boji trave i izgleda jako lepo, ali je to nešto skuplje rešenje. Visina vlati određuje količinu ispune. Za jedan metar kvadratni potrebno je od 12 – 20 kilograma peska i od 6 – 15 kilograma gume.

Na koji način treba održavati veštački travnjak:

Povremeno četkanje je najvažnije i može se vršiti mašinski ili ručno uz pomoć grabulja. Na ovaj način dolazi do ravnomerne raspodele gume i peska i vlati nisu zatrpane ispunom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *