Blog

Praktična podela prostorija

Položaj objekta ima direktan uticaj na osvetljenje prostora. Ujedno je i količina toplote dobijena od sunčevih zraka takođe ograničena, što je veoma bitno kod recimo niskoenergetske ili pasivne gradnje. U postizanju strogih kriterijuma u energetski efikasnoj gradnji, prostori namenjeni za dnevne boravke moraju biti okrenuti ka suncu. Preporučuje se da ove prostorije imaju što veće prozore i vrata kako bi i propuštanje svetlosti i toplote bilo što veće.

Od načina organizacije prostora zavisi na koji način će se obezbediti što povoljniji sunčani uslovi u svakoj prostoriji a pored toga i pružiti adekvatna zaštita od spoljašnjih uticaja. Generalno se savetuje da položaj soba i stambenog prostora bude usmeren ka vrtu, dok pomoćne prostorije mogu biti okrenute ka ulici. Do povoljnog rasporeda prostorija potrebno je doći maksimalnim prilagođavanjem objekta u odnosu na stvarne uslove terena, susedne objekte, smer vetrova i dr.

Organizacija prostora u odnosu na strane sveta:

Ukoliko su prostorije na južnoj strani one će imati dovoljne količine dnevne svetlosti kao i sunčevih zraka u toku cele godine. Ukoliko se zasadi listopadno drveće u predelu ispred u letnjem periodu praviće odlične hladovine i prijatnu atmosferu u prostoru, dok u zimskom periodu kada nema lišća pružiće dovoljan prodor sunčevim zracima. Na jugu treba smestiti dnevne boravke, dečije sobe i trpezarije.

Istočna strana prostorijama pruža adekvatno osvetljenje i toplotu sunčevih zraka u jutarnjem periodu. U toku leta da bi se sprečilo pregrevanje prostorija na ovoj strani neophodna su vertikalna senčenja. Istočna strana je takođe pogodna za dnevnu i spavaću sobu, kuhinju i trpezariju.

U prostorijama na zapadu veće količine dnevne svetlosti i sunčevih zraka su u popodnevnim časovima i obično su na zapadnoj strani smešteni hodnici i stepeništa.

Ukoliko je prostorija okrenuta ka severu imaće znatno manje količine dnevne svetlosti kao i manju sunčevu toplotnu dobit. Drveće koje se posadi u ovom delu pružiće odličnu zaštitu od vetrova. Savetuje se orijentisanje ostava, garaže, stepenica i kotlarnica ka severnoj strani.

Uređenje kuća i stanova:

S obzirom da se u kući ili stanu provodi najveći deo života potrebno je ovaj prostor načiniti što funkcionalnijim, udobnijim i lepšim na izgled. Najveći akcenat treba biti stavljen na dnevni boravak jer se u njemu provodi najviše vremena. Prostor za dnevnu sobu treba biti što veći. Veliki prozori i što više prirodnog svetla je svakako neophodno a ukoliko je to moguće dnevnu sobu treba spojiti sa kuhinjom i trpezarijom. U vizuelnom pogledu kuhinja se može pregraditi postavljanjem šanka ili nekom prozračnom policom sa zanimljivim detaljima.

Raspored prostorija:

Loš raspored u stanu može veoma negativno da utiče na kompletno uređenje i sam ambijent. U slučaju da se izvodi adaptacija stambenog prostora ovo je svakako idealna prilika da se u potpunosti preuredi prostor i dođe do stvaranja prave oaze mira i sreće u kojoj je svakome obezbeđen lični kutak.

Stvaranje dugačkih hodnika i pomoćnih prostorija nikako se ne preporučuje jer je mnogo bolje i funkcionalnije ukoliko su ove prostorije uključene u stambene površine. Odlična zamena im mogu biti ugradni ormari koji imaju klizna vrata. Na podove takođe treba obratiti pažnju. Jedno od najadekvatnijih rešenja za kuhinju i kupatilo je postavljanje podnog grejanja. Prilikom zamene kompletne stolarije savetuje se ugradnja kliznih vrata na terasu u zamenu za klasična vrata. Na ovaj način će se vizuelno uvećati prostor. Kada birate podne obloge najvažniji je kvalitet i dugotrajnost određenog materijala, pogotovo jer je u pitanju gotovo najskuplja investicija u Vašem domu. Pri odabiru boja najlakše je odlučiti se za bele nijanse ukoliko su prostori dosta mali, dok u drugim većim kućama i stanovima na Vama je da napravite pravi izbor i uskladite tonove i materijale.

Estetski doživljaj i mera udobnosti mogu se postići na više načina. Do postizanja maksimalne funkcionalnosti prostora u većini slučajeva neophodno je poštovati određene norme. Prvi korak je ispravan raspored prostorija zatim njihova veličina, instalacije, podne obloge, osvetljenje i ostalo.

Kompletnu adaptaciju bilo poslovnog ili stambenog prostora treba shvatiti veoma ozbiljno i odgovorno jer se zaista radi o obimnom i zahtevnom procesu. Početak svakog dobro organizovanog posla zasniva se na izradi detaljnih planova kao i konsultacija sa stručnim licima. Jedino na taj način može se sve unapred predvideti i rešiti, bez eventualnih problema i neprijatnih iznenađenja. Sa dobrim planiranjem omogućen je detaljan uvid u sav uložen novac, a sa pravovremenim odlukama koje se odnose na obim adaptacije dobijaju se pozitivni rezultati, visok kvalitet obavljenog posla i ispoštovani rokovi završetka radova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *