Blog

Praktični saveti za uređenje kuhinje

Jedan od svima najbtinijih delova i kutaka u domu svakako je kuhinja. Ovo je ono najtoplije, najprijatnije i najmirisnije mesto u svakom domu, mesto na kojem se okuplja cela porodica, gde okupljamo prijatelje i u stvari stvaramo savršene uspomene.

A za one koji spremaju sve te ukusne obroke, ovo je mesto relaksacije, jer svako ko voli da kuva, u stvari to doživljava kao akciju koja opušta i umiruje. Zbog svega toga, treba posebno obratiti pažnju pri uređenju enterijera jedne kuhinje, treba obratiti pažnju na sve potrebe onoga ko u njoj provodi najviše vremena, te je urediti tako da izgleda uvek lepo i prijatno, a evo i nekoliko praktičnih saveta kako da to i postignete.

Svetlost

Jedna od najbitnijih stavki pri uređenju kuhinje jeste da prostorija u kojoj je ona smeštena bude dobro osvetljena. Naravno, najbolje je prirodno osvetljenje, a i po nekoj navici, kuhinje uvek imaju više prozora koji dozvoljavaju osvetljenje, ali i prirodnu ventilaciju.

Zato te prozore nikada ne treba nečim prikriti, već se truditi da svetlost bude iskorišćena u najvećem mogućem obliku, te svaki deo kuhinje koji je možda manje osvetljen, opremiti neonkama i sijalicama koje emituju belu, svetlost koja je najpribližnija prirodnoj. Osim toga, osvetljenje je potrebno prilikom pripreme hrane, pranja sudova, čišćenja, kako se ne bi dogodilo da dođe do nekog promašaja.

Radna površina

Pored dobrog osvetljenja, potrebno je potruditi se da radna površina bude što veća, kako bi se što brže i lakše pripremali svi specijaliteti i poslastice na njoj. Naravno, radna površina koja je velika daje više prostora za manevrisanje, spremanje više jela u istom trenutku, što nije moguće kada je prostor mali.

Osim toga, treba birati mermerne površine, jer ne morate u svakom momentu da vodite računa da li nešto sečete na dasci na sečećnje, da li će doći do oštećenja drvene ploče kada nešto spremate, jer je u takvim situacijama mermer otporan, a i svakako je lakši za čišćenje i održavanje, te je i samim tim dugotrajniji.

Kuhinje po meri

Kada spojite prvi i drugi savet, onda dolazimo do trećeg, neminovnog, a to su kuhinje po meri. Kada uređujete neki prostor, najbolje je gledati sve njegove mane i vrline, sve njegove prednosti, pa tako kada je kuhinja u pitanju, najbolje rešenje jeste da odaberete izradu kuhinje po meri svojih potreba i mogućnosti samog prostora.

Osim toga što uštedite i pametno iskoristite kvadraturu kojom raspolažete, kuhinje po meri su prilično jeftinije rešenje, a i u svakom trenutku sve izgleda onako kako vama odgovara i kako sami želite. Tako možete da odredite kako ćete iskoristiti svo prirodno osvetljenje, kolika će vam biti radna površina, kako će biti i kuda raspoređeni svi elementi, zbog čega kuhinje po meri jesu odluka svih onih koji se profesionalno bave uređenjem enterijera.

Raspored

Napravite raspored svega tako da bude logičan i da se jedno vezuje za drugo. Postavite velike kuhinjske elemente u blizini šporeta, jer ćete u njih sigurno držati sve one velike šerpe, tiganje, lonce, pa će vam biti lakše da ih izvadite i odmah stavite na šporet, a ne da prelazite celu kuhinju.

Neka vam radna površina bude uz frižider i sudoperu, jer ćete tako imati sve namirnice na dohvat ruke, te će vam biti lakše kada nešto operete da odmah stavite na samu površinu na kojoj radite, nego da idete na drugi kraj kuhinje. Sve u svemu, napravite raspored koji odgovara vama i vašoj uštedi vremena, što je u stvari i najpraktičniji savet u svemu ovome.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *