Blog

Predlozi za uređenje enterijera

Kako da definišete svoj sopstveni dekoracioni stil?

Počnite recimo od dnevne sobe. Ovo je prostorija koja prvenstveno služi za okupljanje porodice i prijatelja, te iz tog razloga treba joj posvetiti dosta napora i pažnje pri uređenju. Jedino na taj način rezultat ne može da izostane, a prijatna i harmonična atmosfera opčiniće svakog ko se u ovom prostoru nalazi. Dnevna soba se uglavnom nalazi odmah posle hodnika i vidljiva je kako Vama tako i Vašim gostima kada ulaze u Vašu kuću ili stan.

Treba imati oko za dizajn!

Koliko god Vam to mogućnosti i druge obaveze dozvoljavaju, uređenju dnevnog boravka se maksimalno posvetite. Nemojte žuriti i stvarati bespotreban pritisak. Do raznih ideja i inspiracije možete doći i preko časopisa ili najrazličitijih članaka koji se mogu pronaći na internet stranama.

Različiti ukusi i želje:

Koje boje biste najviše voleli u svom domu? Kakve teksture i dezene volite? Koji od stilova najviše pristaje Vašem karakteru i da li ste više za antiku, starinske ili moderne stilove. Da li Vam je važno da soba bude prijatna i udobna ili isključivo ultra moderna?

Sve su ovo pitanja na koja treba odgovoriti i olakšati sebi mnogo toga. U dizajniranju se treba voditi isključivo sopstvenim ukusom a nikako uređivati prostor da bi drugi bili impresionirani njime. Dizajn svakog prostora treba da bude u svakom smislu prilagođen Vama i ukućanima.

Stil tradicionalne topline:

U generalnom smislu pojam tradicionalno obuhvata sve ono što je sofisticirano i vanvremensko, formalno, gde ima dosta antičkih figura i detalja, prisustvo drveta, glamura i prigušenih, blagih boja. Ovakve sobe su pre svega komforne i gaje stil klasične prefinjene elegancije. Na tkaninama je naročito izražena luksuznost uz visokokvalitetan nameštaj i detalje poput slika, grafika ili uramljenih ličnih uspomena.

Moderni stilovi:

U klasično modernom tj. savremenom stilu tretiranje enterijera jednako je trodimenzionalnoj umetnosti, balansirajućim formama, oblicima i teksturi. Što se tiče površina one su uglavnom potpuno ravne , upotrebljavaju se čiste i izrazito sveže boje, različiti geometrijski oblici, besprekorni detalji i završna obrada.

Opušteni – kežual stilovi:

Ovakav stil uređenja enterijera je ustvari mešavina odabranog i harmoničnog spoja nameštaja, raznih detalja i boja koje će apsolutno okarakterisati Vas kao ličnost. U opuštenom stilu udružuju se drevni i moderni stilovi, kombinuju čiste linije savremenog i topline etno stila a ujedno vezuju boje i dezeni. U etno stil spada sav ručno napravljen nameštaj od prirodnih materijala i tekstura gde nema modernih i veštačkih detalja. Sve romantične, rustične , seoske kuće krasi upravo etno stil.

Korisni saveti pri uređenju dnevne sobe:

Ukoliko ste u manjku ideja i inspiracije pomoć potražite u časopisima koji se bave uređenjem enterijera što će Vam biti od velike pomoći. Birajte nameštaj koji ima različitu visinu i time sobu učinite još zanimljivijom. Odgovarajuće osvetljenje u različitim delovima dnevnog boravka je na prvom mestu. Kombinujte plafonsko osvetljenje sa raznim stolnim lampama ili onim standardnim modelima što će zagarantovano stvoriti toplu i prijatnu atmosferu.

Mnogi detalji mogu narušiti pozitivan utisak kada je u pitanju dnevna soba. U njoj nikako nije poželjna recimo samo jedna stolica za sedenje jer se gosti mogu osetiti neprijatno i nepoželjno. Sa više stolica ili raznim sofama to se ne može desiti. Starim pohabanim stvarima poput jastuka, zavesa ili tepisona ovde svakako nije mesto i njih treba prepraviti ili shodno mogućnostima obnoviti. Nikada se nemojte plašiti da ćete pogrešiti pri izboru boja i dezena jer i ukoliko Vam se boja zidova ili nekih drugih detalja ne dopadne uvek ih možete promeniti.

Uređenje hodnika i stepeništa:

Ovim delovima kuća i stanova obično se ne pridaje veliki značaj samim tim što se radi o prolaznim prostorijama u kojima nema preteranog zadržavanja, ali su i te kako važni pri ostavljanju prvog utiska svakog ko ulazi u Vaš dom. Od dobro predstavljenog tj. uređenog hodnika zavisi i osećaj dobrodošlice.

Hodnici se ne moraju zatrpati raznim jaknama ili obućom što je u većini slučajeva. Iako se uglavnom radi o izuzetno malim ili uzanim prostorijama davanjem ličnog pečata u vidu raznih slika ili fotografija od hodnika se može napraviti veoma interesantna prostorija. Korišćenjem odgovarajućih boja može se stvoriti osećaj topline, mogu se koristiti tapete ili tkanine u vidu prostirki, zavesa ili draperija. Duge uske hodnike naročito mogu ukrasiti tapete koje će stvoriti efekat širine. U hodniku apsolutno ne morate brinuti da li ćete tapete i boje zidova uklopiti i složiti sa nameštajem, pa su Vam i mogućnosti ogromne.

Detalji u hodniku na koje treba obratiti pažnju:

Ukoliko u hodniku ima prozora obavezno ga treba istaknuti i ispod njega postaviti manji sto ili stolicu ukoliko to prostor dozvoljava. Kada je reč o bojenju i prekrivanju zidova najbolje je koristiti postojane materijale koji se mogu brisati ili prati i na taj način će uvek biti čisti i bez fleka od obuće ili prljavih ruku.

Savetuje se izbacivanje svih nepotrebnih stvari iz hodnika kako ne biste od ove prostorije napravili skladište i odmah pri ulasku u Vaš dom naružili njegov izgled. Za odlaganje jakni, obuća i drugih stvari treba imati odgovarajuće komode, cipelarnike ili ormare i na taj način hodnik uvek držati uredan i fino skockan. Prazan prostor ispod stepeništa iskoristite na pravi način.Ormar po meri je jedno od najbojih rešenja jer ga maksimalno možete iskoristiti za odlaganje i skladištenje raznih stvari.

Na koji način vizuelno smanjiti ili povećati prostor?

• Korišćenjem toplih boja dolazi do smanjena prostora. Žuti zidovi će prostoriju učiniti vizuelno manjom. Plava boja će je svakako povećati. Najbolje rešenje je kombinacija svetlih i tamnijih nijansi hladne boje.

• U nedostatku svetlosti toplim bojama ćete obradovati tamne, nedovoljno osunčane prostorije. Ukoliko ima previše svetlosti nepotrebno je koristiti belu boju jer ona spada u spektar hladnih boja.

• U svetlo plavoj sobi idealno je staviti teget krevet, tepih u tamno plavoj boji ili bledo lila zavesu.

• Najbolji trikovi u malim prostorima postižu se postavljanjem ogledala. Može se staviti jedno veće ili čak više manjih ogledala na jednom zidu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *