Blog

Prirodni kamen za enterijer

Kod unutrašnjih prostora koje se oblažu kamenom, preporučuje se upotreba kamenih štanglica u raznim bojama koje će zasigurno krasiti Vaš dom čak i ako je samo jedan detalj u pitanju – poput stuba, luka ili dela zida. Kada se govori o ugradnji kamena reč je o čistom postupku i postavljanje se vrši na lepak.

Štanglice se dobijaju od usko sečenog kamena i mogu biti široke 2 i više santimetara. S obzirom na činjenicu da imaju izuzetno atraktivan izgled onda i ne treba da čudi što je njihova primena u poslednje vreme sve šira podjednako kad je eksterijer i enterijer u pitanju. Ugradnja kamena je jednostavna i lepljenje se može vršiti u kompletno opremljenim i sređenim prostorima. Za lepljenje kamena potrebno je između 5 i 15 kilograma lepka po kvadratu.

Osnovna karakteristika prirodnog kamena je dugotrajnost. On se slobodno može svrstati u večne materijale. Dokaz se ogleda u brojnim zdanjima iz prošlosti koja su očuvana baš zbog kamena. U današnje vreme prirodan kamen je našao put do tržišta u vidu kamenih obloga za oblaganje podova, zidova, stepeništa, ograda, stubova i ostalih građevinskih elemenata.

Veoma izražena trajnost prirodnog kamena je samo jedna od njegovih odlika kao i lep, atraktivan izgled koji nikad ne može zastareti. Od mnogobrojnih vrsta kamena koje postoje, najšira primena pripada granitu, mermeru i peščaru. Naša zemlja bogata je mnogim majdanima u kojima se nalazi izuzetno kvalitetan peščar sa odličnim građevinsko – arhitektonskim osobinama i širokom unutrašnjom i spoljašnjom primenom.

Razlika između prirodnog i veštačkog kamena:

Prirodan kamen se odlično ponaša u prisustvu vlage što je jedna od glavnih prednosti u poređenju sa veštačkim kamenom. Samim tim postavljanje prirodnog kamena moguće je i u kupatilima i kuhinjama.

Prirodan izgled kamena pripisuje se njegovoj neobrađenoj i rustičnoj formi. Ono što takođe treba imati u vidu da je postavljanje neobrađenog kamena nešto teže ali se na kraju isplati jer ste na taj način uneli pravu prirodu u Vaš dom.

Kada je reč o modernim enterijerima popularnost dekorativnog kamena je sve veća i može se slobodno reći da je jedan od izuzetno aktuelnih materijala. Može se koristiti u gotovo svim enterijerima pre svega zbog različitih oblika, boja i teksture.

Gde se može postaviti dekorativni kamen:

Od izabranog mesta na koji želite da ga postavite zavisi vrsta dekorativnog kamena koji će se koristiti. Tako recimo za postavljanje kamena u dnevnom boravku treba odabrati dominantan zid odnosno onaj koji se u vizuelnom smislu najviše ističe. Ostale prostorije mogu imati ovu vrstu dekoracije na po nekoj manjoj površini. Kod manjih prostorija treba koristiti manje niše za postavljanje kamena.

Ako ste odlučili da u prostranoj sobi kamen postavite preko celog zida koji ima više od 8 kvadrata treba odabrati krupniju strukturu i odgovarajuću boju uklopljenu sa nameštajem.

Podeljena su mišljenja kakvom zapravo prostoru bi odgovaralo postavljanje ovog dekorativnog materijala. Mnogi stručnjaci smatraju da je za to ipak potreban nešto prostraniji prostor mada praksa pokazuje i suprotno. Ukoliko imate manji stan a ovaj dekorativni element želite da postavite u pojedinim delovima, savetuje se odabir odgovarajuće vrste kamena u svetlijoj boji i što sitnijoj teksturi. Ova vrsta dekoracije biće savršeno uklopljena u manji prostor.

Pored zidova i stubova koji se uglavnom oblažu, dekorativni kamen može se videti i u predelu šanka, lukova koji dele kuhinju i trpezariju i mnogim drugim mestima. Kamin obložen dekorativnim kamenom kao i kompletan predeo oko njega izgledaće potpuno čarobno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *