Blog

Put do savršenih kuhinjskih kabineta

U svakoj kuhinji kabineti su najistaknutiji i definišući segment prostorije, tako da pogoditi pravi stil, koji vam odgovara estetski i po potrebama, je ključna stvar na putu do uspelog kuhinjskog dizajna.

Da li vam je potreban prostor da smestite kompletan set pribora i posuđa za dvadeset četiri osobe, ali morate da se držite zacrtanog budžeta? Da li želite da kuvar vaše bake stavite na vidno mesto, ali ne možete da podnesete kako izgledaju izložene police? Da li preferirate minimalistički stil pločastih kuhinjskih elemenata, ili ste zaljubljenik u tradicionalniji pristup, i tzv. šejker (shaker) stil? Da li imate dovoljno sredstava da se upustite u izradu kuhinje po meri?

Vrste kabineta

Počnimo od osnova. Bez obzira da li ste se odlučili za kupovinu gotove kuhinje, ili birate kuhinju po meri, neophodno je da odlučite hoće li vaša kuhinja sadržati sva četiri tipa kabineta, ili samo neke? Inače razlikujemo osnovu (kabinete ispod radne površine), one montirane na zid, visoke (često stoje samostalno, kao neka mini ostava su) i specijalne elemente, kao što su ugaoni kabineti ili rafovi.

Takođe, treba da se odlučite kog kvaliteta će biti dati elementi, gde odlučujuću ulogu ima budžet. Prema kvalitetu konstrukcije, razlikujemo SZS (spremne za sklapanje), kabinete iz zaliha proizvođača, zatim donekle kuhinje po meri (ukoliko proizvođač dopušta određene prohteve i sugestije), i kabinete u potpunosti za kuhinju po meri, gde se vi pitate za svaki detalj.

Gde smo sa stilom?

Kao i sa svakim drugim komadima nameštaja u današnje vreme, i kuhinjski elementi dolaze iz široke stilske lepeze. Izborom vrata doduše sebi olakšavate i započinjete proces sužavanja izbora. Dekorateri preporučuju srednji, tranzicioni stil kabineta, što znači neki miks starog i novog, tradicionalnog i modernog. Uz dodatak elemenata od stakla ili estetskih rešenja poput tzv. zakrivljene katedrale, na putu ste do izbora nečeg savremenog i funkcionalnog.

Fioke i vrata? Ako želite da maksimalno iskoristite skladišni prostor i obezbedite što lakši pristup vašim sudovima, priboru i svemu što koristite za pripremu hrane, naša preporuka je da uzmete što je više moguće osnovnih kabineta, koji u sebi imaju što više fioka. Što više fioka, to smo prostor bolje uredili, posebno dubokih fioka (opcija koja vam je dostupna kada pravite kuhinju po meri) , koje tako postaju optimalno rešenje za odlaganje šerpica, tiganja, posuđa i drugih predmeta za kuvanje.

Za one koji imaju estetsku averziju prema fiokama, možete se opredeliti za vrata, koja imaju fioke sakrivene unutra.

Dobra ideja su i otvorene police, barem za vas koji ste savršeno organizovani, ili želite da su vam pojedini elementi uvek lako i brzo dostupni. Najbolje se uklapaju uz noviji, moderniji stil, i dobro funkcionišu u malom prostoru, jer otvaraju sobu i čine da izgleda veće. Prednost otvorenih polica je naravno i cena, jer vam je za njih potrebno manje materijala, nego za ceo kabinet. Otvorene police u tradicionalnom stilu mogu da se koriste kao prostor na kojem ćete izlagati neko dekorativno posuđe, vaze ili onaj kuvar sa početka priče, koji vam je baka poklonila. Otvorene police su dobra opcija i za prostor iznad sudopere, ili, ako vam je kuhinja visoka postavite jednu visoku policu, u koju biste postavili sitnice koje ne koristite, ali kojih ne možete ni da se rešite. Ukoliko imate kosinu u stanu i radite kuhinju po meri, ove police takođe mogu biti efektno i pristupačno rešenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *