Blog

Renoviranje kuhinje – adaptacija kuhinje

Pre samog početka adaptacije kuhinje potrebna je jasna vizija o konačnom izgledu ove prostorije. Potpuno isto kao i sa drugim radovima u domu, za sam početak neophodno je napraviti tačan plan i finansijsku strukturu.

U poslednje vreme sve je više onih koji se odlučuju za moderan izgled kuhinje sa naglašenom funkcionalnošću koja je svakako od presudnog značaja. Inspiracija za dizajn i sam izgled kuhinje može se pronaći u najrazličitijim časopisima, internet stranicama, TV emisijama i sl. Do originalnog i prilagođenog pristupa koji se tiče kreiranja idejnih rešenja može se doći i uz pomoć stručnih lica – dizajnera.

Osnovna i najvažnija pravila u renoviranju i adaptaciji kuhinja:

• Na prvom mestu maksimalno iskorišćen i funkcionalan prostor.
• Odgovarajuće mesto za svaki kuhinjski element.
• Adekvatna rasveta.
• Odgovarajuće boje zidova kao i podne obloge.

U dobro osmišljenoj funkcionalnoj kuhinji sa odgovarajućim rasporedom elemenata i postignutim estetskim efektom od strane vlasnika, svakako da će svako od ukućana uživati. U ostvarivanju željenog rezultata najveću odgovornost svakako da imaju izvođači radova čije znanje i iskustvo treba da se istaknu na delu.

Da bi kuhinja bila adekvatno osvetljena uz standardno osvetljenje na plafonu preporučuje se ugradnja određene vrste rasvete u kuhinjske elemente čime se stvara toplina prostorije i ugodan ambijent. Veličina kuhinja može znatno uticati na odabir boja naročito kada su zidovi u pitanju. Savetuje se upotreba boja koje neće u vizuelnom smislu smanjiti ovaj prostor.

Odgovarajuća podna obloga za kuhinju:

• Jedna od opcija je drvena podloga odnosno postavljanje parketa u kuhinji, što nije naročito preporučljivo zbog sudopere i mogućnosti da se voda izlije na parket što če ga automatski podići i uništiti.

• Postavljanje keramičkih pločica u kuhinji jedno su od najčešćih i najboljih rešenja. Savetuje se postavljanje što većih pločica kako bi se smanjile fuge i olakšalo njihovo održavanje.

• Pod trećom opcijom smatra se postavljanje laminata što je u odnosu na pomenute varijante jedna od najpovoljnijih opcija u finansijskom smislu ali ne i kad je reč o kvalitetu i dugotrajnosti.

Kada je neophodno renovirati kuhinju?

Potpuno nefunkcionalan prostor kao i visoka potrošnja električne energije ili gasa zbog starih neispravnih uređaja sigurni su znakovi da je Vašoj kuhinji potrebna adaptacija. Prvo i najvažnije je da se promeni postojeća oprema i kompletan nameštaj. Kada se kuhinji dodaju nove zidne pločice, novi pod i boje i uz sve to uklope svi ostali elementi zadovoljstvo domaćice nikako ne može izostati.

Adaptacija odnosno renoviranje kuhinje je jedna od ozbiljnijih investicija naročito kada se stan ili kuća prodaju. Prilikom razgledanja nekretnina svaka žena će prvo zapaziti kuhinju a zatim i kupatilo. Nova moderna kuhinja, estetski funkcionalna i uklopljena u celinu može biti presudna pri kupovini kuće ili stana.

Pored toga što ima značajnu ulogu u prodajnoj vrednosti nekretnine, kuhinja predstavlja srce svakog domaćinstva. Zbog svega toga je veoma važan način pristupanja njenoj adaptaciji i renoviranju. U ispunjavanju sna svake domaćice podjednako utiču moderan kuhinjski nameštaj, najnoviji uređaji i sitni aparati, odgovarajuća podna obloga, kvalitet radne ploče, rasveta i svi ostali detalji u ovoj prostoriji. Ukoliko nemate precizan plan i niste sigurni o krajnjem izgledu Vaše kuhinje osnovna pitanja i odgovori mogu Vam pomoći kako da pravilno usmerite svoje želje i mogućnosti i od njih izvučete maksimum.

– U odnosu na položaj kuhinje treba birati odgovarajuće boje i nameštaj. Za manje osvetljene kuhinje svakako treba odabrati nameštaj svetlijih boja i upotrebiti slične nijanse za zidove, dok kod dosta osvetljenih kuhinja slobodno možete ubaciti tamne tonove.

– Od same površine kuhinje zavisi način adaptacije i postignute funkcionalnosti kao i raspored nameštaja i uklapanje svakog elementa i uređaja. Kuhinje po meri su idealno rešenje kako da se na pravi način iskoristi svaki milimetar datog prostora.

– Sam proces adaptacije treba poveriti stručnim i odgovornim licima kako bi sve proteklo u najboljem redu. Svoju stručnost, ideje i kreativnost svakako možete ispoljiti u mnogim segmentima ali ozbiljne poslove za koje niste predodređeni najbolje je prepustiti profesionalcima.

– Profesionalni izvođači radova sa velikim iskustvom u adaptacijama mnogih prostora mogu Vam pružiti pripremu projekta i detaljnu specifikaciju sa predračunima kako biste tačno znali koliko novca Vam je potrebno. Sve ovo je naročito važno ukoliko se vrši zamena vodovodnih, kanalizacionih, gasnih i električnih instalacija što iziskuje mnogo veće troškove.

Opremanje kuhinje odgovarajućim uređajima:

U ovom slučaju prvenstveno se mora voditi računa o uštedi električne energije što će svakako rezultirati što kvalitetnijim i energetski efikasnim uređajima za vaše domaćinstvo. Sa novim kuhinjskim aparatima može se znatno uštedeti na potrošnji električne energije i gasa što samim tim i smanjuje troškove u kompletnoj adaptaciji ovog prostora.

Delimične adaptacije:

U delimičnom renoviranju kuhinje mogu se zameniti i modernizovati pojedini kuhinjski elementi. To se može postići recimo korišćenjem već postojećih korpusa a zamenom vrata.

Ostali elementi kuhinje:

Radna ploča daje lični pečat svakoj kuhinji i stvara poseban utisak u kuhinjskom enterijeru. Pored toga od velike je važnosti za samo funkcionisanje u ovom prostoru, kao i kvalitet materijala. Sa glamuroznim granitnim pločama svaka kuhinja će izgledati prefinjeno i elegantno, ali treba napomenuti i da su znatno skuplje. S obzirom da im je vek trajanja jako dug i da su veoma praktične visoka cena to svakako opravdava. Radne ploče od coriandera mogu takođe biti jedna od mogućnosti kao i sve veća upotreba veštačkih materijala koji podsećaju na mermer i granit.

Koliko je važan odabir radnih ploča toliko su važne i odgovarajuće pločice koje će se uz njih uklopiti. Ukoliko je u pitanju mala kuhinja savetuje se odabir manjih pločica da bi prostor načinile vizuelno većim a kombinacija sa adekvatnim bojama zidova pružiće efekat toplog i prijatnog ambijenta.

Na kraju dolazi na red odgovarajuće osvetljenje kao posebna tačka u dekoraciji svake prostorije u domu. Sa pravilno odabranim i instaliranim svetlima mogu se istaći određeni elementi ili po potrebi prekriti neki manje glamurozni detalji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *