Blog

Renoviranje kupatila

Da bi smo u svom životnom prostoru mogli samostalno i komforno da živimo i boravimo potrebna je određena fleksibilnost. Ona se izražava pri samom ulasku u kuću ili stan tj. započinje od samih ulaznih vrata. Nikakvog smisla neće imati najlepše uređeno kupatilo do kojeg se mora doći preko raznih barijera ili nam vrata ne dozvoljavaju normalan ulaz u kupaonicu.

Svakodnevnica u domu treba da bude ispunjena na pravi način, a postoje mnoga sredstva koja nju mogu da upotpune. Uglavnom su u pitanju sitnice, mada se može odnositi i na neophodne veće građevinske zahvate. Nije jedino važno da se životni prostor uredi prema starosnoj dobi, već da se primene odgovarajuće mere i napravi adekvatna organizacija u prostoru kako bi i oni koji postaju stariji članovi domaćinstva mogli normalno da funkcionišu u njemu.

Nakon kuhinje, najtemeljnije organizovana prostorija u Vašem domu je svakako kupatilo. Njega čine najmanje tri fiksirana elementa sanitarne opreme a može ih po potrebi biti i više. Svakom elementu neophodna je vlastita instalacija, odvod i električni dobavljač. Kompletna površina ove prostorije mora biti otporna na vlagu, a od količine vlažnosti zavisiće učinci grejanja, svetla, ventilacije i generalno udobnosti.

Uređenje kupatila:

Obnova i modernizacija kupatila ili toaleta može obuhvatati zamenu samo pojedinih delova ili obnovu kompletne prostorije. Pre bilo kog započinjanja posla potrebno je da se obezbedi sav potreban alat i materijal i na taj način ubrza sam proces obnove.

Maštovitost i dramatični ukrasni detalji su ovde i te kako dozvoljeni, naročito jer su kupatila uglavnom mala i u njima se slobodno mogu upotrebljavati neobične obrade poput mozaika i murala koji bi u većim prostorima izgledali prenapadno. Jako male prostorije zahtevaju izuzetnu domišljatost u pristupu dodeljivanja prostora. U njima se može postaviti manja kada ili umivaonik ali je pitanje koliko će biti udobni i dostupni za korišćenje. Ukoliko prostor ne dozvoljava postavljanje kade najbolje je odlučiti se za tuš kabinu ili samo učvršćivanje tuša na zidu blizu odvoda u podu sa popločanim zidovima i podovima ili odgovarajućim vodootpornim materijalom za prekrivanje ovog dela kupatila. U ovom slučaju potrebna je zaštita vratnih pragova kako voda ne bi prolazila ispod i odlazila u druge prostorije. Peškire treba držati u zatvorenim ormarima kako bi ostali suvi. Kade, tuševi i umivaonici u svojoj blizini zahtevaju razne police na kojima će se držati kozmetika. Kao alternativa može poslužiti samostojeći pribor poput tanjirića za sapun, držača za sunđere, šampone i sl. Ako u kupatilu imate jako mali prozor koji ne doprinosi preteranu svetlost, staklene police po celoj širini potpuno će otvoriti ovu prostoriju.

Korišćenje kupatila se uglavnom odnosi na ubrzano spremanje i tuširanje pre izlaska iz doma. Nešto drugačija situacija trebala bi da bude nakon vraćanja u dom, posle posla, škole ili nekih drugih aktivnosti kao i pripremanje pred spavanje. Tada se obično ima više vremena pa kupatilo može postati prava mala oaza mira gde ćete se opustiti, ulepšati, odmoriti i sumirati utiske nakon čitavog dana i brojnih obaveza.

Montaža sanitarija:

Stojeća i viseća WC šolja:

Na prvom mestu pažnja treba da bude usmerena na to da li se radi o podnom ili zidnom odvodu za WC šolju ili će se ugradnja šolje obaviti na drugom mestu od postojećeg. Odgovore na ova i slična pitanja kao što su da li je bolja plitka od duboke šolje i sl. možete potražiti od stručnih lica.

Da bi se montirala stojeća WC šolja potrebno je da se postave pločice. Sledeća veoma važna stvar je da pod na koji se postavlja WC šolja bude idealno ravan. Glavna slavina za vodu prilikom postavljanja mora biti zatvorena. Ukoliko odvod nije čvrsto postavljen potrebno je da se fiksira.

WC šolja mora se namestiti tako da bude pod pravim uglom u odnosu na zid. Sledi povezivanje odvodnog luka sa odvodnom cevi i montaža šolje uz pomoć 2 vijka. Potrebno je prethodno označiti rupe za bušenje kao i postaviti plastične podmetače kako pričvršćivanje vijaka ne bi oštetilo keramiku. Pre konačnog pričvršćivanja šolje treba naneti sanitarni kit s donje strane što će olakšati poravnanje eventualnih nepravilnosti kod pločica.

Viseća WC šolja postavlja se gotovo slično stojećoj. Pre montaže na zidove od gipsa mora se ubaciti dodatno ojačanje poput ugradne okosnice ili posebne montažne konstrukcije.

Vodokotlić:

Prilikom renoviranja i kompletne adaptacije kupatila postoji mogućnost odabira wc šolje sa standardnim vodokotlićem, monobloka gde je ujedno i wc šolja i vodokotlić ili stojeće, konzolne šolje sa sistemom ugradnog vodokotlića.

Lavabo:

Mogu biti klasični samodržeći, nadgradni, poluugradni, ugradni, sa stalcima ili polustalcima.

Montaža klasičnog lavaboa zahteva pripremu kompleta čime će se pričvrstiti čepovi, vijci sa navojima sa obe strane, plastični podmetači i matice. Potrebno je izbušiti rupe i blagim udarcem čekića umetnuti uloške, zatim staviti vijke i pričvrstiti ih tako da trećina srednjeg dela ostane da viri iz zida. Sledi postavljanje umivaonika i ručno navijanje podmetača i matica. Zatim se upotrebljava viljuškasti ključ ali ne previše kako se lavabo ne bi odlomio na rupama.

Kade:

U odabiru kada postoji više mogućnosti s obzirom da postoji bezbroj modela i oblika – klasičnih, tipično ležećih do onih najskupljih i najluksuznije opremljenih hidromasažnih. Jedina i najvažnija stvar je da se veličina kade maksimalno prilagodi veličini kupatila i adekvatno uklopi sa ostalim elementima. Mogu se postaviti modeli koji imaju nogice ili ugradne kade. Hidromasažne kade mogu biti sa različitim varijantama vodenih mlazova do raznih drugih detalja koji će Vam pružiti osećaj kao da ste u mini spa centru.

Tuš kade:

Dele se na polukružne i ugaone i mogu biti različitih dimenzija. Kao i obične ležeće kade, tuš kade mogu biti ugradne, ili zasebno stojeće, bez i sa kabinom. Postoji mogućnost čak i ugradnje hidromasažnog stuba na zid. Najnoviji trendovi ponovo su u modu vratile zavese za tuširanje s tim što se kvalitet ne može uporediti sa nekadašnjim jer su njihova izrada i kvalitet danas podignuti na najviši nivo.

Sva ostala dodatna oprema za kupatilo kao i mnogi sitni detalji, police, ukrasi stvar su Vašeg ličnog ukusa i potrebe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *