Blog

Rešenja za mali stan

Opremanje malih stanova iziskuje prvenstveno ispunjavanje specifičnih zahteva, odnosno kako ove male prostore načiniti što korisnijim i funkcionalnijim.

Čim se spomene mala kvadratura stana prva asocijacija je da je u pitanju skučen i uzan prostor koji je nemoguće organizovati za pravilno i jednostavno funkcionisanje. Može se zaista i desiti da je to nemoguće postići, naročito ukoliko je loš raspored nameštaja ili njegove dimenzije nisu odgovarajuće. Međutim, svaki pravilno odabrani element i njegova dobra prostorna dispozicija svakom malom prostoru pružiće osećaj ugodnosti i neophodnog komoditeta kao da ste u nekom većem stambenom objektu.

Prostor za više namena:

Način na koji ćete uspešno organizovati prostor i zadovoljiti sve potrebe u mnogome zavisi i od broja članova domaćinstva. Nije isto da se stan od recimo četrdesetak kvadrata prilagodi samcu i jednoj četvoročlanoj porodici gde je svakom članu neophodno ispunjavanje različitih zahteva.

Stvaranje multifunkcionalnog prostora jedino je pravo rešenje. Ukoliko se dodatno poigrate s različitim namenama prostora to će svakako stvoriti pravi ugodan ambijent. Uz nekoliko funkcionalnih i maštovitih ideja poput pretvaranja dnevne u spavaću sobu, radnog prostora u igraonicu ili kupatila u prostor za odmor i opuštanje, svaki stambeni prostor će biti idealno iskorišćen i prilagođen. Jednostavne izmene namena prostorija za čas će zadovoljiti sve što je neophodno za savremeno stanovanje.

Kako iskoristiti visinu prostorije:

Do dinamično iskorišćenog prostora može se doći korišćenjem vertikalnih komponenti u prostoru. U slučaju kada postojeće visine prostora to dozvoljavaju moguće je prostor nivelisati i stvoriti nove stambene kvadrate. S obzirom da je kod gornjih nivoa obično nešto manja visina od one optimalne, ovi prostori mogu se savršeno iskoristiti za spavaće sobe uz postavljanje strmih stepenica ili merdevina.

Među najbitnijim faktorima u opremanju malih prostora i stvaranju konačnog efekta spadaju odgovarajuće dimenzije nameštaja. Ubacivanje velikih masivnih elemenata čija je dominacija oblika, boje ili načina obrade nije preporučljivo, već je adekvatno rešenje nameštaj u sitnijem formatu, koji nije masivan, nema glomazne naslone, ručke, transparentne materijale i druge detalje.

Sa svetlijim i otvorenijim bojama svaka prostorija će izgledati vizuelno veća dok će je svaka tamna u potpunosti zagušiti. U stanovima gde su prostorije usko povezane ili čine jednu celinu savetuje se korišćenje istog materijala ili barem sličnih dezena i oblika kako bi se prostor minimalno opteretio uz veće i potpuno različite komade nameštaja. U naglašavanju boja i materijala u malim prostorima akcenat treba staviti na podne prekrivače, zavese ili jastučiće na stolicama.

Kada se pravilno iskoristi svaki kutak u Vašem domu, biće dovoljno prostora za svaki neophodni element, dekoraciju kao i neometano funkcionisanje u njemu. Primena pojedinih neobičnih rešenja čija je glavna inspiracija funkcionalno iskorišćavanje prostora može biti od praktičnih do vrlo dekorativnih uz primenu interesantnih formi nameštaja. Najvažnije je da se ispune osnovne stambene potrebe kao i da se u svaki stan unesu svi neophodni estetski elementi kako prostor ne bi bio potpuno hladan i nezanimljiv.

Korisni saveti i predlozi pri uređenju malih stanova:

U veoma uzanoj dnevnoj sobi jedno od rešenja kako da maksimalno iskoristite ovaj prostor jeste da ga podelite na tri zasebna dela za sedenje sa manjim komadnim nameštajem. Korišćenje ogledala u vidu dekorativnih elemenata se naročito preporučuje za ovakve prostore jer mogu pružiti dodatno dnevno i veštačko osvetljenje.

Mali prostor zahteva odgovarajući nameštaj sa višestrukom namenom. Ukoliko ste u mogućnosti savetuje se kupovina i opremanje prostora što kvalitetnijim komadima nameštaja koji se može po potrebi sklapati i prostor načiniti dodatno funkcionalnim.

Uticaj boja na određene prostore je od presudnog značaja. Mali stan je najbolje okrečiti jednom bojom. Preporučuje se korišćenje blagih tonova koje male prostore neće dodatno umanjivati a ujednačenim tonom u celom domu u vizuelnom smislu stvoriće se veći prostor.

Jednostavno opremanje malih kuća i stanova jedini je pravi način kako da se prostor ne zatrpa nameštajem i dodatno ne umanji. Postavljanje podnih prostirki, miljea po nameštaju i previše ukrasnih figura svakako treba izbegavati ili barem svesti na minimalno. U centralnom delu sobe ne treba postavljati apsolutno ništa od nameštaja i detalja jer će se na taj način stvoriti iluzija širine ovog prostora.

Ukoliko se u Vašem malom stanu nalazi zasebna spavaća soba preporučuje se da je opremite velikim krevetom. Sa što većim ovim komadom nameštaja kao dominantnim elementom sva pažnja biće usmerena upravo na njega i neće biti apsolutno primetno da je u pitanju jedna izuzetno mala prostorija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *