Blog

Rušenje zgrade – kako se ruši zgrada

Proces rušenja jedne velike zgrade spada u veoma glasne i prljave radove u kojima je gomila prašine, a pritom se od kompletnog građevinskog materijala može sačuvati izuzetno mala količina. U najnovijoj tehnologiji japanske korporacije odavno je pokrenuto čuvanje građevinskog materijala odnosno generisanje energije iz demontaža. U procesu nazvanim ekološkim sistemom reprodukcije obavezno je korišćenje ogromnih dizalica i kranova, gde je moguće potpuno unutrašnje razmontiravanje solitera.

U najčešćim tehnikama rušenja koriste se uništavajuće lopte, eksplozivi i hidraulični čekići koji mogu stvoriti ogromnu buku i remećenje reda i mira u okolini, a uz sve to i imaju veoma rasipničku moć. Sa najnovijom japanskom tehnikom sve je mnogo lakše i potpuno ekološki. Nakon brojnih testiranja do širokog priznanja došlo je tek nakon što se visoka zgrada od preko 400 metara uspešno demontirala.

Prvi koraci obuhvatali su uklanjanje svih mogućih elemenata iz zgrade. Zatim je vršena demontaža greda i betonskih podova a zatim dizalicom izvršeno spuštanje na tlo. Uz pomoć velikih hidrauličnih presa svaki sprat je zadržao svoje mesto a kada je na red došlo demontiranje njihovih konstrukcija i sami spratovi su polako bili spuštani.

Spoljašnji izgled zgrade u procesu rušenja je manje više isti. Spuštanjem hidraulične prese dolazi i do automatskog smanjivanja zgrade s tim što krov i dalje ostaje na svom mestu. Ovom tehnikom koja se koristi prilikom rušenja zgrade zasigurno je smanjena količina prašine čak i za 90 procenata a u isto vreme dolazi do stvaranja minimalnog nivoa buke u poređenju sa standardnim tehnikama rušenja. Ono što se svakako ističe su obnovljivi energetski izvori i smanjena emisija ugljenika za više od 80 odsto.

Tehnika rušenja zgrada sprat po sprat:

Ovde je reč o rušenju ogromnih zgrada koje se nalaze u gradovima, u samim centrima. U prvoj fazi rušenja ne sme se minirati prizemlje kao što je to ranije bio slučaj. Tehnika rušenja treba da bude maksimalno razrađena i treba kretati od prizemnih delova pa na gore sprat po sprat.

Oslobađanje zidova i nosivih stubova dovodi do uklanjanja pregrada na svakoj etaži. Čelični stubovi su zaduženi da nose celu zgradu i oni se uz kompjutersko upravljanje spuštaju na zemljište. Ponavljanje postupka vrši se sve do poslednje etaže. Posmatranjem ovog prizora iz daljine imate utisak da zgrada prosto propada u Zemlju.

Sam postupak donosi uštedu vremena u realizaciji rušenja čak do 20 procenata. Smanjena zagađenost okoline pri rušenju kao i mogućnost reciklaže gotovo čitavog materijala samo su neke od prednosti. Čak je i moguća ponovna ugradnja pojedinih elemenata.

Proces reciklaže i ponovne upotrebe materijala dobijenog rušenjem objekata:

Sa porušenim postojećim zgradama i infrastrukturom društvu se pruža šansa u vraćanju zarobljene energije građevine odnosno stvaraju se resursi čije je originalno korišćenje bilo podjednako u nastanku kao i konstrukciji samih građevina. Područja koja imaju dobro reciklažno tržište po mišljenju eksperata mogu ponuditi čak 95 procenata srušenog materijala koji je moguće reciklirati. Nerazvijena tržišta mogu da recikliraju čak 50 procenata materijala uz pomoć programa koji služi za upravljanje otpadom. Ovaj program pre svega zahteva marljivo i precizno procenjivanje svakog građevinskog proizvoda dostupnog za recikliranje kao i veoma zahtevne radove kako bi se pronašlo odgovarajuće tržište za svaki proizvod.

Reciklaža asfalta:

Osnovne karakteristike asfalta su crna boja, izražena viskoznost i elastičnost. U sastavu asfalta uz mešavinu agregata, pesak i brojne aditive nalazi se i bitumen sa vezivnom ulogom. Među osnovnim tipovima asfalta gde podelu vrši proizvodna temperatura pored toplog i hladnog mešanog asfalta postoji i vrući asfalt.

Pod primarnom upotrebom asfalta smatra se kompletna infrastruktura puteva i aerodroma. Evropski putevi su u 90 posto slučajeva napravljeni upravo od ovog materijala.

Reciklaža asfalta moguća je i na samim gradilištima tako što se već postojeće podloge koriste za nova asfaltiranja. Prethodno je neophodno stručno utvrđivanje prihvatljivosti podloge jer ponekad zbog nagiba ili drenažnog zahteva nije moguća upotreba ovog sloja. U samoj reciklaži asfalta teži se ka logičnom i praktičnom načinu očuvanja sirovina odnosno smanjenim troškovima izgradnje i očuvanju već postojećih površina od asfalta.

Recikliranje betona:

Postoji više načina ponovnog korišćenja betona kao i zadržavanja njegove originalne forme. To su uglavnom prefabrikovani elementi i betonski blokovi sa kojih je skinut malter i ostale nečistoće. Prefabrikovane betonske konstrukcije i blokove treba pažljivo prikupljati a da se pri tom vodi dosta računa o rušenju i rastavljanju građevinskih objekata. Pažljivo rušenje može oduzeti nešto više vremena ali je znatno korisnije i isplativije.

Pri reciklaži betona mogu se dobiti grubi ili fini agregati. Krupni se mogu koristiti u gradnji puteva u zameni za krečnjak, dok je upotreba krupnih agregata primarna tj. mogu poslužiti u završnim slojevima puteva nižeg reda koji nisu asfaltirani. Pored ruralnih oblasti u kojima se primenjuju njima se mogu izraditi putne staze na privatnim posedima koje se dalje nadovezuju na javne putne mreže.

Recikliranjem betona i dobijanjem grubih i finih agregata stvara se dodatni otpadni beton koji na veoma jednostavan način može zameniti neke od prirodnih agregata poput drobljenog kamena, šljunka, peska i sl. Ova vrsta recikliranja automatski štedi prirodne resurse i čuva prirodu.

Recikliranje opeke, crepova i keramike:

Keramički građevinski otpad i njegove ogromne količine idealne su za mrvljenje i reciklažu u svrhu prirodnih agregata a tiču se manje zahtevnih primena poput bazne podloge u izgradnji puteva.

Sa drobljenom glinenom opekom, crepovima i ostalim zidarskim proizvodima mogu se ispratiti veliki projekti u izgradnji puteva naročito ukoliko se tretiraju kao nevezivni bazni materijali. Teniski tereni se posipaju šljakom koja je dobijena mešavinom crepa i crvene opeke. U finom površinskom sloju može se naći upravo reciklirana opeka.

Jednostavnim i pažljivim skidanjem i skladištenjem crepova stvara se materijal koji se može u potpunosti iskoristiti u novoj gradnji. Upotrebom reciklirane opeke, crepova i keramike postiže se očuvanje prirodnih resursa i prirodnih prostora na kojima bi se nalazili kamenolomi i razne iskopine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *