Blog

Sa ovim kvarovima u kući se nemojte igrati! Evo kada vam je potreban električar

Najčešće popravke vezane su za veš mašinu, frižider i peći, što su uostalom i najvažniji uređaji u kući. Kad se desi da iskoči osugurač, u slučaju starih je dobro da se pozove električar, kao i kada je celokupna zamena osvetljenja u pitanju.

Zamena osigurača

Automatski osigurači se veoma lako mogu vratiti u rad prostim pomeranjem osigurača na gore. Ovakvi kvarovi najčešće se dešavaju onda kada neki uređaj prestane sa radom ili je električna mreža preopterećena.

Električar će vam, međutim, biti potreban onda kada iskoči stari keramički osigurač ili pregori licna. Zamenu i jednog i drugog dela nije preporučljivo obavljati samostalno, jer može doći do još većih kvarova i čak čitavih kuršlusa, te se nemojte igrati sa ovakvim popravkama.

Veš mašina se trese ili previše zagreva

U slučaju da se veš mašina preterano trese – i to ne samo dok centrifugira – uzrok kvara mogu biti oslabljeni amortizeri ili neispravnost centralnog ležaja. Tada vam je potreban električar, koji će ove delove zameniti, pre toga nalazeći upravo one koji odgovaraju vašem modelu veš mašine.

Isto morate uraditi i kada se mašina za veš preterano zagreva dok otkuvava na 90 stepeni. Tome je najčešći razlog kvar termostata ili programatora, što je opet posao koji obavlja električar.

Jedino što se preporučuje da sa veš mašinom radite samostalno jeste čišćenje filtera i ventila, koji se mogu nakupiti kamencem, posebno kada je tvrda voda u pitanju.

Frižider je glasan i ne hladi

Ako je frižider prestao da hladi ili to pak čini oslabljeno, uzrok može biti oslabljen termostat koji je potrebno zameniti. Kako se to nekada dešava i zato što vrata slabo dihtuju, možda je potrebno samo odlediti friz kako bi vrata „legla“ – tada vam, svakako, nije potreban električar da ustanovi ovakav kvar.

Onda kada će vam njegove usluge ipak biti potrebne jeste u slučaju zamene agregata, čiji kvar izaziva preglasan i dug rad motora.

TA peć je prestala sa radom

Ako TA peć ne greje, usred zime ovo može biti veliki problem. Tada vam je električar neophodan, jer se TA peć kao veliki potrošač ne sme pogrešno popravljati, kako ne bi izazvala velike kvarove na čitavoj mreži.

Najčešći uzroci prestanka sa radom jesu neispravni priključci i grejne spirale, koji se mogu veoma lako i brzo zameniti, te nećete morati da trpite nedostatak grejanja.
Potrebno je novo osvetljenje u prostoriji

Ako zamenjujete osvetljenje u prostoriji, bilo zbog novog rasporeda nameštaja ili pregrađivanja/otvaranja prostora, onda nipošto ovaj poduhvat nemojte preduzimati na svoju ruku.

Naime, električar mora prvo proveriti instalacije i mogućnosti postavljanja određenog osvetljenja na planiram tačkama u ambijentu.

Ovo posebno važi za kupatila u kojima je veća vlažnost i čest dodir vode sa osvetljenjem, kao i na balkonima i terasama, odnosno svakom vrstom dvorišnog osvetljenja.

Stoga, nemojte dozvoliti sebi velike kvarove i nepotrebne troškove, jer su ovo poslovi koje mora obaviti električar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *