Blog

Sam svoj majstor: kako da vam bojler traje dugo

Nijedan kućni uređaj, ni aparat ne može da traje dugo ukoliko ga pravilno ne održavate. Stvar je u tome kako se odnosite prema njima i načinu na koji ih korisite, da li ih redovno održavate ili se apsolutno nepropisno ponašate. Narvno da neki električni kućni uređaji nisu dobrog kvaliteta i da se stoga vrlo često kvare. Međutim, ukoliko odmah na početku napravite dobar izbor kada je u pitanju kupovina nekog električnog uređaja onda nećete imati tako mnogo problema u budućnosti.

Pored toga treba imati i dobrog električara, koji će s vremena na vreme i proveriti vaše uređaje i uveriti se u njihov pravilan rad. Kada je u pitanju bojler, on je uređaj koji je definitivno najpotrebniji u jednom domaćinstvu, odnosno jedan od najpotrebnijih, pa zato posebnu pažnju treba posvetiti servisu i popravci bojlera. Ujedno ovaj uređaj se i najviše koristi, tako da su kvarovi vrlo česti. Ipak, vi kvarove možete preduprediti na sledeće način:

Poštujte naznačena uputstva

Generalno su svi bojleri slični, ali ipak svaki bojler dolazi sa određenim uputstvom. Zato treba obratiti pažnju na to uputstvo. Pre svega treba dobro i pravilno postaviti bojler i proveriti njegov rad. Najbolje bi bilo da za takvu vrstu posla pozovete električara ukoliko niste sigurni. Sve što ima veze sa vodom i strujom nije tako bezopasno, a bojler nekada zaista može da prouzrokuje nevolje.

Zato je najbolje da se pre korišćenja bojlera konsultujete sa električarem u vezi sa postavljanjem i funkcionisanjem. Nakon toga, važno je da se pridržavate svih pravila koja su naznačena.

Drugi korak – redovno čišćenje

Pod čišćenjem se podrazumeva čišćenje kamenca unutar bojlera. Unutar svakog bojlera se vremenom pojavi kamenac i to nije ništa što je neverovatno niti čudno. Ono što može biti loše jeste velika količina kamenca u bojleru, koja može da prouzrokuje određene kvarove. Jedan od najblažih kvarova koji vas može zadesiti jeste nemogućnost da se voda ugreje kako treba. U tom trenutku bojler će zbog te nemogućnosti I dalje da se trudi da ugreje vodu, ali neće uspeti, zato će on koristiti mnogo više struje. Rezultat je više na vašu štetu, nego korist.

Naime, račun za struju će biti veći, bojler preopterećen i nikada nećete imati dovoljno vode. Zato je redovno čišćenje bojlera od kamenca jako dobra stvar i prevencija. Ako niste vešti, uvek postoji neko ko jeste, tako da ne libite se da pozovete električara.

Štedite rad bojlera

Pod ovim se podrazumeva da isključujete bojler onda kada se kupate i onda kada se napuni. Zbog razlike u ceni električne energije, domaćinstva uglavnom uključuju bojler u toku noći, kada je jeftina struja, pa je tako bojler preko dana isključen. Sa druge strane postoje ona domaćinstva gde je po celi dan uključen bojler. Savetuje se da bi povremeno trebalo isključiti bojler, jer on svakako kada ugreje vodu prestaje da radi.

Tako da ne biste trošili dodatnu struju, odnosno kako biste uštedeli i kako biste sačuvali vaš bojler potrebno je da isključujete kada se napuni.

Ako primetite nešto čudno – odmah provera

Ako bojler ne radi kao i inače, ako primetite da ne uspeva da ugreje vodu ili ako slučajno primetite peckanje dok se tuširate ili kupate, to je alarm da nešto nije u redu. Sa ovim stvarima se ne treba kockati i ukoliko vi ne znate da proverite, onda ćete morati da kontaktirate električara, koji će na najbolji mogući način utvrditi šta nije u redu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *