Blog

Saveti kako da održavate vaš bojler

Bojler je zasigurno jedan od najvažnijih i najkorisnijih kućnih električnih uređaja. Najviše sreće imaju oni koji ne koriste bojler, već imaju sistem tople vode svakodnevno. Oni koji imaju bojler, znaju kakav problem nastaja, kada bojler prestane da radi ili se pokvari. Stalna neizvesnost, korišćenje tuđeg kupatila u nekim hitnim slučajevima, stalne posete električara samo su neke od stvari koje slede kada se bojler pokvari. To je zapravo i najblaža stvar koja vam se može dogoditi. Bojler je jedan od onih električnih uređaja koji mogu da budu vrlo opasni po bezbednost svih ukućana, ukoliko se ne koristi pravilno. Zato, o bojleru morate posebno morate da vodite računa, čak i onda kada vam se čini da funkcioniše savršeno.

Čistite ga redovno od kamenca

Mala pojava kamenca u vašem bojleru je normalna stvar i ne može znatno da ošteti bojer i da utiče na njegov rad. Međutim, nagomilavanje kamenca u bojleru i te kako ugrožava rad ovog kućnog uređaja. Naime, velika količina kamenca onemogućava da bojler zagreje onoliko vode za koliko je inače predviđen. Zatim, velika količina kamenca utiče na to da se vruća voda brzo potroši. To znači da bojler troši mnogo više struje od potrebne kako bi ugrejao vodu, ali to ne uspeva, jer ga postojanje kamenca blokira. Samim tim, to znači da trošite više struje, više vode, a ne uspevate da zadovoljite svoje potrebe. Da do tog problema ne bi došlo, onda vam savetujemo da vaš bojler redovno čistite od kamenca. Ukoliko niste sigurni kako se to radi, onda vam savetujemo da u pomoć pozovete električara, koji će taj problem sanirati najbrže moguće. Ako budete čekali i odlagali pomoć električara, može doći do kvara grejača i do nekih drugih kvarova, što će vas u svakom smislu više koštati.

Isključujte bojler kada se napuni

Postoje mnoge teorije o tome kada bi trebalo uključivati bojler i da li bi on trebalo neprestano da radi. Pre svega zbog uštede, mnogi ga uključuju da radi samo kada je jeftina struja, što je potpuno opravdano i sasvim logično. Oni koji imaju male bojlere često ne isključuju bojler nikad, jer kada god se istoči malo više vode, bojler mora da radi, kako bi zagrejao. Ni jedan ni drugi potez nisu pogrešni. Međutim, ipak se savetuje da i bojler nekada treba da “odmori”, zato bi trebalo da ga preko dana ne uključujete ili kada zagreje vodu da ga jednostavno isključite. Uostalom za savet možete pitati i vašeg električara, koji će vam u skladu sa tipom vašeg bojlera i markom reći na koji način treba da se odnosite prema njemu.

Ne zanemarujte sitne kvarove i nepravilnosti u radu

Pucketanje u bojleru, nemogućnost da zagreje vodu ili bilo koje druge nepravilnosti odmah treba prijaviti električaru. Ukoliko ste vešti i znate kako se postupa sa električnim uređajima, onda treba da proverite šta nije u redu. I sami znate da ćete odlaganjem te obaveze možda doći u situaciju da morate da kupite novi bojler. Ovako, čim uočite neki problem, bolje je da ga odmah rešite, kako se ne posledice ne bi odrazile na bezbednost vaših ukućana ili malo blaže – na vaš novčanik. Električar će veoma brzo ustanoviti u čemu je problem i sačuvaćete bojler.

Preporučuju se godišnji servisi

Čak i kada sve deluje savršeno kada je u pitanju vaš bojler, možda i nije baš tako. Zato postoje godišnji servisi. Tada ćete se uveriti da li je sve u savršenom redu ili nije. Ako vas električar upozori da nešto treba da promenite, onda vi to po hitnom postupku uradite i onda ste mirni za naredni period.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *