Blog

Saveti za kupovinu usisivača – koji usisivač kupiti

Ukoliko je usisivač mali ne mora da znači i da je slab. Od količine vati označene na uređaju ne zavisi i količina vati koja se koristi pri usisavanju. Na koji način odabrati usisivač?

Dosta godina unazad kupovina bele tehnike i drugih aparata za domaćinstvo je bila znatno jednostavnija nego u današnje vreme. Tržište je trenutno preplavljeno mnoštvom proizvođača i njihovih modela što samim tim kada je u pitanju ogroman izbor otežava konačnu odluku. Kako ne biste birali uređaj isključivo po atraktivnom izgledu ili određenoj boji treba unapred ustanoviti šta očekujete od određenog aparata i kakvu funkciju on može da Vam pruži.

Veličina, snaga i radne sposobnosti usisivača:

U konstrukcionom smislu motori sa velikom usisnom snagom (turbo – motori) imaju dosta smanjen prostor u smeštanju pokretačkog dela aparata. Zbog toga je većina modela usisivača sa smanjenom dužinom a povećanom visinom i imaju izgled bubamare.

Velika prednost ovakvih usisivača je to što ne zauzimaju previše prostora za njihovo odlaganje kao i znatno olakšana manipulacija njima u toku korišćenja. U ovakvim modelima ne mogu se smestiti mnogi delovi priključne opreme što je jedan od nedostataka ovih uređaja. Stari usisivači imali su poklopce pod kojim je mogla da se stavi kompletna oprema od creva, cevi, papuče i dr.

I pored toga što moderan dizajn i uopšte izgled novih usisivača prednjači, u ponudi na našem tržištu ima i onih modela sa dobrim starim osobinama. Na tako mali i moderan uređaj ne treba gledati kao estetski detalj već apsolutno koristan i efikasan aparat koji je neophodan u Vašem domaćinstvu.

Renomirani proizvođači potrudili su se da i ovi na izgled sitni uređaji imaju jačinu koja je jednaka nekadašnjim robusnim i jakim, starim modelima. Veličina je u ovom slučaju ogromna prednost jer je praktičnost i pokretljivost usisivača na zavidnom nivou. Snaga usisivača je vidljivo istaknuta sa gornje strane uređaja, uglavnom na poklopcu.

Ranije se to posmatralo logički – usisivač koji je imao više vati značilo je da ima bolju vuču. U današnje vreme uz priključnu snagu motora svaki kupac mora da obrati pažnju i na usisnu snagu. Kod nekih modela tu snagu označavaju vati a kod nekih kilopaskali. Ove merne jedinice tačno određuju jačinu usisavanja. Bez obzira što kod većine usisivača postoje regulatori za jačinu, na svakom uređaju je istaknuta maksimalna usisna snaga. Potrebno je imati u vidu da je sa jačom priključnom snagom veća potrošnja električne energije a nije obavezno da je jača usisna snaga.

Glavni uticaj u ovom slučaju imaju sistemi filtera u usisivačima. Sa boljim filtriranjem i više filtera gubi se na usisnoj snazi ali dolazi do drugih prednosti. Za upoređivanje usisne snage u različitim jedinicama došlo je do odnosa da 1 kilopaskal (kPa) odgovara 13 vati (W). Da biste mogli da se orjentišete navodi se primer gde su uređaji sa priključnom snagom od 700 do 800 vati smatrani jako snažnim. Kod današnjih turbo – motora ta jačina iznosi između 1400 i 2000 vati a jačina usisne snage preko 400. Kod pojedinih uređaja sa specijalnom namenom priključna snaga je nešto ispod 1000 vati.

Glavna funkcija filtera – besprekorno čišćenje:

Uz standardne mikrofiltere koji imaju aktivni ugalj, u usisanom vazduhu ne ostaju neugodni mirisi već se u prostoriju vraća potpuno očišćen vazduh. Najkvalitetniji modeli usisivača imaju specijalne filtere evropskog standarda koji su naročito efikasni u zaštiti ljudi koji su skloni alergijama. Kod ovakvih usisivača uz pomoć ovih filtera dolazi do izduvavanja vazduha čistijeg nego što je u samoj prostoriji.

Manje buke – dodatni kvalitet:

Kada se govori o prosečnom nivou buke usisivač stvara oko 78 decibela, frižider oko 40 a normalan razgovor od 60 do 70 decibela. Na tržištu se mogu naći ekstra tihi modeli usisivača sa nivoom buke od oko 72 decibela, što je malo glasnije od normalnog ljudskog razgovora i ovakvi uređaji svakako spadaju u revolucionarne poduhvate. Kod pojedinih proizvođača se ističe super – tihi rad ali nema i prcizno navedenih decibel.

Korisni saveti pri kupovini:

– Dužina priključnog kabla kao i način unjegovog uvlačenja je nešto na šta obavezno treba obratiti pažnju. Gotovo svi novi modeli imaju automatsko namotavanje. Dužina kabla određuje i koliko puta će se menjati utičnica prilikom usisavanja.

– U slučaju čestog prenošenja veoma je važna težina usisivača koja varira od 3 do 10 kg. Teži usisivači su uglavnom sa bogatijom dodatnom opremom.

– Kesa je još jedan važan faktor pri izboru usisivača. Kese se razlikuju se po načinu na koji se menjaju, kapacitetu ili indikatorima koji pokazuju kada je neophodno zameniti ih i načinu funkcionisanja. Regulacija snage se vrši preko linearnih potenciometara ili pomoću infracrvenog daljinskog podešavanje koje imaju najskuplje verzije ovog uređaja. Kod vrhunskim modela postoje i elektronski indikatori filtera kao i izuzetno meki točkovi koji neće žuljati i grebati podnu oblogu.

Standardni modeli usisivača:

Ovakvi modeli namenjeni su svakodnevnoj upotrebi i standardnim uslovima. Pored klasičnih uređaja u ponudi se mogu naći modeli sa dodatnom opremom koja je specijalizovana u održavanju čistoće kompletnog prostora.

U velikim stanovima i poslovnim prostorima koji imaju više nivoa savetuje se korišćenje manjih laganih usisivača sa velikom priključnom i usisnom snagom. Na taj način izbegavaju se ogromni usisivači i njihovo premeštanje iz prostorije u prostoriju.

Higijenske usisivače koji imaju višestepeno filtriranje svakako treba da upotrebljavaju alergični i asmatični ljudi. Najosetljiviji filteri koje ovakvi modeli usisivača poseduju odstraniće i one najsitnije čestice prašine, neugodne mirise i stvoriti apsolutno čist vazduh u prostoriji.

U domaćinstvima koja imaju kućne ljubimce preporučuju se usisivači koji imaju odgovarajuću kombinaciju filtera i četki kako bi i najmanja životinjska dlačica bila odstranjena a ujedno i miris koji se može stvoriti u zatvorenom prostoru u prisustvu životinja.

Specijalni modeli usisivača mogu se koristiti prilikom izvođenja grubih radova i mogu polirati tvrde površine, negovati parket, oprati pod ili mokro – suvo usisavati.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *