Blog

Saveti za održavanje i čišćenje sedećih garnitura

U pravilnom odabiru odgovarajuće garniture potrebna je apsolutna definisanost njene namene odnosno da li Vam je potrebna kao element isključivo na kome će se sedeti ili pored toga konstantno ili povremeno spavati. U svakoj od ovih namena moraju se ispratiti određeni zahtevi. Ukoliko ćete sedeću garnituru svakodnevno razvlačiti i pretvarati u ležaj za spavanje potrebno je izabrati što čvršću konstrukciju i mehanizam koji će izdržati česta otvaranja. Ukoliko je garnitura previše elastična ona svakako nije adekvatna da bi se koristila za spavanje. Zaključak je jednostavan i ukazuje na to da svaka višenamenska garnitura treba da ispuni ergonomske faktore.

Presvlaka kojom je garnitura obložena ima veliki uticaj na udobnost sedenja ili ležanja. Za presvlačenje garnitura koriste se različite vrste tkanina od mikrofibera, kože i drugih. Najvažnije je da materijal bude kvalitetan i trajan, ugodan pri dodiru i da se jednostavno održava, a pored toga da nije preosetljiv na sunčeve zrake. Ljudskom telu svakako da najviše prijaju prirodni materijali, dok se za jednostavno čišćenje i održavanje ipak bira mikrofiber. Svaka garnitura, fotelja ili ležaljka od kože izgleda pristojno i lepo a njihovo održavanje je krajnje jednostavno. Jedina mana koja se može pripisati ovim komadima nameštaja što u zimskom periodu mogu biti veoma neugodni za sedenje jer su sami po sebi hladni ili u letnjim mesecima da izazovu znojenje i lepljenje.

Kožne garniture:

Kupili ste veliku i prekrasnu kožnu garnituru za Vaš dnevni boravak i želite da ona krasi Vaš dom dugi niz godina. Pitate se na koji način da je održavate i sačuvate? Svakom komadu nameštaja pa tako i kožnoj garnituri neophodna je određena briga i održavanje. Prvo i osnovno pri samoj kupovini je da budete upoznati sa pravilima proizvođača i njihovim uputstvima u održavanju nameštaja. Po pravilu bi sama cena garniture trebala da odgovara njenom kvalitetu, što znači da dobro obrađenu i kvalitetnu kožu treba da krasi i visoka otpornost na sve spoljašnje uticaje poput vlage, gužvanja, rastezanja i druga habanja. Za što duži vek trajanja Vaše garniture potrebna je i redovna nega.

Čišćenje i održavanje kože:

Ukoliko je teško da pronađete odgovarajuće specijalno sredstvo kojim ćete čistiti nameštaj naročito kožne garniture možete se okrenuti alternativnom rešenju odnosno korišćenju blagog sredstva uz pomoć kojeg ćete dobiti bogatu i gustu penu. Uz pomoć pene otopiće se sva prljavština sa kože a kružni pokreti vlažnom krpom će svu nečistoću zajedno sa penom ukloniti sa zaprljanih mesta. Ukoliko je reč o jače zaprljanim delovima nameštaja morate biti posebno pažljivi kako se ne bi dogodilo da grublji sunđer ili krpa uz jače trljanje skinu gornji sloj kože. Kako biste bili sigurni da Vam se ovako nešto neće dogoditi možete na nekom malom skrivenom mestu garniture isprobati koliko je koža postojana.

Ovaj način čišćenja preporučuje se za glatke površine kože, dok se koža sa dlačicama i brušenom površinom (velur i nabuk), mora tretirati na drugi način. Na tržištu se mogu pronaći i neka druga sredstva za čišćenje kože poput vlažnih maramica i lanenog ulja. Koliko je zapravo dobro i korisno upotrebljavati ih može se dovesti u pitanje. Ono što je sigurno je da je koža nakon upotrebe maramica sjajna i da se prilično kliza. Korišćenjem jakih sredstava kao što je recimo amonijak može se trajno oštetiti koža jer će ona pod njegovim uticajem zasigurno ispucati kao i upotrebom sapuna.

Zaštita kožnih garnitura:

Ukoliko se koža ošteti nju je nemoguće popraviti. Svako oštećenje na ovom materijalu i te kako je vidljivo i svaka popravka je u neku ruku (koliko je to moguće) samo prikrivanje. Iz tog razloga se naročito naglašava da ovu vrstu materijala treba pažljivo tretirati i zaštititi na adekvatan način. Za uklanjanje prašine i nečistoća sa kože kao i nanošenja zaštite protiv njenog pucanja savetuje se korišćenje originalnih zaštitinih krema za kožu. Ukoliko nemate ovu kremu možete koristiti i neku drugu za ruke ili telo i suvom krpom je naneti na nameštaj.

Korisni saveti:

• Redovnim čišćenjem kožnih garnitura suvom krpom i usisavanjem uglova one će uvek biti lepe i uredne i zadržaće svoj sjaj.

• U slučaju da nešto prospete po garnituri ili je nečim zamažete mora se odmah obrisati.

• Omekšivači za kožu su praktični i korisni ali sa njihovim korišćenjem ne treba preterivati jer se koži ni na taj način ne može pružiti trajni sjaj. Primena omekšivača savetuje se jednom ili dva puta u toku godine.

• Kožne garniture ne treba izlagati otvorenoj vatri ili prejakim sunčevim zracima. Zbog toga se savetuje postavljanje kožnih garnitura na hladnija mesta što dalje od bilo kog izvora grejanja.

• Mesta na kojima se najčešće sedi su najviše izložena habanju. To su uglavnom mesta sa kojih posmatrate televiziju. Ukoliko je nemoguće često menjati pozicije sedenja kako se garnitura ne bi u potpunosti uništila i pohabala na ovim mestima, najbolje rešenje je da se upotpune kvalitetnim jastucima.

Pozitivne i negativne strane kožnih garnitura:

Kožni nameštaj ima veoma lep izgled i prostoru pruža posebnu eleganciju. Visok kvalitet kože garantuje dugotrajnost nameštaja i pruža Vam maksimalnu rasterećenost što se tiče opremanja domova ovim komadom nameštaja dugi niz godina. Njihovo održavanje je krajnje jednostavno a ukoliko se i pohaba starinskim šarmom će i dalje krasiti prostor. Ono što možemo navesti kao loše strane jeste izuzetno visoka cena kožnih garnitura koje uglavnom karakterišu velike dimenzije pa se mogu birati samo za opremanje dosta većih prostora kao i to da su u toku leta veoma tople a u zimskom periodu neprijatno hladne na dodir.

Karakteristike garnitura od mebla:

Pozitivne osobine su udobnost i toplina koje može pružiti svaka garnitura od mebla bilo da ima meke ili oštre linije. Na tržištu se može naći ogroman izbor mebl štofova u različitim bojama i dezenima. S obzirom na veoma različite i pristupačne cene izbor je zaista veliki. Ukoliko želite da promenite njihov izgled to možete učiniti jednostavnim presvlačenjem u neki drugi materijal i dezen. Mane su to što naročito u domaćinstvima sa puno članova veoma kratko mogu da opstanu, svaka fleka na većini mebla se veoma teško skida ili je potpuno nemoguće ukloniti ih a ukoliko se ne održavaju pravilno i redovno poprimiće sve neprijatne mirise.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *