Blog

Saveti za uređenje vaše kuhinje

Ne postoji osoba koja će reći da joj kuhinja nije najomiljenije mesto u domu. Koje god doba dana ili noću, kakva god situacija da je po sredi, kuhinja pruža ono što je najpotrebnije, savršene, ukusne obroke, užine, napitke ili samo uživanje u prvoj, jutarnjoj kafici. Zbog svega toga, njen prostor treba pažljivo isplanirati i urediti, jer ovo jeste prostorija iz koje kreće sva dobra energija jednog doma. Ne kaže se za džabe, da ništa ne treba raditi na „prazan“ stomak. Ukoliko baš vi imate takvu situaciju da sređujete ili sasvim uređujete svoju kuhinju, evo nekoliko korisnih saveta koje bi trebalo usvojiti pre svega.

Osvetljenost

Bitna stavka svakog majstor au kuhinji jeste da ima dovoljno svetlosti pri pripremi raznoraznih đakonija, pa na to treba obratiti veliku pažnju. Najbolje rešenje je svakako iskoristiti prozore, staklene površine, za prirodno osvetljenje, ali znamo da to često nije jedino rešenje, a tu je svakako i spremanje, kao i klopanje u „sitne“ sate. Sijalice koje emituju belu svetlost, lampe koje se postavljaju na zid, neonke, najbolje su rešenje za ovu prostoriju, jer daju efekat prirodne svetlosti, a osim toga, ne dozvoljavaju da ijedan ćišak bude zamračen. Problem rešen!

Dekoracija

Složićete se svi da je mnogo lepše kuvati i jesti u kuhinji koja je lepo i uredno dekorisana. S obzirom na to da se u njoj često sprema, pravi nered, ne treba preterati u dekorisanju i ubacivanju predmeta koji smetaju, pa se samo premeštaju s mesta na mesto. Iskoristite dekorative predmete koji se mogu upotrebiti, poiput nekih zanimljivih teglica za kafu, šećer, brašno i ostalo, dekorativnih ambalaža za začine, samih ploćivca koje su na zidu i podu, zavesa na prozorima, a tu možete da uključite i više dekorativnih saksijica u kojima će rasti začinske biljke, pa osim savršenog izgleda, imaćete uvek pri ruci zdravu, čistu začinsku biljku za svoj specijalitet koji se krčka.

Kuhinje po meri

Jedno od najboljih rešenja prilikom opremanja same kuhinje jesu kuhinje po meri. Kao što im i samo ime kaže, kuhinje po meri se rade tako što spoje sve u jedno, potrebe i želje onih koji će u njoj provoditi vreme, te sam prostor u kojem se kuhinja smešta. Na taj način, svaka izrada kuhinje po meri može da izgleda baš onako kako sami želite, da ima apsolutno sve što vam je potrebno, a da u najvećoj meri iksoristi prednosti same prostorije. Zbog svega toga, kuhinje po meri izrađene moraju biti vaš pomoćnik u celoj ovoj priči uređivanja enterijera.

Dominantne boje

Kako je kuhinja mesto koje asocira na mir, spokoj, sve ono lepo, mesto koje asocira na porodicu i njenu toplinu, onda treba birati boje u skladu sa tim. Iako često na slikama, nekim prezentacijama, kuhinje u crnoj, jarko crvenoj ili nekim drugim nijansama, izgledaju savršeno, veoma urbano, u njima ipak nije prijatno provoditi mnogo vremena. Najbolje opcije jesu svetle boje, pastelne nijanse nekih boja, te sve one tople boje koje jedan prostor uopšte čine toplim i prijatnim. Naravno, razni detalji su uvek tu da poprave generalni utisak, međutim, dominantne boje su te koje utiču na raspoloženje i energiju koju jedna prostorija emituje, zbog čega posebnu pažnju treba obratiti upravo pri njihovom odabiru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *