Blog

Sigurnosna i blindirana vrata

U davnim vremenima, stanovi i kuće kao i poslovne prostorije se nisu zaključavale jer se provale i krađe nisu dešavale. U današnje vreme je to gotovo nezamislivo, jer je potreba za sigurnosnim vratima kao i zaštita od provala i krađa ne nešto što spada u luksuz, već puku potrebu. Sve vredne i dragocene stvari iz Vašeg doma moraju biti na neki način osigurane i zaštićene kao i Vi sami. Postavljanjem sigurnosnih vrata zaštitićete i Vas i Vaše ukućane od neprijatnih situacija i neovlašćenih ulazaka u Vaš životni prostor.

Kupovina i ugradnja ulaznih sigurnosnih vrata je jedna od najvećih i najvažnijih investicija pri renoviranju ili izgradnji Vašeg doma. Kupovina sigurnosnih vrata ne bi trebalo da bude ograničena u finansijskom smislu jer se radi o izuzetno važnoj stvari koja će čuvati Vašu kuću ili stan od provala i krađa.

Izrada sigurnosnih vrata:

Osnovna i glavna uloga ovih vrata je da Vas zaštite od provala. Za njihovu izradu koriste se specijalni materijali visokog kvaliteta koji će provalnike sprečiti da upadnu u Vaš posed. Ona mogu izgledati potpuno obično sa čeličnom ili PVC presvlakom. Kod čeličnih vrata izgled je prepoznatljiv jer su u crnoj ili beloj boji. Svaki model sigurnosnih vrata ima poseban mehanizam čime su ona posebna i veoma kvalitetna. Ako se i desi pokušaj obijanja, sigurnosna vrata kao i brojne prepreke će vrlo brzo odgovoriti provalnika od prvobitne ideje kao i straha da će za sve to biti potrebno previše vremena. Zbog toga su sigurnosna vrata od velikog značaja za bezbednost Vas i Vašeg prostora, samim tim što u sklopu njih je i sigurnosna brava.

Karakteristike sigurnosnih vrata:

Uz adekvatnu zaštitu koju će Vam pružiti sigurnosna vrata, ona će u estetskom smislu ulepšati Vaš dom. Postoje razni dezeni i boje ove vrste vrata a izbor je isključivo na Vama. Treba znati da izgled ulaznih vrata stvara prvi i najvažniji utisak svakoga ko u Vaš dom ulazi. Pored estetskog efekta ona imaju i druga veoma korisna svojstva. Sa sigurnosnim vratima stvara se odlična termo i zvučna izolacija. Ona će sprečiti buku spolja i pružiti Vam apsolutni mir i tišinu u Vašem životnom prostoru. Sa toplotnom izolacijom koju će Vam pružiti ona će znatno smanjiti račune za utrošenu električnu energiju jer će u letnjem periodu zadržavati rashlađeni vazduh i na taj način umanjiti rad uređaja za rashlađivanje a u zimskom će toplotu čuvati unutar prostorija koje se greju.

Sve navedene karakteristike i mogućnosti koje Vam mogu pružiti sigurnosna vrata daju pozitivne rezultate čime se svakako dokazuje da je investiranje u njih isplativo. Vrlo često se dešava da troškovi zidanja ili renoviranja Vašeg doma premaši Vaša očekivanja u finansijskom smislu pa kad na red dođe stolarija i kupovina vrata i prozora Vama ništa drugo ne preostaje nego da odaberete jeftiniju varijantu. Zbog toga o svemu ovome treba unapred voditi računa jer jeftina vrata nisu adekvatno rešenje za Vaš dom. Njihov loš kvalitet govori o samim vratima koja će vrlo brzo propasti i moraćete ponovo da ih menjate. Uz sve to ne mogu Vam pružiti ništa od svega navedenog a vezanog za kvalitetna sigurnosna vrata.

Zbog čega treba ugraditi sigurnosna vrata:

• Ukoliko su Vaša ulazna vrata od drveta ona se veoma jednostavno gotovo nečujno mogu obiti. Sa lošim cilindrima i šarkama na vratima nema nikakvih prepreka do Vaših dragocenih stvari kao ni sigurnosti za Vaš dom.

• Za izradu sigurnosnih ili protivprovalnih vrata koristi se metal i imaju po dve brave i po 18 tačaka zaključavanja.

• Postoji više modela čime se apsolutno mogu uklopiti sa eksterijerom. U ispunjavanju svih zahteva potpomaže praćenje svetskih trendova pa u vizuelnom smislu ova vrsta vrata zadovoljiće i one najzahtevnije.

• Pružaju odličnu zvučnu i termo izolaciju.

Blindirana tzv. balistička vrata:

Ova vrsta vrata se razlikuje od sigurnosnih iako mnogi misle da se radi o gotovo istoj vrsti vrata. Osnovna uloga sigurnosnih vrata je da zaštite Vašu kuću ili stan od nasilnih upada i krađa dok se blindirana vrata postavljaju na poslovne objekte i institucije koje rade sa novcem (menjačnice, banke i dr.) Njihova osnovna namena je da spreče nasilne ulaske i provale a ujedno i zaštite od probijanja metkova i drugih balističkih projektila. U blindiranim vratima se u tu svrhu ugrađuju balističke ploče različitih klasa i sa različitom otpornošću. Ono što svakako treba znati je da se sa blindiranim vratima postižu najviši stepeni sigurnosti.

Korisni saveti pri izboru vrata za Vaš dom:

• Sigurnosna ulazna vrata ne smeju biti jeftina i nekvalitetna.
• Kupovinu vrata ne obavljati kod neproverenih prodavaca.
• Kitnjasti modeli sigurnosnih vrata nisu preporučljivi.
• Kvalitet okova je takođe važan.

Vidni sigurnosni sistemi kao i postavljanje teških višestruko obezbeđenih vrata mogu dodatno mamiti lopove o čemu treba posebno voditi računa. U odnosu na Vaše finansijske mogućnosti možete birati između sigurnosnih čeličnih ili blindiranih vrata ili u suprotnom samo zameniti bravu pa umesto klasične staviti H-bravu ili letva bravu.

Izgled i vrste vrata treba u potpunosti uklopiti uz stil gradnje i nikako se ne preporučuje da se ona utapaju sa fasadom. U slučaju da živite u stanu treba voditi računa da izgled Vaših vrata preterano ne odudara od izgleda ostalih vrata u Vašoj zgradi. Masivni ramovi, robusne kvake i šarke mogu stvoriti odraz neukusa pa ih treba izbegavati.

Ulaganje u kvalitetna vrata je ujedno ulaganje u Vašu budućnost. Vaša imovina i sigurnost Vašeg doma je u ovom slučaju na prvom mestu, kao i bezbrižan boravak i miran san u njemu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *