Blog

Spavaća soba na galeriji

Kada je reč o malim stanovima prvo na šta pomislite je maksimalno iskorišćavanje svakog slobodnog dela u njima. U slučaju da je u stanu dosta visoka tavanica, ova visina je idealna da se iskoristi za spavaću sobu odnosno galeriju.

Potkrovlje je najadekvatnije za galeriju kao i svaki stan koji ima znatno veću visinu plafona od one koja je standardna. Galerijski prostor su svakako korisni dodatni kvadrati koji se mogu iskoristiti u razne svrhe od spavaćih soba do delova u kojima ćete se relaksirati, raditi ili upražnjavati neki svoj hobi.

Svaki stan koji ima galeriju izgleda atraktivno i razlikuje se od običnih stanova i uobičajenih stambenih prostora. Galerije se najčešće rade kada su izrazito mali stanovi odnosno garsonjere. Ona je veoma praktična s obzirom da pruža mogućnost razdvajanja funkcija prostora, što je na jednom nivou malog stambenog prostora apsolutno neizvodljivo. U galerijskom prostoru najčešće se smeštaju spavaće sobe dok su donji nivoi uglavnom dnevne zone. Dodatna olakšavajuća okolnost je što u spavaćoj sobi nije potrebna velika visina već je važno da se obezbedi koliko – toliko adekvatan pristup krevetu. Za radnu sobu je ipak potrebna nešto veća visina nego za spavanje. U izolovanom radnom kutku možete imati sav potreban mir.

Galerijski prilazi:

Pozicija galerije kao i visina imaju direktan uticaj na pristupanje samoj galeriji što je omogućeno stepenicama ili merdevinama. Ukoliko se galerijski prostor često koristi praktično i sigurno rešenje je postavljanje stepenica. U zavisnosti od potrebe i datog prostora stepenice mogu biti jednokrake, kružne uzane ili šire i za njihovu izradu mogu se koristiti različiti materijali. S obzirom na poziciju i samu specifičnost, svakoj galeriji potrebno je adekvatno prilagoditi stepenice.

Neophodna konstrukcija:

U samom postavljanju galerije potrebna je podkonstrukcija ili se može osloniti na zidove. Na taj način dolazi do dodatnog prohodnog prostora ispod. Sa drugom vrstom galerije moguće je formirati galeriju nad nekom od prostorija sa manjom visinom plafona od ostalih delova stana.

Vikendice su idealne za galerijske prostore samim tim što u njima najviše dominiraju dnevne sobe a spavaće sobe mogu biti razdvojene a opet u celini kompletnog prostora. Na taj način je olakšano i grejanje cele vikendice naročito u hladnim zimskim mesecima.

Za ovakve intervencije u Vašem prostoru potrebno je angažovati statičara. Svakoj galeriji je potrebna određena konstrukcija koja može nositi svaku vrstu materijala, po mogućstvu što kvalitetniji materijal, određena visina kao i tačan i precizan plan kako bi celokupna investicija bila isplativa i funkcionalna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *