Blog

Spušteni plafoni – ideje

Osnovne prednosti u korišćenju gips kartonskih ploča u završnim građevinskim radovima i konačnom uređenju enterijera su ogromne mogućnosti i opcije koje Vam se mogu ukazati prilikom uređenja prostora. Najvažnija karakteristika je izuzetno laka i brza obrada, imaju malu masu, u statičkom smislu ne opterećuju objekat a u postavljanju na brz i jednostavan način prekrivaju velike površine. U principu reč je o pločama koje su idealno rešenje za plafonske sisteme i konstrukcije.

Sam proces izrade spuštenih plafona:

Metalni nosači služe za fiksiranje samih ploča i ukoliko se postavljanje obavi na adekvatan način stvoriće se jedna izuzetno jaka i čvrsta podkonstrukcija. Pored osnovne uloge u podržavanju spuštenih plafona, mogu koristiti za postavljanje elektroinstalacija, ugradnju rasvetnih tela, postavljanju izolacionih materijala i sl.

Spušteni plafoni imaju sledeće prednosti:

• Na veoma jednostavan način dolazi se do željene visine u prostorijama.
• Omogućavaju jednostavnije sprovođenje elektroinstalacija i nije potrebno bušenje kanala ili štemovanje plafona.
• Ukoliko se promeni pozicija pojedinih uređaja ili rasvete spušteni plafoni pružaju znatno lakšu manipulaciju.
• Sa gips pločama moguće je prekrivanje svih eventualnih nedostataka i neravnina na plafonima.
• Stvaraju savršeno glatke površine koje se odmah nakon postavljanja mogu bojiti.
• Odličan su zvučni izolator.
• Odlična su maska za instalaciju i grede.
• Spušteni plafoni formiraju veoma dobar izolatorski prostor naročito ukoliko se dodatno koristi mineralna izolaciona vuna.

Primena spuštenih plafona:

Na prvom mestu je stvar estetskog izgleda prostorije. Ukoliko se tome doda i adekvatna rasveta svakako da se radi o presudnom faktoru u određivanju konačnog izgleda bilo kog prostora. Razni oblici, forme, stepenaste ravni i kaskade samo su neke od mogućnosti kako da se naglase određeni delovi soba, prostoru pruži na dubini ili širini. Pravilno pozicioniranje raznih sijalica, dioda i drugih rasvetnih tela može staviti akcenat na pojedine delove prostorije.

Cene spuštenih plafona:

Određivanje osnovne cene određuje se prema kvadratu. Treba imati u vidu da se sijalični otvori kao i krivolinijske i kaskadne forme posebno naplaćuju kao i svi drugi posebni zahtevi u gipsarskim radovima.

Potrebna visina plafona:

Spuštanje plafona je između 16 i 18 santimetara što predstavlja prosečnu visinu za mogućnost ugradnje svetiljki. Za centralnu klimu potrebno je oko 35 santimetara. Zaključak je da se pod minimalnom visinom tavanice smatra 2,85 metara i tada je moguće plafon spustiti. Ukoliko se radi o nižem plafonu spuštanje može dovesti do skučenog prostora koji nije u preporučenim granicama.

Spuštanje plafona se ne mora raditi preko cele površine već je moguće to uraditi delimično, i poseban akcenat staviti na pojedine delove nameštaja recimo ugaone garniture, trpezarije uz dodatnu adekvatnu rasvetu.

Efekat koji pružaju spušteni plafoni:

Spušteni plafoni daju posebnu likovnost i atraktivnost svakom prostoru. Najbolji efekti mogu se postići akcentovanjem pojedinih delova prostora i najrazličitijom rasvetom. Svejedno da li se radi o diskretnoj, indirektnoj, pravilno raspoređenoj ili razigranoj rasveti navažnija je postignuta funkcija kao i komunikacija i potezi u određenom prostoru.

Spušteni plafoni mogu pratiti obod prostorije dok rasvetu možete postaviti u spuštenim delovima ili po bočnoj strani. Postoji i obrnuta situacija gde je centralni deo prostorije sa spuštenim plafonom a na rubovima koji nisu spušteni postavljena rasveta. Najveća primena je u dnevnim sobama ili trpezarijama ali se ne tako retko postavljaju i u hodniku, predsoblju i drugim prostorijama. Spuštanje se može izvesti u jednoj ili više ravni koje su stepenaste. U njima se postavljaju razne vrste rasvete od tačkastih, pravilno raspoređenih do poput procepa u plafonima pravilnih ili neobičnih – nepravilnih oblika.

Gipsane ploče u potkrovlju:

U potkrovlju je ovo idealna kombinacija zvučne i toplotne izolacije sa visokom udobnošću življenja u ovakvom prostoru. Brza adaptacija koje gipsane ploče obezbeđuju od zapuštenog tavana mogu načiniti fin i prijatan prostor minimalnim opterećivanjem objekta. U izolaciji potkrovlja najviše se koristi mineralna vuna a postavljanje gipsanih ploča zahteva prethodno postavljanje metalne podkonstrukcije. U zaštiti drvenih podkonstrukcija neophodno je korišćenje protivpožarnih gipsanih tabli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *