Blog

Spušteni plafoni

Ukoliko se koriste gips kartonske ploče u završnim građevinskim radovima i konačnom uređenju enterijera pruža Vam se bezbroj mogućnosti i opcija u pronalaženju adekvatnog rešenja za svaki prostor. Među osnovnim i najvažnijim karakteristikama ističu se jednostavna obrada i izuzetno mala težina čime se statički ne opterećuje objekat, kao i najbrži i najlakši način kako da se pokriju velike površine i izrade plafonski sistemi i konstrukcije.

Konstrukcija i izrada spuštenih plafona:

Sve počinje od podkonstrukcije koja podrazumeva fiksiranje samih ploča na metalne nosače. Pored glavne i osnovne uloge podkonstrukcije da podrži spuštene plafone može služiti za postavljanje električnih instalacija, ugradnju rasvete, postavljanje izolacionih materijala i sl.

Osnovne prednosti spuštenih plafona:

U samoj izvedbi dolazi do niza prednosti a to su:

• Jednostavno sprovođenje električnih instalacija (nije potrebno štemovati ili probijati kanale u plafonu).
• Znatno olakšano manipulisanje elektro – instalacijama prilikom promena pozicije potrošnje.
• Gips pločama se mogu pokriti svi eventualni nedostaci i neravnine na plafonu.
• Formiranje odlične izolacije naročito uz mineralnu izolacionu vunu.

Posebna primena spuštenih plafona ogleda se pre svega i u estetskom smislu. Uz adekvatnu rasvetu ovakav način uređenja može presuditi u konačnom izgledu bilo koje prostorije. Razni oblici, forme, stepenaste ravni i kaskade mogu na poseban način naglasiti određene delove prostorije i dati mu posebnu širinu. Pravilno pozicioniranje rasvete od velike je važnosti naročito ukoliko želite da istaknete pojedine delove prostorije kao što su mesto za uživanje i odmaranje u dnevnoj sobi ili radni deo u sobi koja je nalik poslovnom prostoru.

Koliko novca je potrebno za spuštene plafone:

U osnovnu cenu izrade spuštenih plafona ulazi kvadratura pokrivene površine. Postoji mogućnost za nabavkom materijala i plaćanjem samo usluge radova odnosno postavljanja. U suprotnom se gradnja prepušta po sistemu ključ u ruke i sve plaća nakon završenih radova. Treba napomenuti da se posebno naplaćuju usluge poput otvaranja sijaličnih otvora na pločama, izrada krivolinijske i kaskadne forme kao i svi drugi posebni zahvati.

Angažovanjem profesionalnog tima možete računati na sve usluge koje se tiču gipsarskih radova. Oni će ispuniti svaku Vašu želju i zahtev pa čak i one izuzetno specifične.

Neophodna visina prostorija:

Da bi se omogućila ugradnja halogenih svetiljki spuštanje plafona je između 16 i 18 santimetara a za ugradnju centralne klime minimum 35 santimetara. Dolazi se do zaključka da je za spuštanje plafona neophodno imati minimalnu visinu tavanice od 2,85 metara. Ukoliko nema optimalne visine spuštanje plafona može dovesti do skučenog prostora sa visinom ispod preporučenih granica.

Ugradna – dekorativna rasveta:

Spuštanje plafona može pratiti obod prostorije a smeštanje rasvete u spuštenim delovima plafona ili po bočnim stranama udubljenog dela plafona dobijen spuštanjem. Postoji mogućnost i za obrnutom situacijom gde je centralni deo prostorije sa spuštenim plafonom a po nespuštenim rubovima sa bočne strane postavljena rasveta.

Spuštanje plafona može obuhvatiti jednu ravan ili više stepenastih u zavisnosti od željenog efekta. Rasvetu u plafonu delimo na tačkastu, pravilno raspoređenu, poput procepa u plafonu, pravilne, nepravilne oblike i dr.

Ukoliko se izvor svetlosti ugradi u centralni deo plafona na taj način se omogućava osvetljenje cele prostorije i na najefikasniji način osvetljava prostor. Sa ambijentalnim lampama i svetiljkama u rubovima mogu se delimično osvetleti zidovi i postići posebni efekti u dekorativnom i estetskom smislu.

Ono što se svakako preporučuje je da se izbegne ograničavanje na samo jednu ravan. Sa različitim oblicima, kaskadama i krivolinijskim površima može se stvoriti jedinstven izgled bilo koje prostorije i postići izvanredni efekti. Gips ploče pre svega krasi izuzetno zahvalna mehanička obrada kao i mogućnost izrade kompleksne i složene forme.

Sve veća potražnja:

Koliko su spušteni plafoni postali popularni u prilog govori činjenica koliko sve više proizvođača favorizuje ugradnu rasvetu koja se postavlja u plafone a sve manje zastupaju klasične nadgradne dekorativne svetiljke.

Dosta godina unazad spuštanje plafona bilo je karakteristično za poslovne prostore kako bi se ugradile centralne klime i ventilacija dok su danas zastupljeni u gotovo svim moderno uređenim stambenim prostorima. Oni se vrlo lako ugrađuju i vrši njihova obrada a jedna od najvažnijih mogućnosti je lako izvođenje najraznovrsnijih oblika plafona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *