Blog

Šta je poludisperzija

Poludisperzijom nazivamo debeloslojnu boju kojom se kreče unutrašnje površine. Ova boja pruža visoku pokrivenost, parapropustljiva je i otporna na suva brisanja. Što se dodatnih pogodnosti tiče može se nanositi na sve suve podloge: fino malterisane, vertikalne i plafonske površine, vlaknasto cementne površine i kartonske gips ploče.

Nanošenje poludisperzije vrši se u dva sloja, moguće je i nijansiranje korišćenjem tonera, s tim što se preporučuju isključivo svetliji tonovi. Za sam postupak nanošenja koristi se četka, valjak ili mašina za špricanje. Praksa je pokazala da se poludisperzione boje mogu nanositi i do 5 puta odnosno oko 10-ak nanošenja, a sve preko toga zahteva guljenje površina i ponavljanje procesa. Nakon nanetog prvog sloja potrebno je da se sačeka par sati, pa tek onda krene sa nanošenjem drugog sloja.

Disperzione boje:

Disperzione boje su takođe debeloslojne i služe za odlično pokrivanje unutrašnjih površina. Jednostavno se mešaju i nanose, toniraju uz pomoć mix sistema a za biranje određenog tona služi ton – karta. Reč je o parodifuznoj boji koja ima otvorene pore i može se brisati vlažnom krpom. Njeno nanošenje vezano je za čvrstu podlogu odnosno preko gipsa, glet mase, maltera, papirnih tapeta i gipskartonskih ploča. Nanosi se uz pomoć četke, valjka ili mašine za špricanje. Isto kao i kod poludisperzija, kada se nanese prvi sloj mora se sačekati nekoliko sati do nanošenja sledećeg sloja.

Akrilne boje:

Ova vrsta tankoslojnih boja nudi široke mogućnosti. Akrilna boja je parapropusna i vodorazradiva. Pored dobrog prijanjanja na svaku podlogu, jednostavno se razmazuje i veoma brzo suši. Vodootporna je, elastična i trpi svaki atmosferski i mehanički uticaj. Glavna odlika je to što se akrilne boje nanose u tankom filmu, pa čak i kada se koriste jaki tonovi i može se brisati mokrom krpom.

Latex boje:

Kod njih su naročito izražene visoke otpornosti na habanja kao i mogućnost pranja korišćenjem univerzalnih kućnih sredstava za čišćenje. Na njih se mogu naneti i razna medicinska dezinfekciona sredstva. Pri obnavljanju površina koje su manje prljave dovoljno je naneti latex boju u jednom premazu. Paropropusna je i u većini slučajeva nema nikakav miris. Za razređivanje latex boja koristi se voda. Kada se govori o osnovnoj primeni, ova vrsta boja služi kao dekorativna zaštita svim jako opterećenim zidnim površinama kakve uglavnom imaju poslovni objekti, bolnice, vrtići, škole, hoteli i drugi javni objekti kao i industrijska postrojenja. Zidovi preko kojih su postavljene reljefne tapete, bilo da je reč o plastificiranom ili neplastificiranom papiru takođe se mogu zaštititi latex bojama.

Na koji način boje utiču na nas:

Kombinovanje boja ne prate stroga pravila. Odabir i kombinacije boja su potpuno individualna stvar, stvar ličnog ukusa kao i prilagođavanje mnogim elementima objekta od tipa arhitekture do izgleda unutrašnjeg enterijera.

Svakako treba istaći neke važne faktore koji utiču na odabir samih boja.

Pre bilo kakvog započinjanja bojenja Vaših prostorija potrebno je dobro se informisati o kvalitetu boja i nijansi i napraviti adekvatan izbor. Najveća greška se može javiti kada su Vam bitne jedino određene nijanse koje Vam se dopadaju i za koje se želite odlučiti samo zbog vizuelnog efekta koji će Vam pružiti, pritom ne obraćajući pažnju na kvalitet i namenu.

Sam postupak bojenja – krečenja zidova ubraja se u jednu od najmanjih investicija koja Vam pri tom pruža mogućnost da u kompletan enterijer unesete razne novine i efekte. Svaka boja ima drugačiji uticaj na izgled prostorije i kako ćete se osećati u njoj. Bojama se postižu kontrasti, stvaraju prijatne atmosfere, naglašava ili osvežava prostor i dobijaju neke potpuno nove dimenzije.

Prostorije okrenute severnoj strani treba ukrasiti toplijim bojama dok one na istočnoj ili zapadnoj svakako treba da krasi neka hladnija nijansa. U toplije boje mogu se svrstati recimo sve nijanse žute, narandžaste, crvene i sl.

U nekim prostorijama su uobičajene tradicionalne boje. Prvi primer za to mogu biti klasične bele kuhinje, mada bi žuta boja pružila mnogo više topline. U kupatilu je takođe vrlo često prisutna bela boja ali se isto tako može kombinovati i sa nekom toplom nijansom. Od boje mnogo zavisi koliko će određeni prostor biti osvetljen ili u vizuelnom smislu veći, širi, prostraniji.

Važno:

Ne treba izostaviti da se šeme boja definišu u odnosu na podove, drvene panele, presvlake, slike i druge dekorativne predmete u enterijeru. Izgled Vašeg stambenog ili poslovnog prostora je od presudnog značaja za Vas i ljude koji u njima borave. Toplina porodičnog doma i prijatan ambijent poslovnog prostora treba da budu naša svakodnevnica, jer imaju najveći uticaj na sve nas, pa se i prilikom njihovih uređenja treba maksimalno posvetiti stvaranju ugodnosti i pozitivnih efekata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *