Blog

Šta kada se pokvari mašina za veš?

Nije prijatno kada god se dogodi neki kvar na bilo kojem uređaju u vašem domu. Ti kvarovi se najčešće dešavaju iznenada, što samo pogoršava situaciju, jer nikada nismo pripremljeni za njih. Tada često pokušavamo u prvi mah sami da ispitamo o čemu se radi, a onda ukoliko nismo dovoljno vešti, zovemo električare, vodoinstalatere i slično.

To je uvek iznenadni i nenadani trošak, ali moramo biti svesni da se takve situacije i te kako dešavaju. Jedan od kućnih uređaja koji se najčešće kvare svakako jeste i mašina za veš. Mašina za veš je uređaj koji se toliko često koristi, da nije ni čudo što je on baš jedan od onih koji vrlo često pokazuju mane.

Na samom početku vrlo je važno da znate sa kakvim sve problemima možete da se susretnete i na koji način možete da ih rešite.

Mašina ne izbacuje vodu kada bi trebalo

Ovo vam se verovatno do sada dogodilo bar jednom. Ovaj prizor će vas verovatno iznervirati, međutim, morate biti spremni kada se ovo dogodi. Najpre, nemojte dugo veš držati u vodi i čekati da voda sama od sebe izađe. Probajte da okrenete programator za nekoliko brojeva. Ukoliko se i dalje ništa ne dešava, onda znajte da postoji problem.

Taj problem ćete rešiti tako što ćete mašinu pokušati da otvorite sa druge, odnosno donje strane i na taj način voda će izaći. Vrlo je moguće i da je u filter upao neki komad odeće, tako da on blokira protok vode. Za svaki slučaj treba proveriti i ovaj deo mašine. Ukoliko ovo nastavi da se događa, onda treba da se obratiti električaru, kako bi on utvrdio šta je tačan kvar.

Mašina je previše bučna i čuje se pucketanje

Nepravilan zvuk ćete vrlo lako prepoznati, jer kada nešto nije u redu sa mašinom, onda je buka veća od očekivane. Ne morate biti profesionalac kako biste zaključili da je verovatno nešto negde zaglavljeno i da je ta neočekivane buka upravo posledica toga. Pored prevelike buke može se čuti i blago zveckanje, škripanje i slično. U tom slučaju morate da proverite bubanj, ali obratite pažnju i na ležajeve.

Ukoliko se utvrdi da je sve u redu sa bubnjem, onda je vrlo verovatno problem u ležajevima. Onda bi trebalo da taj problem reši vaš električar.

Povremeni neprijatan miris iz mašine

Nemojte nikada zanemarivati neprijatan miris iz mašine. Nekada taj miris može da bude posledica ne tako strašnih stvari, kao na primer stvaranja bakterija u mašini, usled ne održavanja čistoće, zadržavanje praška na mestima gde ga ne vidite, te njegovo buđanje. S obzirom da i voda može da se zadrži na nekim mestima, a pošto je to uglavnom prljava voda, naravno da će doći do vlage i samim tim do stvaranja neprijatnih mirisa. Ovo ćete rešiti tako što ćete očistiti vašu mašinu i redovno se truditi da je održavate što čistijom.

Ukoliko shvatite da problem nije te prirode, onda je vrlo moguće da je došlo do nekog većeg kvara, pa vam preporučujemo da za takve stvari ipak upitate vašeg električara.

Vrata na mašini su se zaglavila

Postoje različiti uzroci zašto se ovo dešava. Najčešći jeste taj i da je jednostavno pokvaren sistem za otvaranje vrata. Nekada mašina blokira vrata, jer postoji neki kvar, usled kojeg je ona naprastno stala.

Tada ne treba da eksperimentišete i da pokušavate naglo da otvorite vrata, već treba da se obratite električaru kako bi on jasno utvrdio o čemu se radi I kako bi na najbrži mogući način vašu mašinu popravio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *