Blog

Šta kada se pokvari TA peć?

S obzirom da je sada period godine kada se intenzivno koristi TA peć, gotovo neprekidno, trebalo bi da obratite pažnju na moguće kvarove ili još bolje da ih sprečite. Ukoliko vam je TA peć jedini izvor toplote, onda ste i sami svesni do kakvog problema možete dovesti svoje ukućane i sebe ukoliko se ona pokvari.

Proverite da li je problem u TA peći

Ne znači uvek da kada TA peć ne funkcioniše, da je problem isključivo u njoj. Probajte da utvrdite da li je sve u redu sa utičnicom, kablom, termostatom. Naime, može doći do kvara na utičnici, a takođe i kabal se može pokvariti, ukoliko dugo vremena nije bio korišćen.

Ne zanemarujte sitne kvarove

Ukoliko primetite da sa vašom TA peći nešto nije u redu, onda bi trebalo da tom kvaru date na značaju. Većina ljudi zanemaruje sitne kvarove, ukoliko peć i dalje greje. Međutim, ukoliko odlažete popravku i sitnijih kvarova, to može dovesti do većih problema, pa samim tim i do prestanka rada peći. Najčešći problemi su kada peć odjednom ne izduvava topao vazduh, kada se pokvari termostatat, pa peć ostane zaglavljena samo na jednoj komandi, kada peć ne može da zagreje prostoriju, iako je uključena na najjače. Ovo poslednje može biti mač sa dve oštrice. Naime, pored toga što peć pokazuje na izgled da radi savršeno, očigledno da postoji neki problem zašto ne može više da se zagreje. Zatim, kada je konstantno uključena na najjače, samim tim troši i više struje. To znači da ste vi na duplom gubitku, jer će vam stići i veći račun za struju, a vama će i dalje biti hladno, iako peć radi.

Klonite se popravke ukoliko niste profesionalni električar

Ukoliko ne možete da utvrdite koji je problem sa vašom peći ili niste sigurni kako možete da rešite problem, najbolje bi bilo da se obratite za pomoć stručnom licu, odnosno električaru. Pored toga što možete proizvesti veći kvar, možete se i povrediti. Ukoliko ipak želite da proverite sa kojim delom nešto nije u redu, onda proverite da li je vaša peć isključena iz struje. Budite oprezni kada čitate savete na internetu, jer nisu sve TA peći iste, što znači da se ne mogu sve popraviti na isti način. Takođe, neke peći su veoma stare, pa tako zahtevaju oprezan pristup i specifičnu popravku.

Pozovite električara ili servis

Ukoliko dođe do kvara TA peći, najbolje bi bilo da u pomoć pozovete električara. Možete se kod vaših prijatelja, poznanika ili kolega raspitati da li poznaju dobrog električara, koji je već ranije otklanjao slične kvarove, kako biste bili sigurni u njegovo umeće.

Električar će sigurno mnogo brže od vas utvrditi kako je došlo do kvara i kakva vrsta popravke je potrebna. Takođe, profesionalni električar će vas uputiti gde treba da kupite rezervne delove, ukoliko je potrebno, a takođe će pregledati da li je sve u redu sa ostalim delovima. Posle popravke profesionalnog električara možete biti sigurni da do kvara u skorije vreme neće doći, pa tako nećete ni strepeti da li doći i do nekih komplikacija.

Da do kvara ne dođe – održavajte redovno

TA peći ne rade nekoliko meseci u toku godine, a onda neprekitno rade i do sedam meseci. U toku tih sedam meseci TA peći se mogu nakupiti prašine ili može doći do preopterećenja. Zato bi najbolje bilo da pred sezonu uključivanja peći pozovete električara da proveri da li je sve u redu sa vašim sredstvom za grejanje.

Električar će vrlo brzo uraditi servis i posavetovaće vas kako da se ponašate kako do kvara ne bi došlo. Takođe, dok je električar tu možete ga pitati sve što vas zanima. Servis TA peći poželjno je da radite jednom godišnje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *